Stupanj sigurnosti podignut

KPZ Sarajevo uskoro će biti samo pritvorska jedinica

21.03.2019.
u 14:00

KPZ Sarajevo uskoro će biti samo pritvorska jedinica. Već je počelo izmještanje zatvorenika u druge zatvore. A stupanj sigurnosti podignut je na veću razinu kako bi se istrage koje vodi Tužilaštvo mogle neometano provoditi. Novom opremom, osim posjetitelja i odvjetnika, prati se i kretanje zatvorskih stražara. Pritvorska jedinica imat će 140 mjesta za osumnjičene po raznim vrstama optužnica, piše Večernji list BiH. 

Kamere nove generacije

Sigurnosni aspekt ovog zatvora dodatno je naglašen novim videonadzorom koji će obuhvatiti gotovo 90 posto površine ovoga zavoda. U sarajevskom zatvoru trenutačno je instalirano više od 30 kamera koje se kontroliraju u posebnim prostorijama, a u tijeku je instaliranje novih kamera. Tako će Odjel Miljacka pokrivati 65 kamera, a u ovom KPZ-u nadgledaju se i odjeli sarajevskog zatvora u Ustikolini i na Igmanu. Po završetku postavljanja novih uređaja ovaj sustav brojit će 160 nadzornih kamera koje će pratiti i najmanji pokret u trima zatvorskim odjelima KPZ-a Sarajevo. Zanimljivo je, instalirane kamere najnovije su generacije pa je tako u sustavu jedna od njih koja prepoznaje lica svih onih koji borave u ovoj ustanovi. Kamera odmah pohranjuje “posjetitelja” i lice čuva u sustavu, a prilikom idućeg posjeta te osobe ovom Zavodu automatski izbacuje podatke koji pokazuju kada je ta osoba boravila u zatvoru i kuda se tom prilikom kretala. Kako ističe osoblje zatvora u kontrolnoj sobi, sve snimke koje kamera zabilježi visoke su kvalitete, snimaju i na razdaljinu od 40 metara u noćnim uvjetima.

Sigurnosni standardi

Također, sve se snimke pohranjuju i pristup njima ima samo ravnatelj zatvora. Također, nije moguće manipulirati tim podacima jer sve što se uradi na tom polju ostaje zabilježeno. Podsjećanja radi, Kazneno-popravni zavod u Sarajevu - odjel Miljacka, koji je nakon bijega Amela Sejfovića doživio potpunu transformaciju, krajem prošle godine dobio je novi odjel napravljen po sigurnosnim standardima koje, kada je u pitanju izvršenje kaznenih sankcija, propisuje Vijeće Evrope. Novi “S” odjel, odjel s posebnom sigurnošću, od ostalog dijela zatvora odvojen je posebnom željeznom crvenom ogradom ispred koje danonoćno stražare zavodski policajci. Osim što su u ovim ćelijama ispunjeni posebni sigurnosni uvjeti, istodobno se vodi računa o poštivanju ljudskih prava osoba koje u njima borave. Boravak u ovom posebnom krilu sa sigurnosnim mjerama na najvišoj razini “rezerviran” je za prijestupnike koji se terete za najteža kaznena djela.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?