inozemna karijera

Modrić nije bio najskuplji, više su platili igrača koji se umirovio s 29 godina

Reuters/Pixsell
05.12.2018.
u 17:35

Zanimljivo, u ljetnom prijelaznom roku 2008. godine Modrić nije bio najskuplja Tottenhamova akvizicija.

I Englezi su se u jednom trenutku dodjele Zlatne lopte osjećali važnima budući da im na važnosti nije dao njihov kandidat za trofej Harry Kane, završivši tek na desetom mjestu poretka. 
 

Naime, Luka Modrić pred milijunskim televizijskim auditorijem zahvalio je svome treneru iz Tottenhama Harryju Redknappu koji je, kaže Zlatna lopta iz Zadra, “prepoznao da najviše mogu dati na poziciji u sredini veznoga reda”.

Već je prošlo više od deset godina otkako je Luka Modrić u tada rekordnom transferu, od 21 milijun eura, Maksimir zamijenio londonskim White Hart Laneom.

Zanimljivo, u ljetnom prijelaznom roku 2008. godine Modrić nije bio najskuplja Tottenhamova akvizicija. Spursi su tada iskrcali čak 22 milijuna eura za vezista Blackburna Davida Bentleya, dečka koji je još prije četiri godine otišao u mirovinu, s 29 na leđima. U istom razdoblju u Tottenhamu je iz Manchester Cityja stigao i Lukin najbolji prijatelj Vedran Ćorluka, kojemu je Modrić prošloga ljeta bio vjenčani kum.

Luka je u Spurse došao u eri španjolskoga trenera Juandea Ramosa (danas bez angažmana), uzeo je broj 14, a najčešće je bio korišten na poziciji polušpice te kasnije i na lijevom krilu, zajedno s Hondurašaninom Palaciosom.

Srećom za Modrića, Ramos je u Spursima bio vrlo brzo smijenjen i kod njega se zaustavio na samo osam nastupa. Tada je palicu preuzeo Harry Redknapp, trener izrazito sklon hrvatskim nogometašima, i svojom pronicavošću napravio revoluciju u Lukinoj karijeri. Modrić je sve više dobivao rolu u sredini terena i, dobivši od trenera vjetar u leđa i nužnu dozu samopouzdanja, prometnuo se u lidera Spursa. Uz genijalnoga Luku do izražaja je došao i ljevokrilni velški napadač Gareth Bale.
 Modrić sa Spursima nije osvojio ni jedan trofej, osim individualnoga priznanja za najboljega klupskoga igrača u sezoni 2010./2011. U dresu Tottenhama doživio je i prvu tešku ozljedu; u kolovozu 2009. Birminghamov igrač Lee Bowyer slomio mu je fibulu i Luka je bio prisiljen pauzirati do prosinca. Za Tottenham je u četiri godine skupio 160 nastupa, postigao 17 pogodaka i imao 27 asistencija.

Debi protiv Barcelone

Prijelomni trenutak Modrićeve karijere dogodio se na kraju kolovoza 2012. godine kada su mučni pregovori Tottenhama i Real Madrida rezultirali transferom na Bernabeu teškom trideset milijuna eura. Za Real Madrid potpisao je 27. kolovoza 2012. godine, a tri dana kasnije debitirao je u utakmici španjolskoga Superkupa protiv Barcelone.

Cijela Modrićeva madridska epopeja bila je posuta zlatom bez obzira na to koji ga je trener vodio. Dakle, osim kod Rafaela Beniteza, kojega je Real držao tek nekoliko mjeseci u 2015. godini, Luka je kod svakoga stručnjaka osvojio najmanje jedan trofej, ukupno čak 14. Zanimljivo, kod Mourinha samo spomenuti Superkup, potom kod Ancelottija Kraljev kup, Ligu prvaka, Uefin Superkup i Fifino SP (sve 2014.), ali prava berba nastala je tek dolaskom Zinedinea Zidanea. Kod njega je Luka 2017. godine prvi i jedini put osvojio naslov španjolskog prvaka, no najdojmljiviji su dosezi tog razdoblja tri uzastopne Lige prvaka.

Real je u jednom razdoblju, između studenoga 2014. i veljače 2015., zbog teške ozljede na utakmici Italija – Hrvatska, ostao bez Luke Modrića. Rezultiralo je to katastrofalnim podbačajem “kraljeva” u toj sezoni koja je okončana bez ijednoga trofeja. 

Ništa ga nije slomilo

Novinar španjolskog izdanja Goal.coma ovako je tada vidio Modrićev utjecaj na izvedbu Real Madrida.

– Hrvat je najbolji igrač Real Madrida. Nisam zaboravio Cristiana Ronalda, ne, ali i bez njega Real melje svoje suparnike. No Modrićev izostanak u vezi je bio i više nego osjetan. Realova lopta je bila spora, nije bilo pritiska na suparničke igrače u sredini terena, kao ni u fazi obrane. Iako ga je u početku kritizirala većina navijača, Modrić se nije slomio. Mourinho mu je vjerovao, a danas mu vjeruje i Carlo Ancelotti. Hrvat je postao glavni igrač veznog reda, važniji čak i od Xabija Alonsa, kojeg svi navijači kraljevskog kluba obožavaju. No igra Reala ide preko Modrića. Obrana ide preko Modrića, kao i napad. Sve se događa kroz Luku Modrića – napisao je goal.com.

Luka je od 2012. godine za Real Madrid skupio 276 nastupa, postigao 13 pogodaka, ima 42 asistencije. Kao igrač Real Madrida okrunjen je za najboljega igrača svijeta 2018. godine u svim relevantnim anketama.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije