IMA SJAJAN ŽIVOTOPIS

Na klupu Hajduka stiže legenda koju zazivaju navijači, Karoglanu ipak otkaz

11.11.2022.
u 21:19

S Hajdukom je kao igrač bio prvak 2001. i 2005. godine, u čemu ima nešto simbolike – mogao bi titulu nakon više od desetljeća i pol čekanja na Poljud vratiti kao trener

Je li pred nama, na isteku jesenskog dijela prvenstva, nova sezona velikih trenerskih smjena u Hrvatskoj ligi? Čini se da jest, barem prema kuloarskim pričama oko nekih klubova – ponajprije Rijeke. 

Naime, nagađa se da je na Rujevici već pripremljena smjena osebujnoga talijanskog stručnjaka Sersea Cosmija, bez obzira na ishod nedjeljnoga derbija s Dinamom (17.30), u kojemu je Rijeka nakon dugo, dugo vremena apsolutni autsajder. 

Kap koja je prelila čašu Miškovićeva strpljenja ispadanje je od drugoligaša BSK iz Bijeloga Brda u Hrvatskom kupu, pa će Rijeka, prvi put u svojoj povijesti, u jednoj polusezoni promijeniti čak tri trenera – Tadića, Budicina i Cosmija.

Pet Cosmijevih poraza 

Cosmi je u dosadašnjih devet prvenstvenih utakmica na klupi Rijeke slavio u tri, nad Goricom, Lokomotivom i Varaždinom, jednom remizirao (sa Šibenikom) i čak pet puta izgubio; dvaput od Hajduka te po jednom od Osijeka, Slavena Belupa i Istre 1961. Rijeka nakon 16 odigranih utakmica ima samo 15 bodova (ili nešto više od 31 posto), što joj je najslabiji učinak otkad postoji Liga 10. To je nešto što predsjednik i vlasnik Damir Mišković, a ni navijači ne mogu trpjeti. 

A tko nakon Cosmija, kome vrući riječki trenerski krumpir? Prema ljudima bliskima Rijeci, prvi Miškovićev izbor opet je – Matjaž Kek (61)! Koliko je izvedivo, pokazat će nadolazeći dani, jer Kek je pod ugovorom sa Slovenskim nogometnim savezom, ali u Rijeci igraju na kartu Kekove tinjajuće ambicije za klupskim angažmanom, pa i na sentiment, budući da je Slovenac trener s najduljim stažem na Rijekinoj klupi, čak pet i pol godina. Usto, njezin je najtrofejniji trener, koji je Rijeku preuzeo u nezavidnoj situaciji na ljestvici, a u sljedećih sezonama odveo je u neslućene visine: naslov prvaka, dva Hrvatska kupa, jedan Superkup, tri plasmana u grupnu fazu Europske lige. 

Osim Rijeke, po novoga trenera ove zime trebao bi i Hajduk, također izvan granica Hrvatske, i to ne u susjedstvo, nego čak u – Kinu. A tamo na klupi trećeplasirane momčadi tamošnjega prvenstva Shanghai Porta sjedi 44-godišnji Splićanin i Hajdukov šampionski nogometaš Ivan Leko! 

Kako je i sam Hajdukov trener Mislav Karoglan nedavno kazao novinarima, "dobit ćete uskoro velikoga trenera", šuška se da se Leko s Hajdukom već dogovorio te da bi on po isteku ugovora s Kinezima na kraju kalendarske godine trebao doći u Split. 

Ivan Leko doista ima referencije izvrsnoga trenera: s belgijskim Club Bruggeom osvojio je dvostruku krunu 2018. godine, a s malim Antwerpenom belgijski kup 2020. godine. Leko je Club Bruggeom 2018. godine u grupnoj fazi Lige prvaka, u skupini s Borussijom Dortmund, Atleticom i Monacom, osvojio šest bodova i prezimio. 

S Hajdukom je kao igrač bio prvak 2001. i 2005. godine, u čemu ima nešto simbolike – mogao bi titulu nakon više od desetljeća i pol čekanja na Poljud vratiti kao trener. 

Velika želja navijača 

I u Lekinu slučaju sve je u sferi kombinatorike i nagađanja, pa i navijačkih želja, ali ni njih nekada ne treba baš posve odbaciti. Hajduk je s odabirom trenera već znao iznenaditi. 

I na kraju – Osijek. Tamo se, po svemu sudeći, neće dogoditi trenerska smjena, jer Austrijanac Rene Poms dobiva ugovor na godinu i pol. Naime, iako se u gradu na Dravi tjednima nagađalo kako "Bjeličin čovjek" Poms ne može ostati trajno rješenje za klupu, on je svojim pristupom, načinom igre pa i rezultatima stekao simpatije i povjerenje uprave i navijača. 

U Osijeku su zapravo, otkad je Poms šef struke, zadovoljni klupskim pozicioniranjem. Više se kao imperativ ne spominju megalomanski ciljevi, kao što su utrka s Dinamom i bespoštedna borba za naslov prvaka, nema više napetosti i konflikata u relacijama s drugim klubovima, Savezom, sudačkom organizacijom..., nego se klub stavio u realne okvire dugoročne strategije; dovršetak stadiona, kontinuitet u plasmanima u Europu, po mogućnosti nastup u grupnoj fazi Konferencijske lige... 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?