međugorje

Mamić: Ja sam tu kolateralna žrtva, ja sam tu upao slučajno kao u masu stvari

Foto: Željko Milićević
1/3
03.12.2018.
u 13:33

Zdravko Mamić koji je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz Dinama u Međugorju je održao konferenciju za medije nakon što je Županijski sud u Osijeku dostavio presudu osuđenima i tužiteljstvu. 

– Ovaj proces protiv mene je falsifikat. Sve je to laž. Osoba koja me želi diskreditirati to pušta u javnost, a javnost o tome ne zna ništa – kazao je na početku pressice, piše Index.hr.

– Presuda nije presuda jer je prepisano samo ono što su zahtijevali tužitelji, kao da se suđenje nije dogodilo. Od 97 svjedoka tužiteljstva, nijedan nije teretio nikoga od nas četiri okrivljenika. Kako je to moguće? Moguće je u jednoj državi gdje ne caruje zakon i pravda nego postoje ljudi koji su ucijenjeni i da su napisali presudu iako su znali da ona ne može opstati. Siguran sam da mogu slaviti jer ta presuda ne može opstati – rekao je Mamić nakon čega je počeo iščitavati, prema njemu, sporne dijelove presude. 

– Ja sam dobio tri godine zatvora za točku 2, u kojoj uopće nisam optužen – dodaje.  Mamić je govorio i o aferi SMS.

– Vargi sam se javio jer sam htio otkriti tko je nacrtao svastiku na Poljudu. Ja sam dao zaposleniku kontakt Varge. Varga me dočekao u Osijeku i dao mi stick kako on to vidi oko crtanja svastike. Ta saznanja sam podijelio sa šefom krima RH i nadležnim službama. Onda mi je rekao da ima za mene nešto važnije i molio me da mu pomognem. Govorio mi je da je bolestan. On je mene počeo moliti za pomoć, rekao mi je da je u dugovima, da ima obitelj, da mu je kuća pod ovrhom, ukupno ja sam njemu dao u novcu i u stvarima 200.000 eura, do milijun i pol kuna. Iz jedinog razloga, zato što mi je bilo njega žao – kazao je.

Mamić je govorio i o aferi SMS.

"Ja sam se Vargi javio jer sam htio otkriti tko je nacrtao svastiku na Poljudu. Ja sam dao zaposleniku kontakt Varge. Varga me dočekao u Osijeku i dao mi stick kako on to vidi oko crtanja svastike. Ta saznanja sam podijelio sa šefom krima RH i nadležnim službama. Onda mi je rekao da ima za mene nešto važnije i molio me da mu pomognem. Govorio mi je da je bolestan...", priča Mamić.

"Ja sam njemu isporučio do uhićenja oko milijun i pol kuna. Meni je njega bilo žao. Kad sam dobio podatke o svastici, koje sam podijelio MUP-u. Mailove koje sam dobio od Varge dao sam odvjetniku Veljku Miljeviću, koji ih je proslijedio DORH-u. Ja s ničim nisam špekulirao", rekao je Mamić.

"Dobio sam podatke za svastiku, dao sam policiji. Dobio sam podatke o mailovima i SMS-ovima, dao sam institucijama. Ja sam čovjeku pomogao isključivo jer sam se sažalio. Ja sam u većem dijelu dok je trajala SMS priča bio u Međugorju, nisam mu mogao odavde slati novce pa sam zamolio prijatelje da mu uplate novce. Zamolio sam prijatelja u Dinamu da kupi određene stvari za Vargu. Dinamo je u moje ime kupio određene stvari i te novce prvom prilikom je moj brat vratio Dinamu", nastavlja Mamić, prenosi Index. 

"Ja sam tu kolateralna žrtva, ja sam tu upao slučajno kao u masu stvari", tvrdi Mamić. "Ja sam sredstvo preko kojeg se pokušava kompromitirati i vladajuća stranka i tako dalje. Sad sam sredstvo da bi se zamutila voda, ja sam htio istinu na čistac i postupio sam zakonski. Ali u pozadini je to jedna višegodišnja borba koja je služila za međustranačke odnose i obračune. 

Varga je bio opsjednut time da uništi Milijana Brkića. Ne uklapa mi se to da je Varga služio Milijanu Brkiću kako se piše u medijima", dodaje Mamić.

Na upit ima li dokaz da je sud pogriješio u slučajevima ankesa ugovora Modrića, kaže da ima 19 dokumenata. 

"Jasno je utvrđeno da nije dokazano bilo što od toga što se meni stavljalo na teret. Jedino ako mi hoćemo ovdje radit suđenje za suđenje. Hoćete da vam dam iskaze Modrića i Lovrena? Vi pitate gluposti, nije teret dokazivanja na meni. Što mene pitate, sud nije dokazao...", kaže Mamić, piše Index.

"Ja sam više autograma potpisao u Međugorju u ovih mjesec dana nego svi celebritiji otkaz postoji BiH. Sad imam malo više vremena za sebe. Kad sam putovao svijetom gledao sam gdje su dobri hoteli i dobra zabava. Sad sam u vjeri, dnevno molim tri-četiri krunice, nema te krunice koju nisam izmolio", kaže.

Mamić tvrdi da je sud presudio da je Luka Modrić govorio istinu.

Podsjetimo, prije tri dana u Osijeku se sastalo optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku, kako bi raspravili o potvrđivanju optužnice u drugom procesu protiv Mamića i njegovog kana, po optužbi USKOK-a za udruživanje u zločinačku organizaciju s ciljem izvlačenja 144 milijuna kuna iz Dinama.

Odluka Vijeća ni treći put nije donesena,  Riječ je o važnom dijelu postupka jer bi Mamić, ako mu se odredi istražni zatvor, mogao bi biti izručen Hrvatskoj obzirom da se navodi u optužnici odnose na vrijeme nakon potpisivanja sporazuma o međusobnom izručivanju građana između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Uz Mamića je u Villi Regina i savjetnik uprave Dinama, Tomislav Marčinko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije