PIŠE TOMISLAV DASOVIĆ

Kapetane i legendo, povedi nas prema još jednoj medalji!

 Luka Modrić
06.06.2021.
u 13:42

Kapetane i legendo vatrenih, povedi nas prema još jednoj medalji! Možda zvuči neumjereno i pretenciozno, imajući u vidu pad naše reprezentacije na svjetskoj rang-ljestvici, ali Hrvatska je još uvijek nominalno svjetski doprvak i sigurno jedna od najtalentiranijih i najuzbudljivijih europskih selekcija.

Hrvatska je 14. reprezentacija svijeta (podaci iz travnja 2021.), a početkom lipnja 2018. bila je tek dvadeseta. Koji tjedan nakon objave tog poretka Hrvatska je igrala finale SP-a! Nama brojke ništa ne znače, mi smo reprezentacija ljetnoga nadahnuća, prštave energije i neslućene darovitosti.

Dva pogotka na Eurima

Luki, naravno, ništa nije nemoguće i neostvarivo, Luka je istinski fenomen svjetskoga nogometa! Pa iako je s Real Madridom ostao bez trofeja u ovoj sezoni, Modrić je uz Benzemu bio lepršava, energična, razigrana Realova perjanica. Modrić je dugogodišnji kapetan hrvatske reprezentacije, odnedavno i njezin rekorder sa 136 nastupa. Unatoč veteranskim godinama (35), on je nogometni aristokrat bez kojega je igra nacionalne momčadi nezamisliva. Ta Lukina bajka traje još od 2006., kada ga je pokojni izbornik Zlatko Kranjčar najprije uvrstio u momčad protiv Argentine u prijateljskoj utakmici, a potom i poveo na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Luka je za Hrvatsku igrao kod čak šestorice izbornika, Kranjčara, Bilića, Štimca, Kovača, Čačića i Dalića, a ima devet nastupa u utakmicama završnih turnira europskih prvenstava. Ispred njega su Rakitić (10), Ćorluka (11) i Srna (12). Luka je na europskim prvenstvima postigao dva pogotka; protiv Austrije u Beču 2008. i protiv Turske u Parizu 2016. godine. S Hrvatskom je na EP-ima dva puta prošao skupinu, 2008. i 2016. godine; prvi put je tada ispala u šokantnom četvrtfinalu od Turske (kada se Luka nakon promašenoga penala i poraza rasplakao kao dijete), a drugi put u osmini finala od Portugala. Ovogodišnji Euro najvjerojatnije je posljednje Lukino veliko natjecanje u dresu Hrvatske. I zato opet kličemo: “Kapetane Luka, povedi nas prema medalji!” Tko zna kada ćemo opet biti ovako jaki...

Luka Modrić, naša Zlatna lopta, već je prepoznat i neslužbeno okrunjen kao najbolji hrvatski nogometaš svih vremena, vlasnik je brojnih priznanja i rekorda koji nikada neće biti dostignuti. U toj posvemašnjoj Modrićevoj raskoši ovoga ljeta dogodit će se još jedan nevjerojatan i jedinstven domet za hrvatskog nogometaša: Europsko prvenstvo 2020. bit će Lukino čak sedmo veliko natjecanje! Ostat će mu iza leđa s po šest turnira nekadašnji suigrači Dario Šimić i Darijo Srna. Svjetski rekorderi u toj kategoriji su slavna imena, Nijemac Lothar Matthäus, Talijan Gianluigi Buffon i Španjolac Iker Casillas s po devet turnira, koliko će ih ovoga ljeta imati i isklesani Portugalac Cristiano Ronaldo. Kapetan Real Madrida Sergio Ramos ipak neće dohvatiti osmo veliko natjecanje (nije ni pozvan na EP) pa će Luka Modrić uz njega biti jedini aktivni nogometaš koji će biti na sedam, koliko imaju i Alessandro Del Piero, Edwin Van der Sar, Lilian Thuram, Bastian Schweinsteiger...

Nikad ne traži poštedu

Unatoč svim tim prekrasnim brojkama koje svjedoče o Lukinoj veličini i njegovu značaju za našu reprezentaciju, naš maestro ne planira prestati. – Igrat ću za Hrvatsku dokle god budem mogao, sve dok budem imao osjećaj da sam od koristi. I, naravno, dok me izbornici budu trebali i mislili da mogu pomoći – rekao je svojevremeno Luka kojemu je svaka utakmica u kockastom dresu važna, bilo da se radi o prijateljskom susretu ili nastupu na velikom natjecanju. Svjedoči to i izbornik Zlatko Dalić koji je oduševljen njegovim angažmanom na pripremama. – Luka je pun volje, pun elana. Protiv Armenije je igrao samo prvo poluvrijeme, dakle nije bio maksimalno opterećen. S Belgijom će igrati, pa ako uspijemo, opet ćemo ga odmoriti. Nakon toga je pet dana do Engleske. Luka je navikao na ovakav ritam, on je fizički spreman i ne bi s njim trebalo biti problema. Bude li potrebno, zatraži li on pauzu, dat ćemo mu je, ali on to nikada neće zatražiti. Luka uvijek daje svoj maksimum, bit će on na sto posto – rekao je Dalić.
 

 

 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije