licenciranje

Na Grbavici svim silama “traže put u Europu”

07.06.2019.
u 11:28

Ne prvi put, Željezničar je ostao bez licencije za Uefinim kupovima. Prvostupanjsko i Drugostupanjsko povjerenstvo za licenciranje pri Nogometnog saveza BiH uskratili su licenciju klubu s Grbavice, iako je po rezultatima (4. mjesto u prvenstvu Premijer lige) Željezničar izborio Europu.

Kašnjenje s uplatom

Međutim, licencija mu je uskraćena jer su oba povjerenstva utvrdila da su plavi “muljali” s uplatom duga bivšemu treneru Slavku Petroviću, koji su uplatili nakon roka (31. ožujka 2019. godine). Podsjetimo i kako je Željezničar Savezu dostavio potvrdu Ziraat banke da je dug (20.111,07 KM) uplaćen 28. ožujka. Petrović maše uplatnicom od 4. travnja, tvrdeći kako ne želi podleći pritiscima i dati lažno priznanje o datumu uplate te “riskirati teško stečenu trenersku licenciju”. Umjesto Željezničara u Europu će, po odluci Drugostupanjskoga povjerenstva za licenciranje, peti s ljestvice - bijeljinski Radnik. Željezničar je najavio žalbu Izvršnom odboru NS BiH, a ako se ona odbije, s Grbavice poručuju da će se žaliti UEFA-i, odnosno Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Sama žalba podrazumijeva uplatu pristojbe u iznosu od 30.000 švicarskih franaka koji će otići u vjetar ako se žalba odbije! U Željezničaru su pak uvjereni kako će se žalba riješiti u njihovu korist, pa za primjer navode da se ruski klub Rostov 2014. godine žalio zbog nedobivanja licencije od ruskog NS-a. Žalba mu je usvojena, iako je Rostov kasnio osam dana s uplatom stanovitih dugovanja. U CAS-u su (navodno) uzeli u obzir “namjeru Rostova da izmiri dug”...

Reakcija iz NS BiH

Zanimljivo, Željezničar više ne tvrdi kako je Slavka Petrovića isplatio na vrijeme, bitno je da je “izrazio želju platiti dug”. Hoće li se Željezničar uistinu žaliti CAS-u, ne znamo, ali iz NS BiH su reagirali nakon što je od njih Željezničar tražio da im daju na uvid dokumentaciju klubova koji su se prijavili za Europu. Iz Saveza to ocjenjuju kao pritisak i “trovanje ozračja” oko NS BiH, koji poslove oko licenciranja radi u skladu s propisima, te traženje krivaca za nedobivanje licencije na krivom mjestu:

- Prepoznat će se oni koji pokušavaju prebaciti teret krivnje za neizvršavanje propisanih obveza na druge, da pogreška ne leži na Savezu, nego na mjesto ishodišne točke, a to je klub aplikant, kažu, između ostalog, iz Saveza i poručuju da uvid u dokumentaciju drugih klubova nije dopušten jer je “propisan sporazum o čuvanju povjerljivosti informacija klubova aplikanata (član 12,2)”.

Takav dokument su potpisali svi klubovi, pa i klub koji traži uvid u dokumentaciju (iz Saveza ne spominju ime toga kluba, ali je potpuno jasno da se radi o Željezničaru). •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?