SJAJNI IZBORNIK

Mogao bi ostati dulje vrijeme: ‘Long live Dalić’

Reuters
12.07.2018.
u 07:32

Dalić je valjda jedini izbornik u povijesti čiji taktički potezi nisu izazvali šokove i kontroverzije, nego sve radi s rezonom pa oko sebe ima zadovoljne igrače.

Kako god završila hrvatska uzbudljiva ruska avantura, Zlatko Dalić (51) postat će peti hrvatski izbornik koji će nastaviti svoj posao u HNS-u nakon velikog natjecanja.

Prva četvorica izborničkih sretnika prije Dalića koja su dobila povjerenje HNS-a i nakon EP-a ili SP-a bili su Ćiro Blažević (nakon EP-a 1996. i svjetske bronce 1998.), Slaven Bilić, nakon Eura 2008., ali i nakon katastrofalnog podbačaja u ciklusu za SP 2010., ali ga je od otkaza spasio njegov pokrovitelj Zdravko Mamić, potom Niko Kovač, koji je ostao na funkciji nakon SP-a u Brazilu još 16 mjeseci, a onda odletio usred kvalifikacijskog ciklusa za EP 2016.

Na kraju, Europsko prvenstvo 2016. preživio je i Ante Čačić, najlojalniji Mamićev čovjek u povijesti izborništava, ali ni on nije dočekao sljedeće natjecanje jer ga je na putu prema Rusiji na Rujevici zaustavila – Finska. 

Podsjetimo i na one izbornike koji su redom letjeli nakon dramatičnih ljetnih turnira. Primjerice, Mirko Jozić sam je, uoči SP-a 2002. godine, najavio da će otići iz Saveza, što je bila katastrofalna pogreška jer je time izgubio svaki autoritet kod igrača, dok je Otto Barić bio smijenjen netom nakon EP-a 2004. godine, iako je iz nikada slabije reprezentacije izvukao maksimum.

Zlatko Kranjčar pak nakon SP-a 2006. godine smijenjen je pod Mamićevim pritiskom, ali i zbog svoje principijelnosti. 

Odmah je stao uz igrače

Sve do pojave Zlatka Dalića, čija se inauguracija dogodila usred noći, sve konce u Savezu vukao je Zdravko Mamić i da njegov fokus nije u to vrijeme bio na osječkom sudskom procesu, Livnjak nam se vjerojatno nikada ne bi dogodio.

Sjetimo se, Mamić je tada bio zagovaratelj Bilićeva povratka, a njegova produžena ruka u HNS-u Damir Vrbanović na mala je vrata pokušao progurati Nenada Gračana, no Šuker je u situaciji “stani-pani” ipak bio prihvatio sugestiju dijela Izvršnog odbora i pristao imenovati Zlatka Dalića.

I pogodio kao da je osvojio bingo! Naime, ključna stvar u cijeloj bajci oko Zlatka Dalića nije samo senzacionalan rezultat u Rusiji, nego činjenica da je promućurni Livnjak brzo shvatio koja je formula izborničkog preživljavanja: pridobij igrače za sebe i nema tog podbačaja koji ti neće oprostiti.

Na tome su padali i Igor Štimac, i Niko Kovač, i Ante Čačić, dok je Zlatko Dalić od prvoga dana mandata, od okupljanja uoči Ukrajine, stao uz igrače kao jedan od njih dajući im na važnosti, konzultirajući se s njima, uvažavajući njihove stavove, ali i demonstrirajući pritom svoju zanatsku izvrsnost.

Dalić je valjda jedini izbornik u povijesti čiji taktički potezi nisu izazvali šokove i kontroverzije, nego sve radi s rezonom pa oko sebe ima zadovoljne igrače.

Posljednji potez kojim je još više učvrstio svoj autoritet među reprezentativcima bila je eliminacija Nikole Kalinića sa SP-a, što je dokaz nepokolebljive pravičnosti, ali i hrabrosti, gotovo na granici mazohizma.

Dalić je, naime, isključio nezadovoljnog igrača iako je time svjesno naštetio sebi i reprezentaciji jer ona je objektivno u Rusiji oslabljena gubitkom vrhunskog napadača, jedinom inačicom “Marija Mandžukića” koji je sada prisiljen na enormnu energetsku potrošnju.

Lojalnost igrača prema Daliću tek će se očitovati u sljedećem ciklusu Lige nacija koji počinje već u rujnu, a mi u ovom trenutku ne znamo hoće li u njemu sudjelovati senatori poput 32-godišnjih Modrića, Ćorluke ili Mandžukića te 30-godišnjeg Rakitića, koji je uoči Rusije već najavio odlazak.

Zlatko Dalić (koji ima ugovor do 2020.) stoga se s reprezentacijom nalazi na prekretnici, budući da se lako može dogoditi da ona za manje od dva mjeseca doživi potpunu rekonstrukciju. I o tim mijenama unutar momčadi vrlo lako mogao bi ovisiti i Dalićev status. Što bi, naravno, bilo nakaradno s obzirom na njegovu popularnost, ugled i društveni status.

Već je najavio zahvate

Dalić je već najavio neke jesenske zahvate pa će u Ligi nacija isprobavati nove igrače poput Sose i Brekala, u kadru će sigurno ostati Ćaleta-Car, a budući da je Nikola Kalinić nepovratno izgubljen, na scenu se vraćaju Čop i Santini.I Halilovićev dolazak u Milan stavlja ga u ozbiljan krug kandidata za A vrstu, kao i Antu Ćorića, novog igrača Rome.

Do utakmice s Rusima Dalić je imao drugi najbolji izbornički prosjek pobjeda (0.636), iza Slavena Bilića (0.646), što nije je samo suha brojka jer dojam koji su njegovi izabranici ostavljali na SP-u, ali i u završnici kvalifikacija bio je – veličanstven.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije