Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Sport

Mamić priznao Englezima: Modrić mi je vratio novac od transfera

- Pregovarao sam oko transfera Alena Halilovića i Tina Jedvaja u Tottenham. Moj sin je bio njihov zastupnik i prevoditelj. Sjedili smo u Levyjevom uredu. Ponudili su 10 milijuna eura i tajnica nam je donijela čaj.
01. rujna 2019. u 09:17 0 komentara 1030 prikaza
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bivši predsjednik Dinama i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić dao je veliki intervju za poznati nogometni magazin FourFourTwo. Prenosimo neka od najzanimljivijih pitanja. 

Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, ali je ponovio da nije napravio ništa nezakonito, da se njegovi protivnicima služe Goebbelsovim metodama i dodao:

- Mnogi ljudi su mi rekli da nisu sreli humaniju i emotivniju osobu od mene.

Mamić danas živi u Međugorju i savjetnik je Dinama.

- Imam veliki utjecaj na vođenje kluba, o ključnim odlukama se raspravlja sa mnom. Uprava je sposobna, ali nema iskustvo i znanje kakvo ja imam. Nastavili smo raditi kao da sam i dalje u Zagrebu.

Tvrdi da je politika željela preuzeti Dinamo i da im to nije dozvolio, a o odnosu s BBB-ima je rekao:

- Pomogao sam puno BBB-a. Plaćao sam im putovanja i pomogao u teškim trenucima. Nevjerojatno je da sam im na kraju trn u oku. Željeli su kontrolirati klub, a ja im to, naravno, nisam dozvolio. Dinamo je jedan od rijetkih klubova u regiji koji ne kontroliraju navijači, a sve zahvaljujući meni.

Pričalo se i da je utakmica Dinama i PSG-a (1:7) u Ligi prvaka namještena. 

- Uvijek su kružile priče o toj utakmici, ali bi Uefa reagirala da je bilo išta sumnjivo. Ne sudjelujem u namještanju utakmica jer bih tako radio protiv Dinama, nogometa i sebe.

Ponovio je da nije kriv, naveo da sud nije vjerovao svjedočenju Luke Modrića te opisao kako je otišao u BiH.

- Par dana prije presude dobio sam informaciju da ću biti proglašen krivim. Sjeo sam u automobil i prešao preko granice. Htjeli su me staviti u zatvor, izolacija je najgora kazna - rekao je Mamić i dodao:

- Morate shvatiti da je Hrvatska 50 godina bila u komunizmu i da se komunističke metode i dalje koriste. Ne mislim da Hrvatska nema nikakve pravne standarde, ali selektivna primjena sudskih procesa ima veliki utjecaj na društvo.

Je li njegov sin Mario bio menadžer igrača Dinama?

- Moj sin Mario je bio zastupnik igrača Dinama kao što su Mateo Kovačić i Luka Modrić. Može se govoriti je li tu riječ o sukobu interesa, ali je tu riječ o etičkom pitanju, a ne o kriminalu.

Hoće li se ikada vratiti u Hrvatsku?

- Želim se vratiti i dobiti priznanje za sve što sam napravio. Hoće li se to dogoditi ne znam, ali vjerujem u to. Vjerujem u pravdu. 

Mamić je naveo zašto su igrači dobivali postotak odštete.

- Dinamo je to radio jer manji klubovi ne mogu odgovarajuće platiti igrače. Modrić i Lovren imali su desetogodišnje ugovore s Dinamom prema kojima su zarađivali tisuću eura mjesečno. Klub je tada bio u problemima i nismo mogli osigurati veće ugovore.

Je li mu itko od igrača vratio taj novac od transfera?

- Samo u slučaju Modrićeva transfera u Tottenham. Tada sam obnašao dvije funkcije. Prije nego što sam došao u Dinamo imao sam menadžersku agenciju. Ona je ugašena kad sam se vratio u Dinamo, a moj je sin nastavio posao kao agent. Dok sam još imao agenciju, investirao sam u mlade igrače. Potrošio sam oko 100.000 eura na te igrače i s njihovim roditeljima dogovorio da ću imati postotak od transfera. U slučaju Modrića, to je isplaćeno na temelju civilnog ugovora između nas koji je bio potpisan dok nisam bio u Dinamu.

Jesu li ugovori antidatirani?

- Ugovori nisu antidatirani. Donio sam odluku i zatražio da se plaćanje obavi u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu kao što je to ranije bio slučaj. To znači i plaćanje poreza državi.

Je li mu žao što je Modrića uvukao u sve to?

- Naravno, ne postoji bolja osoba od Luke. Hrvatsko pravosuđe proglasilo ga je lašcem, ali se kasnije pokazalo da nije lagao. To više govori o našem pravnom sistemu nego o njemu.

Je li istina da je Andrej Kramarić zbog Mamićevog načina poslovanja odbio potpisati ugovor?

- To je još jedna laž. Nije ni čudo da grade negativnu percepciju o meni kada se takve stvari mogu događati. 

Kako mu je bio pregovarati s predsjednikom Tottenhama Danijelom Levyjem o transferu Modrića?

- On je jedan od najsposobnijih nogometnih trgovaca. Evo kako on štiti interes kluba: kad je Modrić potpisao, zamolio sam pet njegovih dresova. Levy mi ih je dao, ali na kraju je transfer od 23 milijuna eura bio umanjen za vrijednost dresova.

Pregovarao sam i oko transfera Alena Halilovića i Tina Jedvaja u Tottenham. Moj sin je bio njihov zastupnik i prevoditelj. Sjedili smo u Levyjevom uredu, a bio je tamo i sportski direktor Franco Baldini. Ponudili su 10 milijuna eura i tajnica nam je donijela čaj. Rekao sam sinu da zahvali Levyju i da pita hoću li popiti čaj ili da idem kući. Moj sin nije to želi prevesti. Levy i Baldini su shvatili da sam postao malo agresivniji i tada sam im rekao "idite vi svi u pič** materinu!" (FourFourTwo je to napisao na hrvatskom jeziku op.a.). Nakon toga smo nastavili pregovore i dogovorili odštetu od 25 milijuna eura. Nažalost, transfer je propao zbog sumanutih zahtjeva Halilovićeve obitelji - završio je Mamić. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.