Košarkaški presjek

Mahmutović: Očekujem pad bh. košarke

Harun Mahmutović
29.12.2015.
u 07:30

Potpore institucija nije bilo, a neće ni biti. Da smo donijeli ne znam koliko medalja, to se ne bi promijenilo, rekao je Mahmutović

Košarkaške vrste BiH u 2015. ostvarile su neke od najvećih uspjeha u povijesti BiH. Kadetska vrsta je u kolovozu ostvarila najveći uspjeh bh. košarke, osvojivši zlatnu medalju na Europskom prvenstvu, dok su bh. juniori u istom razdoblju na prvenstvu Europe završili na 4. mjestu.

Veliki potencijal

Ove mlade vrste ukazale su na veliki potencijal bh. košarke, ali, po riječima glavnog tajnika KS BiH Haruna Mahmutovića, uspjesi su već pali u zaborav. Potpore za njihov daljnji rad i razvoj nema te je izvjesno da će reprezentativna košarka BiH u 2016., smatra Mahmutović, doživjeti veliki krah.

Sve to dolazi nakon četverogodišnjeg razdoblja u kojem je bh. košarka doživjela svojevrsni procvat. KS BiH je 2011. uspio pokrenuti muške omladinske vrste koje su nošene talentom, počevši s generacijom Jusufa Nurkića, Adina Vrapca i Nedima Buze, pa sve do spomenute zlatne kadetske vrste za koju su nastupali Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Sani Čampara i drugi, izborile nastupe u europskim A divizijama, a zatim se ravnopravno borile za medalje.Juniori BiH su došli na korak do velikog finala na EP-u. Na putu do polufinala natjecanja, nošeni Edinom Atićem, još jednim velikim bh. talentom koji je izabran u najbolju petorku natjecanja, košarkaši BiH savladali su neke od velikih europskih vrsta kao što su Španjolska, Rusija, Italija i Grčka, ali u polufinalu, nakon vodstva od 16 razlike, dogodio se nesretan poraz od Turske, a zatim od Litve u borbi za broncu.

Zadovoljni uspjehom

- Kada sagledam 2015. godinu, osjećam radost. Prvaci smo Europe u kadetskoj konkurenciji, četvrti u juniorskoj, pokrenuli smo žensku košarku, a naše košarkašice su osvojile zlato na EP-u B-divizije i već se ravnopravno nose s konkurencijom. Kada se osvrnem na sve te uspjehe naših talenata, mogu reći da su postavljeni temelji za budućnost bh. košarke, rekao je Mahmutović za Fenu.

Osvrnuo se na nastup seniorske reprezentacije BiH, koja pod kormilom crnogorskog trenera Duška Ivanovića nije uspjela izboriti drugi krug natjecanja na EP-u u Francuskoj.

- Ostala je gorčina nakon tog natjecanja. Imali smo velikog trenera, vjerojatno najboljeg na prvenstvu, ali Duško nije mogao učiniti ništa više s momčadi koju je imao. Vjerujem da smo se mogli nositi sa svim protivnicima i boriti za neku od medalja, naglasio je.

Kadeti su osvojili zlato na Olimpijskim igrama za mlade u Gruziji i prvenstvo Europe, u 2015. sedam reprezentacija bilo je u pogonu, ali sve je to nedovoljno da košarka dobije potporu od institucija.

- Po običaju, potpore nadležnih institucija nije bilo, a neće ni biti. Da smo donijeli ne znam koliko medalja, to se ne bi promijenilo, rekao je Mahmutović.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije