Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Sport

Modrićeva punica promijenila dio iskaza, Mamić opet izveo scenu pa izjurio prije nego što ga je sudac stigao izbaciti

Vesna Juraić rekla je kako je prvi put vidjela aneks u travnju 2008., dok je u iskazu u istrazi 2015. rekla kako je sporni aneks vidjela "kada mi ga je donijela tajnica, u razdoblju od srpnja 2008. do srpnja 2009."
03. srpnja 2017. u 12:43 0 komentara 181 prikaza
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

Zdravko Mamić na Županijski sud u Osijeku stigao je jutros u društvu novih branitelja – Ivana Stanića i Nikole Mandića. Mamić je, podsjetimo, na posljednjoj raspravi u prilično neugodnom incidentu u osječkoj sudnici, uz vikanje, otkazao punomoć svojim dugogodišnjim odvjetnicima Jadranki Sloković i Čedi Prodanoviću. 

Najvažnija današnja svjedokinja jest Vesna Juraić, računovotkinja Dinama, ali i Luke Modrića u inkriminirano vrijeme. Juraić je, inače, i punica Luke Modrića. 

Voditelj računovodstva Dinama bila je, započela je, od 1996. do 2009. Izbivala je s posla od sredine 2008. zbog osobnih razloga, a ti povremeni dolasci na posao protegnuli su se do sredine 2009. kada je prestala raditi u Dinamu. – Ja sam punica Luke Modrića. Poznata mi je Mamić Sport Agency. Vlasnik je bio Zdravko Mamić. Ja sam bila zaposlenica NK Dinamo, ali sam jedno kratko vrijeme vodila knjigovodstvo za tu agenciju, ne sjećam se točno kada. Knjižila sam virmane, fakture telefona, benzina, plaće zaposlenika... Nisam znala da agencija sklapa ugovore s nekim igračima – započela je Juraić odgovarati na pitanja USKOK-ova Tončija Petkovića.

Za to vrijeme, nije vidjela, kazala je, je li agencija plaćala naknade pojedinim igračima i ne sjeća se je li im kupovala automobile. - Dok je Luka Modrić igrao za Dinamo, ja sam radila dio knjigovodstvenog posla za njega, u smislu poreza na dohodak po odbitku, to znači da se ne vode poslovne knjige i da je to konačni obračun jer nema završnog računa – pojasnila je. - Kad je ušao u sustav PDV-a, on je plaćao PDV, a taj se porez plaća po načelu isplate. Ako je dobio isplatu, platio bi taj porez. Ako klub igraču nije platio, onda on nije morao platiti niti bilo kakav porez. I to sve do trenutka dok je bio rezident Republike Hrvatske – nastavila je svjedokinja.

Nužnu dokumentaciju za obračun plaćanja dobivala je, rekla je, iz tajništva kluba. Računovodstvo piše virman, temeljem kojega se plaća igraču na račun jer su svi bili u statusu samostalne sportske djelatnosti. Što se tiče plaćanja poreza na dohodak, igrač je mogao, navela je, birati između dvije mogućnosti. - Jedan je da vodi poslovne knjige, a drugi je po odbitku i tada ne vodi poslovne knjige. Luka Modrić izabrao je plaćanja po odbitku, kao i većina igrača. U tom slučaju, klub plaća porez za igrača, a njemu potom uplaćuje neto na njegov poslovni račun. Igrač je bio dužan izdavati račune, dok je bio rezident RH, a za njega sam to činila ja – opisala je.  Na upit što joj je poznato o podjeli transfernog obeštećenja, Juraić je navela: - U četvrtom mjesecu 2008. tajnica kluba mi je donijela dva ugovora. Jedan je o transferu igrača Luke Modrića, zaključen između Dinama i Tottenhama. Drugi je aneks ugovora koji regulira podjelu transfera između Luke Modrića i Dinama. Ja sam to istovremeno proknjižila, na jednoj temeljnici – izjavila je.

Tužitelj ju potom upozorava na njezin iskaz iz istrage u rujnu 2015., gdje je navela kako je sporni aneks vidjela "kada mi ga je donijela tajnica, u razdoblju od srpnja 2008. do srpnja 2009." kada je bila pretežno kod kuće i nije redovno dolazila na posao u ured". To je razlika iz današnjeg iskaza, po kojemu ga je ugovor i aneks vidjela u travnju 2008. - Prvi put sam vidjela aneks kada sam ga knjižila. Sjećam se da me je kolegica koja je radila završni račun za 2008. zamolila negdje u veljači 2009. da joj pomognem u izradi toga računa, i tada smo pregledavali ponovno svu dokumentaciju. I to je bilo pitanje kada sam opet vidjela aneks, kada sam radila završni račun Da dodatno to pojasni, zamolio je sudac Darko Krušlin. - To je zastrašujuće! - reagirao je na to Zdravko Mamić. - Ja hoću imati čistu situaciju, a vi vršite ovako pritisak na svjedokinju – upozorio je sudac. - Postoji knjigovodstveni dokument po kojem se vidi kada sam to knjižila, postoji završni račun i u tom trenutku sam ja opet vidjela završni račun- odgovorila je. - Zašto ste naveli period od srpnja 2008. do srpnja 2009.? - nastavio je sudac. - Ja ne znam zašto sam spomenula to razdoblje, mislim da je bilo pitanje u tom pravcu. Još jednom ponavljam da se iz temeljnice jasno vidi kada je sačinjena – dodala je. Sudac je potom pokušao unijeti daljnje izjave Vesne Juraić, odnosno sjećali se je li imala kakvu drugo dokumentaciju, osim spomenutog ugovora o transferu te aneksa, a pri tome se ubacio Zdravko Mamić. - Rekla je isključivo "ne", a ne "ne sjećam se" – kazao je oštro Mamić, a sudac ga je opomenuo. Mamić je, kao i na posljednjoj raspravi, eksplodirao. - Istjerajte me van i onda ispitivajte svjedoka! - povisio je ton Mamić i izjurio van.

- Konstatira se da je okrivljeni uzeo riječ predsjedniku vijeća i prije nego ga je predsjednik vijeća udaljio iz sudnice, on je sam izašao. Donosi se rješenje da se Zdravko Mamić udaljava iz sudnice do okončanja ročišta - mirno je potom reagirao sudac Krušlin. Nakon uvida u temeljnicu i upita USKOK-a kako je mogla obvezu za isplatu dijela transfernog obeštećenja za Modrića knjižiti s datumom dospijeća 15. kolovoza 2009., rekla je kako je to knjižila temeljem ugovora između NK Dinama i Tottenhama.

- Jeste li imali u vidu, kada ste sklapali temeljnicu, da novac od 4,5 milijuna funti dolazi na račun u roku od sedam dana nakon sklapanja ugovora? - zapitao je tužitelj Petković. - Ja sam proknjižila u kojim ratama transfer dolazi – rekla je. - Prema temeljnici koju sam načinila, obveza Tottenhama prema Dinamu za isplatu transfera je nastupila 30. lipnja 2008., a obveza Dinama prema Modriću, isplata prve rate je dospijevala 15. kolovoza 2009. Ne znam iz kojeg razloga je obveza Dinama, odnosno rok dospijeća obveze Dinama prema Modriću nastupio tek 15. kolovoza 2009. - rekla je.

- O aneksu ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i Luke Modrića nisam razgovarala do trenutka kada su mi ti ugovori dostavljeni na knjiženje. Nakon što sam ih dobila, razgovarala sam o tome s Modrićem i pitala ga ima li on pravo na to, rekao je da ima. S Modrićem nisam pričala o tome kada je on taj aneks ugovora potpisao – izjavila je svjedokinja.  

Uslijedio je set pitanja optužbe kojim se pokušavalo utvrditi po kojem je principu Luka Modrić plaćao PDV. - Ja znam da svaki igrač koji vodi obračun poreza po odbitku, nema obvezu podnositi završni račun. Znači, ako nije bilo plaćanja, nije bilo ni obveze plaćanja PDV-a – istaknula je. Sjećam se da mu je Velika Britanija dala rezidentnost čim je došao, dakle 1. srpnja 2008., do kraja ugovora, dakle četiri godine. Kada je prošlo šest mjeseci od toga datuma, ja sam ga odjavila – navela je.

Njezino je mišljenje, istaknula je, da Modrić nije trebao izdavati fakturu "jer se njegovo knjigovodstvo vodilo po načelu naplate i nije trebalo knjižiti ništa prije naplate". - Jeste li fakture izdavali prije isplate Dinama prema igraču? - pitali su tužitelji. - Prema odluci Uprave, kada klub naplati, znalo se da će ići isplata i tada se izrađivala i faktura – kazala je.

- Zašto onda niste izdali fakturu za isplatu prve rate obeštećenja? - nastavili su tužitelji. - U tom pravcu nije postojala odluka Uprave da će se izvršiti plaćanje. I rekla sam Vam sad, nije ništa morao knjižiti prije naplate – odgovorila je. Nije se, pak, mogla sjetiti je li kod ugovora s igračima, ili aneksima, u vezi bilo kakvih isplata, bilo dogovarano na koje će račune novac biti isplaćen.

- Nije mi ništa bilo poznato o građanskom ugovoru između Modrića i Mamića, dok nije izašlo u novinama i onda sam ga pitala. Rekao je da je imao takav ugovor. Nisam znala na koji je način Luka Modrić raspolagao sa svojim novcem kojeg je dobio iz obeštećenja – posvjedočila je Vesna Juraić.

Osim Modrićeva, nikada nije, istaknula je, vidjela takav aneks o podjeli transfera. - Imate li saznanja gdje je došao novac Luke Modrića od transfernog obeštećenja – upitao ju je Mamićev novi odvjetnik Ivan Stanić.

- Novac je uplaćen na račun u Hrvatskoj i na njega je plaćen porez – odgovorila je. Završeno je time ispitivanje svjedokinje Vesne Juraić. USKOK je uložio primjedbu na dio iskaza u kojem je navela da prvi put vidjela aneks ugovora u travnju 2008., a u istrazi je govorila o razdoblju do srpnja 2008.

Za svjedoka je pozvan i nogometni menadžer Nikky Arthur Vuksan, ali on nije došao pa je njegov iskaz iz istrage pročitan na raspravi, na zahtjev obrane, a uz suglasnost tužitelja. Pročitat će se i raniji iskaz Petra Nikolića. Vuksan je rekao tada kako nije dogovarao transfer Dejana Lovrena u Lyon, nego je to dogovarano između dva kluba.

- Kada je došlo do istrage, pitao sam Dejana Lovrena je li posudio novac Zoranu Mamiću, rekao je da jest. Iznos nisam pitao jer me to nije zanimalo – ustvrdio je tada. Sudac je nakon čitanja iskaza pozvao Mamića da uđe u dvoranu, što je on odbio.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.