Aktivni treninzi na Mostarskom jezeru

Mostarski lađari pripremaju se za 26. Maraton lađa na Neretvi, nadaju se dobrom plasmanu

09.08.2023.
u 08:13

Uz 30 prijavljenih ekipa, nadaju se kako će, kao jedini predstavnici BiH, uspjeti zauzeti jedno od prvih 15 mjesta, dok je, kako kaže Karačić, najvažnije da sve prođe bez ozljeda bilo kojeg člana ekipe

Na relaciji Metković - Opuzen - Ploče u subotu, 12. kolovoza, u 17 sati startat će 26. Maraton lađa. Kao i proteklih godina, i ove će taj događaj, za koji vlada veliko zanimanje, izravno prenositi HRT, odnosno HTV 2, piše Večernji list BiH.

Jedina lađarska ekipa u Bosni i Hercegovini provodi ozbiljne pripreme na Mostarskom jezeru kako bi se što bolje predstavila na 26. Maratonu lađa od Metkovića do Opuzena u dužini od 22 kilometra. Mostarci su se prvi put s lađom susreli 2020. godine, kada su samo mjesec dana prije maratona prvi put sjeli u posuđenu lađu i nastupili na maratonu. Darko Karačić, kapetan mostarskih lađara, tvrdi kako su bili zadovoljni tadašnjim nastupom, sretni što su uspjeli završiti maraton, ali, dakako, i uvidjeli mjesto za napredak. Nakon dvije godine sudjelovanja na maratonu kroz Hrvatsko planinarsko društvo Prenj, prošle godine osnovana je i Lađarska udruga Mostar. Svoju lađu otkupili su od nekadašnje ekipe Čeljeva iz Čapljine, koju su potom obnovili u Metkoviću. Posljednja četiri mjeseca ova ekipa provodi pripreme na jezeru u Mostaru. Sa sedam novih članova, većinom sportaša i fizički spremnih mladića, tehnički se usavršavaju kako bi postigli što bolji rezultat. Uz 30 prijavljenih ekipa, nadaju se kako će, kao jedini predstavnici BiH, uspjeti zauzeti jedno od prvih 15 mjesta, dok je, kako kaže Karačić, najvažnije da sve prođe bez ozljeda bilo kojeg člana ekipe.

- Lađarska udruga Mostar počinje s radom početkom 2022. godine, nakon dvije godine natjecanja pod okriljem HPD-a Prenj 1933 Mostar. Ove godine bilježi svoj drugi nastup, a četvrti ukupno ekipe iz Mostara na tradicionalnom 26. Maratonu lađa Metković - Ploče - kazao nam je Darko Karačić, kapetan mostarskih lađara i predsjednik Lađarskog kluba Mostar.

U proljeće 2023. godine mostarski lađari prvi put sjedaju u svoju neretvansku lađu koju su kupili od ekipe Čeljeva i obnovili u Metkoviću. Treninzi počinju sredinom travnja i ekipa ima 16 članova koji će predstavljati lađarstvo ne samo iz Grada Mostara već i BiH jer je jedina prijavljena ekipa iz zemlje.

Treninzi mostarske ekipe održavaju se nedaleko od grada, točnije sjeverno od grada na lokaciji Mostarskog jezera koje pruža idealne uvjete. Gotovo polovinu ekipe čine novi članovi kojima je ovo prvi nastup i koji će prvi put osjetiti uzbuđenje i adrenalin u jednoj od najtežih utrka na vodi. Jedna zanimljivost mostarske ekipe je što je čine i trojica braće Ćorić - Mihovil, Grgur i Jozo.

Ekipu čine i karataši, ragbijaši, džiju-džicu borci, kao i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Udruge je Darko Karačić, a kapetan ovogodišnje ekipe je Grgur Ćorić, kojemu je ovo četvrto natjecanje na Maratonu.

Riječ je o amaterskom sportskom natjecanju - utrci lađama, tradicionalnim autohtonim plovilima u dolini rijeke Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, na ruti dugoj čak 22.500 metara. Više od 400 veslača sudjeluje u utrci rijekom Neretvom i njezinim rukavcima na potezu od Metkovića do Ploča.

Maraton lađa je tijekom godina postao najveći maritimni sportski događaj u ovom dijelu Europe te iz godine u godinu privlači sve veći broj veslača i gledatelja. Pobjedniku ove veličanstvene i jedinstvene utrke uručuje se Veliki prijelazni brončani štit kneza Domagoja, težak čak 37 kilograma, autora Nikole Vučkovića Nidže. Za tri uzastopna osvojena prva mjesta na Maratonu lađa štit se dodjeljuje u trajno vlasništvo.

Maraton lađa jedan je od najvećih događaja u Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl te atrakcija. Uživo ga gleda više od pedeset tisuća gledatelja na cijeloj ruti. Svakako najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada oko 400 veslača u 33 (iste) lađe, gusto zbijene, i uz tutnjavu bubnjeva nezadrživo kreće prema dalekom cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve ekipe zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje te u istom ritmu voze cijelom rutom.

Start Maratona lađa je kod mosta u Metkoviću, zatim se vozi nizvodno rijekom Neretvom pored Opuzena do Ploča. Posadu lađe čine: 10 veslača, bubnjar i parićar (kormilar). Tijekom natjecanja dopuštena je zamjena (do) 6 novih veslača u Opuzenu, tako da ekipa ima minimalno 12, a maksimalno 18 natjecatelja.

Lađa mora biti tradicionalnog oblika i dimenzija propisanih pravilnikom s točno utvrđenim brojem i dimenzijama lukoća (rebara). Trup lađe mora biti od drva, s točno određenom debljinom daske.

Kako bi se osigurali isti uvjeti za sve natjecatelje, prionulo se izgradnji novih istih lađa, što je završeno 2007. godine i na tom jubilarnom, 10. Maratonu nastupile su prvi put 33 identične lađe. Najviše je na Maratonu sudjelovala 41 ekipa - 2013. godine. Optimalan broj lađa za sudjelovanje je 33, koliko ima identičnih lađa u vlasništvu Udruge lađara. Za sudjelovanje na Maratonu Udruga lađara osigurava lađu (dok vesla, parić i sjedalice ekipe same osiguravaju) svakoj ekipi. ULN ustupa lađu za treniranje uoči maratona lađa prijavljenim ekipama. Vesla su tradicionalnog oblika, od drva, kao i parić (kormilo) koji je oblika dužeg vesla. Veslači sjede raspoređeni na rubu obiju strana lađe, s tim da im noga ne smije prelaziti preko lađe (može biti ispružena po rubu ili u lađi). Zamjene se vrše na za to predviđenom mjestu na desnoj obali Neretve u smjeru rive u Opuzenu. Bubnjar se nalazi na provi ili sredini lađe i može zamijeniti bilo kojeg veslača po potrebi tijekom utrke. Tijekom utrke dopuštena je međusobna zamjena u lađi, ali maksimalno 10 vesala mora biti u vodi. Poželimo sreću mostarskim lađarima koje u subotu očekuje prava - Odiseja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije