bez publike - tuga živa

Kazne bi trebale imati odgojni učinak, ali...

15.11.2018.
u 08:25

Natjecateljsko povjerenstvo Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NS BiH) u srijedu je suspendiralo stadion Pod bijelim brijegom (Mostar), Tušanj (Tuzla) i Grbavica (Sarajevo) zbog loše organizacije, pirotehničkog divljanja gledatelja, ubacivanja tvrdih predmeta na travnjak, ulaska publike na igralište te drugih izgreda i propusta u 17. kolu Premijer lige BiH. Radi se o utakmicama Sarajevo – Zrinjski, Sloboda – Široki Brijeg i Željezničar – Tuzla City.

Odobravanja i negodovanja

Stegovno je povjerenstvo NS BiH suspenzije pretvorilo u kazne od po jedne utakmice igranja bez gledatelja za sva tri kluba organizatora. Kaznu će Zrinjski, Željezničar i Sloboda “odraditi” u 19. kolu Premijer lige BiH, koje će se igrati 1. ili 2. prosinca. Dakle, Zrinjski će bez publike igrati protiv Krupe, Željezničar će nastupiti pred praznim tribinama protiv Širokoga, dok će Sloboda igrati u “tihom ozračju” protiv Mladosti. Iz tabora kažnjenih klubova, medija, drugih klubova ili navijača, čuju se odobravanja i negodovanja, ovisno koliko je tko komu sklon. Zrinjski je kažnjen i novčano s 5500 maraka zbog “neodgovornog ponašanja navijača, uporabe pirotehnike te ubacivanja tvrdih predmeta na travnjak”. No, ni Sarajevo nije prošlo “lišo”. Kažnjeno je s 2000 maraka zbog uporabe pirotehnike njegovih pristaša. Istu kaznu, 2000 maraka, platit će Željezničar zbog pirotehničkog divljanja i neodgovornog ponašanja svojih navijača. Sloboda je prošla bez novčane kazne. “Stegovnjaci” su izrekli kazne i za izgrede u 16. kolu, pa je Široki Brijeg “zbog loše organizacije, uporabe pirotehnike i ubacivanja raznih predmeta na travnjak” na utakmici protiv Mladosti kažnjen s 2500 maraka. U istom kolu Sarajevo je igralo protiv Željezničara. Njegovi su navijači bili “nadahnuti”, pa je novčana kazna zbog propusta u organizaciji i pirotehnike “masna” - 8000 KM.

Željezničarevi navijači nisu puno zaostali po pirotehničkim divljanjima, pa će taj klub u blagajnu Saveza uplatiti 4500 KM kazne. Ako bismo se vratili koje kolo unazad, našli bismo niz kazni klubovima i pojedincima. Željezničar je za izgrede protiv Zvijezde kažnjen s 4000 KM, Sarajevo za izgrede protiv Slobode s 3000, Čelik za izgrede protiv Širokog s 2000 KM itd.

Odgojno djelovanje

Za međusobno vrijeđanje kažnjeni su treneri Sarajeva Husref Musemić (1000 maraka) i Radnika Mladen Žižović (800 maraka). Cilj kazni je odgojno djelovati, ali od toga, čini se, nema ništa. Navijačima je lako - naprave niz gluposti - gađaju suce, trenere, igrače... Sve uime “pomoći voljenom klubu”, koji na kraju sve to masno plati.

Po nama, bio bi red da i sami sudjeluju u plaćanju, i tako dokažu ljubav klubu. Pa, evo, predlažemo im da tako i urade. Nije ovo nešto originalno, ovo je već viđeno. Naime, lani su Atomci (navijači Toška, člana Prve lige Federacije BiH) izazvali izgred za koji je Tošk kažnjen s 2000 konvertibilnih maraka. Momci su se “skusurali”, prikupili te 2000 maraka i platili kaznu! Kad slično učine Horde zla, Robijaši, Ultrasi, Škripari, Manijaci - vjerovat ćemo da vole svoj klub. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije