zarade

Klubovi Primere zaradili 1,25 milijardi eura, Barci više nego Realu

Getty Images
07.01.2018.
u 20:03

Španjolska La liga objavila je podatke koji otkrivaju koliko su španjolski klubovi u prošloj sezoni zaradili od TV prava. Klubovi Primere ukupno su zaradili 1,25 milijardi eura, dok su u Segundi, odnosno drugoj ligi zaradili 140,8 milijuna.

Barcelona je zaradila 146,2 milijuna eura te je bez obzira na gubitak lige na klupski račun dobila više novaca od prošlogodišnjeg osvajača Real Madrida koji je dobio 140,1 milijun eura. La liga je određenim preinakama pokušala smanjiti razliku Barce i Reala u odnosu na ostale klubove, međutim razlika u zaradama je još uvijek velika. Atletico Madrid se nalazi na trećem mjestu (99,2 milijuna), četvrto mjesto zauzeo je Athletic Bilbao (71 milijun eura), dok se na petom mjestu nalazi se Valencija sa 67,4 milijuna eura. Najmanje su zaradili Leganes i Alaves (39,3 milijuna eura).

Kada su u pitanju klubovi Segunde, najviše je zaradio Rayo Vallecano (devet milijuna eura), a slijede ga Getafe i Levante s jednakom zaradom od 8,7 milijuna. 

Distribucija novca ovisi o nekoliko fiksnih i promjenjivih varijabili. Pedeset posto zarađenog novca La liga jednoliko dodjeljuje svim klubovima, dok je najvažnija promjenjiva varijabla zavisna o rezultatima u posljednjih pet sezona. Barcelona je u posljednjih pet sezona tri puta osvajala ligu te ne čudi da su upravo Katalonci zaradili najviše novca. Ostali kriteriji za podjelu novca su: broj pretplatnika, broj gledatelja na utakmicama, broj pratitelja na društvenim mrežama...

Kada su u pitanju lige petice, najviše zarađuju engleski klubovi, a svaki je premierligaš prošle sezone zaradio više od 100 milijuna eura. Najviše je zaradio prvak Chelsea, 170 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije