NOVI ZAKON O SPORTU

Ministarstvo potvrdilo: Šaljemo inspekciju u HNS

Šuker
09.02.2016.
u 12:50

Novi Zakon o sportu stupa na snagu u utorak, 9. veljače, nakon što je protekao šestomjesečni period prilagodbe za klubove i saveze. No Hrvatski nogometni savez protivi se promjenama pa se suočava s kaznama koje su propisane u samom Zakonu.

U ponedjeljak je iz HNS-a poslana poruka da Zakon neće poštivati. HNS-ov otpor prema promjenama je toliki da su Ustavnom sudu čak poslali zahtjev za provjeru ustavnosti Zakona.

Bivši saborski zastupnik HNS-a Srđan Gjurković, najzaslužniji što su izmjene Zakona o sportu uopće došle do Sabora, pozvao je u ponedjeljak Vladu i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta da reagira na otpor u nogometnom savezu, i da, provodeći Zakone, pošalju sportske inspekcije u HNS, piše N1.

O tome hoće li to i što će učiniti po ovom pitanju, pitali smo u Ministarstvu. Dobili smo najavu da će, s obzirom na Zakon, sportska inspekcija biti poslana u nadzor.

"Prijelaznim i završnim odredbama Zakona, člankom 9.st 1. Županijski sportski savezi, odnosno sportski savez Grada Zagreba i nacionalni sportski savezi osnovani u sportu u kojem najmanje polovina sportskih klubova koji sudjeluju u najvišem rangu nacionalnog sportskog natjecanja imaju profesionalni status u smislu članka 24. Zakonu o sportu (»NN 71/06., 150/08., 124/10., 124/11., 86/12. i 94/13.), dužni su u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona provesti izbore za skupštinu i sazvati skupštinu županijskih sportskih saveza, odnosno sportskog saveza Grada Zagreba i nacionalnih sportskih saveza u skladu s odredbama članka 2. i 3. ovoga Zakona.

Protekom roka propisanog Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sportu, sportska inspekcija će provesti nadzor te u slučaju nepoštivanja navedenih odredbi postupiti sukladno članku 9. stavku 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu te izvijestiti nositelje financiranja kako se savezi koji ne poštuju navedene odredbe ne mogu financirati kroz programe javnih potreba te pokrenuti prekršajni postupak pred nadležnim prekršajnim sudom."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije