U Zavidovićima mini pripreme rukometaša BiH

Nakon ugasle i posljednje nade za SP, okrenuli se radu

29.05.2024.
u 10:28

Poznati slogan "nada umire posljednja" sve doskora tinjao je među fanaticima koji prate rukometnu reprezentaciju BiH, a ona je podrazumijevala da Svjetska rukometna federacija – IHF uputi BiH specijalnu pozivnicu tzv. wild card za nastup u Svjetskom rukometnom prvenstvu početkom 2025. Na kraju je wild card dodijeljen SAD-u jer će biti domaćin Olimpijskih igara 2028. te Švicarskoj, koja je bila tek nešto bolje plasirana od 24. BiH na Europskom prvenstvu (21.). Nakon što je reprezentacija BiH u razigravanju za odlazak na SP izgubila od Portugala, dojam je da se daru u vidu wild carda nije nadao Damir Doborac, novi izbornik bh. rukometne vrste. Tek što je prvenstvo završilo, pozvao je rukometaše koji igraju u domaćim klubovima te u zemljama okružja na mini pripreme, piše portal Večernjeg lista BiH.

Izbornik je prije završetka prvenstva s RK Krivaja, koji je tehnički organizator okupljanja, te Gradom Zavidovićima i gradonačelnikom Hašimom Mujanovićem, generalnim pokroviteljem, inicirao akciju o mini pripremama koje su u tijeku. Na pripremama reprezentacije u Zavidovićima je 19 rukometaša, i to vratari: Aldin Alihodžić (Izviđač), Bekir Čordalija (Vogošća), Ahmed Čabaravdić (Konjuh); lijeva krila: Adi Mehmedčehajić (Gračanica), Kenan Hadžiavdić (Konjuh); desna krila: Amar Kendić (Maglaj), Luka Perić (Celje – Slovenija); lijevi vanjski: Luka Knežević (Sloboda), Nemanja Peštić (Partizan – Srbija), Omer Mehmedović (Gračanica); desni vanjski: Faris Čolaković (Krivaja), Kerim Semik (Vogošća), Vahid Halilović (Metković – Hrvatska); srednji vanjski: Milan Vukšić (Izviđač), Adnan Isaković (Gračanica), Renato Čajić (Sloboda); kružni igrači: (Matej Ljubić – Izviđač), Ermin Ombaša (Vogošća), Adin Faljić (Zagreb – Hrvatska). Uz izbornika Doborca, u stručnom su stožeru na mini pripremama Dositej Perić i Alen Hodžić, izbornici juniorske i kadetske reprezentacije. Mini pripreme rukometne reprezentacije u Zavidovićima završit će utakmicom protiv Krivaje u petak, 31. svibnja (19 sati). Organizacija mini priprema ujedno je i pokazatelj zašto smo proteklih godina smatrali da domaći trener, ma koliko bio (ne)uspješan, vodi reprezentaciju. Ako ništa drugo, na uvidu ima igrače, a u danom trenutku može sa Savezom dogovoriti kraće pripreme, da se igrači upoznaju. Godinama su se reprezentativci BiH, koji su uglavnom igrali u inozemstvu, okupljali dva-tri dana prije važnih utakmica, kretali u kvalifikacijske dvoboje bez pripremnih utakmica, što nije donijelo ni hvalevrijedan rezultat, a ni perspektivu. U laviranju između izbornika putnika Dragana Markovića i Bilala Šumana, koji su živjeli u inozemstvu i vodili reprezentaciju, potom dvojice hrvatskih trenera Ivice Obrvana i Irfana Smajlagića, koji su reprezentaciju doveli do rezultatskog i igračkog kraha, proteklo je 13 posnih godina. Uknjižen je odlazak na Svjetsko prvenstvo 2015. u Kataru te nastupi na tri posljednja Eura, ali bez rezultatskog učinka, ukupno 12 utakmica i isto toliko poraza. Treba spomenuti i da je nakon Obrvanova fijaska u ožujku 2022. do dolaska Irfana Smajlagića u rujnu iste godine reprezentaciju kratko kao v. d. izbornika vodio Toni Čolina, trener Izviđača, ali to je bilo rješenje silom prilika, da se odrade utakmice doigravanja protiv Grčke za odlazak na SP 2023. No, treba reći da su svi ti izbornici manje-više radili u nezavidnim financijskim uvjetima, organizacijskim i inim problemima. Trenutačno se doima da se počelo s obnovom muške rukometne reprezentacije, što bi na dulje staze trebalo dati rezultate.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije