OPET U USKOK-u:

Luka Modrić prekinuo ljetovanje i došao na ispitivanje u Zagreb

Luka Modrić
12.07.2016.
u 10:23

Zvijezda hrvatske nogometne reprezentacije i madridskog Reala, Luka Modrić, jučer je prema neslužbenim informacijama ponovno ispitana u sjedištu USKOK-a u Zagrebu.

Net.hr-u neslužbeno je potvrđeno kako je Modrić ispitan u USKOK-u, a navodno je odgovarao na pitanja o svom transferu iz Tottenhama u Real Madrid u sklopu istrage koja se vodi protiv Zdravka Mamića i drugih okrivljenika u slučaju izvlačenja gotovo 80 milijuna kuna iz nogometnog kluba Dinamo.

Jutarnji list piše kako je Modrićev dolazak u ured Državnog odvjetništva RH u Gajevoj ulici vidjelo više osoba. Modrić se ondje zadržao oko sat vremena.

Sporna odšteta od transfera u Tottenham

Pretpostavlja se da je Modrića ispitao zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković.

Modrić je već jednom, prošle godine, svjedočio o okolnostima svoga transfera iz Dinama u Tottenham 2008. godine i podjeli isplaćene odštete od 21 milijun eura. Dinamo je Modriću, prema odobrenju okrivljenih šefova kluba, isplatio 50 posto odštete, koju je Modrić većim dijelom proslijedio Zdravku Mamiću i članovima njegove obitelji.

Modrić je tada potvrdio da je aneks ugovora, prema kojem je imao pravo na polovicu odštete, potpisao tek nakon transfera. Opisao je tada i kako je Mamiću i njemu bliskim osobama od dobivenog novca predao oko 50 milijuna kuna u gotovini. Za sebe je zadržao oko deset milijuna kuna za koje je smatrao da mu pripadaju, no rekao je da ih je spreman vratiti ako se utvrdi da na to nije imao pravo. USKOK je u ovom slučaju već podigao optužnicu protiv Mamića i ostalih pred Županijskim sudom u Osijeku.

Otvorene još dvije istrage

U međuvremenu, piše Jutarnji, otvorene su još dvije istrage u kojima je jedna od točki optužbe opet vezana uz Modrićev transfer u Tottenham. Naime, osim što je iz Dinama otišlo 50 posto odštete, Dinamo je za Modrićev transfer isplatio i tzv. posredničku proviziju, a još 2,2 milijuna eura plaćeno je offshore tvrtki Real Sports Management UK Llp. sa sjedištem u Londonu za usluge posredovanja u Modrićevu transferu.

USKOK smatra da se radilo o plaćanju po fiktivnom računu radi izvlačenja novca iz Dinama te da je plaćanja odobrio Zdravko Mamić. Prema optužbi USKOK-a, iza tvrtke Real Sports kriju se suokrivljeni Sandro Stipančić i Igor Krota.

Transfer obavila ‘fantomska’ tvrtka

Modrić je još u svom prvom iskazu izjavio da nikada nije čuo za tvrtku Real Sports Management koja je navodno sudjelovala u njegovu transferu. Istražitelji su, naime, utvrdili da ona u trenutku sklapanja ugovora o Modrićevu transferu nije niti postojala.

Ugovor između Dinama i Tottenhama oko Modrićeva transfera zaključen je 26. travnja 2008., a tvrtka je registrirana 2. lipnja iste godine! Modrić i bliske mu osobe već su ranije posvjedočile da je pregovore vodio Zdravko Mamić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?