Proizvodnja u Hercegovini

Kratkotrajni pljuskovi povećali prodaju kemikalija, ljudi štite bilje i usjeve

poljoprivreda
Foto: Marija Lovrenc
17.06.2015.
u 08:53

Proteklih dana zabilježen napad različitih štetnih kukaca, najprije gusjenica, na rajčice

Nakon katastrofalne prošle ljetne sezone kada su brojni poljoprivredni usjevi uništeni svakodnevnim kišama i razmjerno hladnim vremenom, pred početak ove ljetne sezone imamo obilje sunca do poslijepodneva kada sve više problema zadaju kratkotrajni pljuskovi. - Ovo nije kiša, ovo je bolest, govori nam poljoprivrednik iz Gruda koji se bavi uzgojem rajčica, krastavaca i drugog sezonskog povrća. S njim se slaže i većina drugih poljoprivrednika u Hercegovini. Osim kiše, u pojedinim mjestima bilo je i tuče. Strahuju proizvođači poljoprivrednih kultura da se ne ponovi prošla godina. Povećala se i potrošnja zaštitnih sredstava. Potvrđuje nam to i prof. dr. sc. Ivan Ostojić koji ovih dana ima pune ruke posla dajući savjete o zaštiti usjeva.

Ovisnost o oborinama

Predstojnik Zavoda za zaštitu bilja i profesor na Agronomskom fakultetu u Mostaru ističe da što se tiče zadnjih oborina proteklih dana, one doprinose razvoju gljivičnih bolesti na različitim poljoprivrednim kulturama, a prije svega na onima koje se uzgajaju na otvorenom. - Prvenstveno mislim na krumpir, ali i na vinovu lozu i druge kulture koje ovise, s aspekta uzročnika bolesti, o oborinama, tako da je proteklih dana zabilježena veća potražnja za različitim kemijskim pripravcima kojima se obavlja zaštita, objašnjava za "Večernji list" prof. dr. sc. Ivan Ostojić.

Zadovoljiti potrebe tržišta

Zaštitu najviše traže oni koji svoje poljoprivredne proizvode uzgajaju za tržište. - Svakako da dio proizvođača, posebno oni koji su orijentirani na tržište i koji proizvode za tržište, žele na svaki način zaštititi poljoprivredne kulture kako bi na kraju imali neki odgovarajući urod koji će zadovoljiti njihova očekivanja i njihove potrebe, govori za ‘Večernji list’ Ostojić. Naglašava da je u zadnje vrijeme zabilježen veći napad različitih štetnih organizama na različite kulture. - Ističem voće i povrće koje se uzgaja na otvorenom gdje treba spomenuti i rajčicu jer je zabilježen napad različitih štetnih kukaca, u prvom redu gusjenica, kaže Ostojić. Od prošlogodišnjih oborina i jednog od najgorih ljeta koje pamte poljoprivrednici, Ostojić ističe da su mnogi izvukli važne pouke, osobito vinogradari jer je vinova loza pretrpjela najveće gubitke. - Vinogradari, upozoreni prošlogodišnjim stanjem s uzročnicima biljnih bolesti koji su ih ostavili bez uroda, ove godine itekako prate razvoj vremenskih prilika, a prije svega oborine koje uzrokuju pojavu gljivičnih bolesti, tako da redovito štite vinograde. Važno je naglasiti da su dosta pedantni i ništa više ne prepuštaju slučaju, žele zaštititi vinograde kako bi u vrijeme berbe imali dobru kvalitetu grožđa, zaključuje za Vecernji.ba prof. dr. sc. Ivan Ostojić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije