DARIO ŠIMIĆ

Klubovi propadaju, a HNS gradi urede za sedam milijuna kn

14.01.2018.
u 10:01

– Malim je klubovima teško jer najbolje igrače pograbe velikani Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek... pa mali nemaju što ni prodati.

Dok preostalih devet klubova Prve HNL već naveliko trenira i sprema se za nastavak sezone, igrači Istre 1961 još nisu obavili prozivku. A pitanje je i hoće li. Čeka se investitor koji će klub kupiti od Amerikanca Glovera, a navodno postoji interes jednog ruskog biznismena. No djelovati se mora odmah, inače će za Istru biti prekasno.

Predsjednik Nogometnog sindikata Dario Šimić ponudio je jedno zanimljivo rješenje.

Sezona može biti neregularna

– Mi već dvije godine Savezu predlažemo osnivanje solidarnog fonda, a sada ćemo kao sindikat u taj fond uplatiti 300.000 kuna. Očekujemo da Savez da nekih tri milijuna kuna, a u tom fondu mogli bi u budućnosti sudjelovati i najbogatiji klubovi lige. Taj bi fond jamčio igračima poput Istrinih da dobiju nužan dio plaće kada klub zapadne u probleme – poručuje Dario Šimić te dodaje:

– Moramo se svi zajedno boriti za Istru, bilo bi katastrofalno da taj dio Hrvatske ostane bez profesionalnog nogometa. Problem je velik, jer što je sljedeće? Sada Istra, sutra možda Cibalia. Pa zar će se na kraju prvoligaški nogomet igrati samo u Zagrebu i okolici te Splitu, Rijeci i Osijeku. Ne smijemo to dopustiti.

Tko je kriv za situaciju u Istri?

– Ne bih svu krivnju svalio na Glovera, on je za mene ipak pozitivan tip jer uložio je, to jest potrošio svojih 5-6 milijuna eura. No nije se okružio ljudima koji razumiju nogomet, koji će uspješno voditi klub. Nogomet nije jednostavan, pogotovo kod nas gdje 85 posto živiš od prodaje igrača.

Kapetan Istre 1961 Kenan Hadžić otkrio je da su, nakon što su im pomogli igrači Dinama, novac ponudili i igrači Maribora. No, završila je sezona pa se to s Mariborom nije realiziralo.

– Gesta igrača Dinama jako je lijepa, ali je i pljuska Savezu, koji je već prije morao oformiti neki fond za pomoć takvim klubovima. Greška Saveza je i što se klubovima daju licencije iako se za financijske probleme Istre znalo već godinu i pol. I sada smo došli u situaciju da sezona bude neregularna – kaže Šimić te dodaje: – Vjerujem da još ima vremena da svi zajedno spasimo Istru. Ali trebamo djelovati odmah.

Ima Šimić nekoliko zamjerki prema HNS-u, smatra da Savez premalo vodi brigu o našim prvoligašima i drugoligašima.

– Savez klubovima ne omogućava gotovo ništa. Prema mojim saznanjima, od glavnog sponzora Prve HNL Hrvatskog telekoma klubovi Prve HNL dobiju zajedno svega milijun kuna! Odnosno 100.000 kuna svaki. Prihodi od TV prava pak smanjeni su s 11 na osam milijuna kuna, što ispadne 800.000 po klubu. S time da se od tog iznosa oduzimaju kazne za kartone. Savez na kraju ispada kao reketar i, umjesto da pomaže klubovima, odmaže im. Savez je taj koji od TV prava klubovima mora priskrbiti minimalno 25 milijuna kuna i mora naći izdašnog sponzora lige. Sljedeće godine klubovi neće dobiti ni Uefin novac od Lige prvaka koji su dijelili kada je Dinamo ulazio u to natjecanje pa će manjim klubovima poput Cibalije, Istre, Intera... biti još teže zatvoriti proračun – kaže Šimić te nudi neka rješenja:

– Savez se mora boriti da od sponzora osigura dodatni novac. Trebalo bi oformiti i neki fond od transfera, koji bi služio za razvoj Prve, Druge i Treće lige. Jer u tim ligama stvaraju se ti svi igrači. Smiješno mi je kada Savez kaže da nije odgovoran kada je neki klub pred bankrotom, a s druge strane hvali se uspjesima naših klubova u Europi. To je licemjerno. Puno je prostora za napredak, ali u Savezu ne postoje ljudi koji bi se bavili tim stvarima.

Šimić naglašava da bi se situacija poput ove u Istri mogla ponavljati ako se neke stvari ne promijene.

– Malim je klubovima teško jer najbolje igrače pograbe velikani Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek... pa mali nemaju što ni prodati. Nogomet je najbrži rastući biznis u svijetu, a mi moramo i dalje jahati na tom valu. Savez mora shvatiti da on besplatno ima Modrića, igrača kojeg Real godišnje plaća 16 milijuna eura bruto. A tog Modrića stvorio je hrvatski nogomet, to jest Prva HNL. I zato je obveza Saveza da onda i pomaže toj ligi – konstatira bivši kapetan kockastih.

Ženama ukinute dnevnice!?

Šef Rijeke Damir Mišković nedavno je “Opatijskom inicijativom” predložio da država više financira loptačke sportove, prije svega većim izdvajanjem od klađenja.

 

– Pozdravljam sve ono što sportu može donijeti korist, međutim trebamo biti realni, to će teško proći jer kladionice će onda gubiti previše novca. Savez i dalje funkcionira tako da drugi trebaju nešto napraviti za njega, umjesto da traže rješenja kako da sami budu bolji. Ja sam za paket mjera kakav imaju u Mađarskoj. Njihova vlada kompanijama koje ulažu u sport daje velike porezne olakšice. Teško je od naše države, to jest od naroda tražiti da direktno izdvaja za sport, a istodobno 90 posto građana nema povjerenja u ljude koji vladaju nogometom. Ne treba samo očekivati pomoć države, Savez mora naći način da pomaže klubovima i bez tog novca. Pozdravljam ulazak Svetine, Meštrovića i Miškovića u HNS, ali od njih očekujem da počnu rješavati probleme. Nadam se da neće dopustiti da se 200 milijuna kuna prihoda, koliko Savez godišnje ima, troši nenamjenski, pod stavkama “ostali troškovi”, već da se troši za razvoj nogometa. Na sjednici Skupštine čuo sam da pojedini delegati iz treće lige zahvaljuju na nekoliko lopti koje su dobili od Saveza, a istodobno ne prigovaraju kada se ukidaju dnevnice u ženskom nogometu koje su iznosile 36 kuna te kada se za projektnu dokumentaciju na Sveticama troši na desetke milijuna kuna. Strašno – kaže Šimić.

A sa Šukerom, ne baš omiljenim predsjednikom HNS-a, Šimić će morati sjesti za stol vezano za osnivanje solidarnog fonda za nogometaše poput Istrinih.

– Predsjednik Šuker trebao bi rješavati mnoge probleme, ali njega nema, on je stalno na putu... Iako bi kao predsjednik HNS-a trebao biti dostupan javnosti i barem jednom mjesečno odgovarati na pitanja medija – kaže Šimić, koji je čuo za govorkanja da se planira graditi Kuća nogometa u Osijeku, vrijedna sedam milijuna kuna.

– I do mene je došla ta informacija, ali ne želim u nju vjerovati. Bilo bi apsurdno da netko želi ulagati sedam milijuna kuna u urede dok nam nogomet propada.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije