Odbojka

Kolo u FBiH vode Orašje, Novi Grad i Ilidža, bivši premijerligaši

storyeditor/2024-01-21/odbojka.png
22.01.2024.
u 16:00

Federalna odbojkaška zbilja: sva tri kluba, odbojkašice Orašja u sjevernoj, Novi Grad u južnoj te odbojkaši Ilidže u jedinstvenoj Superligi odbojkaša, provela su po jednu sezonu u najvišem rangu

Ništa novo u federalnim superligama odbojkašica i odbojkaša, kolo vode klubovi koji su se već okušali u Premijer ligi. Zanimljivo, sva tri kluba, odbojkašice Orašja u sjevernoj, Novi Grad u južnoj te odbojkaši Ilidže u jedinstvenoj Superligi odbojkaša, kako se to kaže, “plesala su po jedno ljeto,” odnosno provela po jednu sezonu u najvišem rangu i onda se vratila u “staro društvo”, piše Večernji list BiH.

Raspoloživi kadar

Treba svakako istaknuti da su se u višem rangu okušali na sličan način, igrali su s raspoloživim igračkim kadrom, bez pojačanja, što očito nije dovoljno da bi se osigurao trajniji status u premijer ligama. No, to je već prošlost. Vraćajući se u sadašnjost, valja reći da je rezultatski iskorak Orašja ugodno iznenađenje. Naime, ovaj mladi klub, osnovan tek 2016. godine, meteorskom je brzinom napredovao, stigao do Premijer lige BiH, a nakon ispadanja prije tri godine nije posustao, nego se vrlo brzo uspio vratiti na čelo ljestvice sjeverne skupine federalne Superlige. Žokice su u prvom dijelu sezone u deset utakmica ostvarile isto toliko pobjeda uz set-razliku 30:5. Izgubile su samo jedan bod u prvoj dionici, a kako drugoplasiranoj ekipi Lami iz Brčkog bježe četiri boda, realno je očekivati da će ponovno razigravati za Premijer ligu BiH. Valja podsjetiti da je upravo Lami prošle sezone bio neuspješan u doigravanju za Premijer ligu, bolji od odbojkašica iz Brčkog bio je sarajevski Centar Ort. Uz procvat muške odbojke u Posavskoj županiji, valja reći da se odlično drže i djevojke, uz prvoplasirano Orašje, u “igri” je i Napredak iz Odžaka koji zimuje na četvrtoj poziciji sa 17 bodova. U cjelini gledano, u ovoj skupini ugodno iznenađenje prvog dijela je Maglaj, koji je treći, dok su se nekadašnji premijerligaši Smeč iz Lukavca i Bosna iz Kalesije pozicionirali na peto odnosno sedmo mjesto. Na začelju je Žepče, koje ima samo četiri boda. U južnoj skupini federalne Superlige, uz vodeći sarajevski Novi Grad, koji ima 27 bodova, još su dva kandidata za prvo mjesto – Ilijaš, koji ima utakmicu manje i 23 boda te Vogošća - također s utakmicom manje i 21 bodom. S obzirom na to da u neodigranim utakmicama imaju klubove iz donjeg doma - Čapljinu i Alipašino Polje, za očekivati je da se oba kluba približe vodećem Novom Gradu pa će borba za prvo mjesto u ovoj skupini biti zanimljivija nego u sjevernoj.

U južnoj skupini ugodno su iznenadili zenička Željezara i sarajevska Bosna, novak u ovom rangu, dok se više očekivalo od Čapljine. Uz jednu neodigranu utakmicu, gostovanje u Ilijašu, Čapljinke iz devet utakmica imaju samo dvije pobjede, odnosno šest bodova, što je manje od očekivanja. Redovita smjena generacija uoči svake sezone, najčešće zbog odlaska djevojaka na školovanje izvan Čapljine, naprasnog odustajanja zbog gubitka ambicija i slično, čini svoje. Problem Čapljine je i u činjenici da već treću sezonu nema trenera, ekipu vodi trenerica igračica Klara Bošković, što, u pravilu, nije najsretnije rješenje. Kako jesenas Bošković zbog ozljede nije nastupila na većini utakmica, i to se odrazilo na konačni saldo. U cjelini u obje skupine federalne Superlige odbojkašica problem je isti, igračice prerano prekidaju karijeru, obično je to po završetku srednje škole pa nema nekog vidnog, kvalitetnog napretka. Čim se u nekom klubu, poput Orašja, s mlađim uzrastima radi kvalitetnije, odmah ekipa izbije u prvi plan. Naravno, to nije dovoljno za napredak ovoga sporta i otud velika razlika u kvaliteti između Premijer i federalnih liga. Klubovi u najvišem rangu “pokupe” ambicioznije cure iz nižeg ranga i tako se to vrti posljednjih šest-sedam godina. Slična situacija je i u federalnoj Superligi odbojkaša u kojoj se ove sezone natječe osam klubova. Pokretanje samo jednog kluba – Goražda uoči početka sezone Miloš Jelčić, predsjednik Odbojkaškog saveza FBiH, smatra uspjehom. Naime, za razliku od ženske, u muškoj konkurenciji nema ni blizu toliko klubova pa se svaki novoosnovani smatra uspjehom. Upravo tako se gleda i na najavljeno pokretanje muškog kluba u Zenici.

Svijetli primjer

Uglavnom, nakon prvog dijela sezone na čelu je Ilidža s 21 bodom, kojoj jedino konkurira Bosna iz Kalesije s 18 bodova, dok ostale ekipe znatno zaostaju. Zasad je jedini svijetli primjer uspješnog federalnog superligaša u objema konkurencijama Napredak iz Odžaka, koji je odmah po plasmanu u viši rang zasjeo na čelo ljestvice Premijer lige. Međutim, Napredak je trofejni klub duge tradicije koji je, čim su se stvorili uvjeti, a to je financijska sigurnost, napravio rezultat koji može “podebljati” čak i naslovom prvaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije