SMJENA GENERACIJA

Kako će izgledati nova Hrvatska? Ovisi o tome hoće li ostati Modrić

11.10.2017.
u 07:35

Obrisi nove Hrvatske ni po čemu se neće razlikovati od sadašnje, osim, nadamo se, po pristupu, karakternoj noti, zanosu koji je davno ishlapio, te kvaliteti izvedbe

Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji uoči sljedećega velikoga natjecanja, Europskog prvenstva 2020. godine, ne prijeti urušavanje, a ni povijesna i bolna smjena generacija, što je svakako dobra vijest za novoga izbornika.

Naime, u idealnih 11 Hrvatske, dakle s trenutačno ozlijeđenim Ćorlukom, samo su četvorica nogometaša s više od trideset godina: spomenuti Vedran i njegov vršnjak Mandžukić s 31 godinom, Modrić s 32, te uskoro (27. listopada) 33-godišnji Subašić, čija dob ne treba zabrinjavati jer vratari imaju dulji vijek trajanja od igrača.

Dakle, obrisi nove Hrvatske ni po čemu se neće razlikovati od sadašnje, osim, nadamo se, po pristupu, karakternoj noti, zanosu koji je davno ishlapio, te kvaliteti izvedbe koja će ovisiti o izbornikovim kompetencijama, kreativnosti, znanju i autoritetu.

Osnovno i krucijalno pitanje za budućnost reprezentacije glasi – hoće li Luka Modrić nastaviti karijeru u vatrenima ili će se oprostiti nakon ovoga ciklusa?

Podsjećamo, kapetan Modrić šesti je nogometaš koji je u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji dosegnuo magičnu brojku od stotinu nastupa, nakon Srne, Pletikose, Šimunića, Olića i Darija Šimića, što njegovome opusu u nacionalnoj momčadi daje još veću dimenziju. Stotka, pa još kapetan, pa jedan od najboljih veznih igrača svijeta i jedan od lidera Real Madrida, sve ovo Luku diže na pijedestal najvažnijega hrvatskog nogometaša novijega doba (o tome opširnije možete pročitati u tjedniku Max!).

Luka u najboljim godinama

S obzirom na to da je Luka u najboljim godinama i da je još uvijek među ključnim Realovim igračima, logika nalaže da bi i u sljedećem razdoblju trebao ostati vođa vatrenih, no, tu je uvijek pitanje ozračja u reprezentaciji, odnosa publike prema njoj i vodstvu Hrvatskog nogometnog saveza.

Luka je usto sudionik u sudskome procesu protiv Zdravka Mamića zbog čega je u dijelu navijača doživio neočekivan pad popularnosti. Lukino ‘da’ nacionalnoj momčadi dalo bi joj novi snažan vjetar u leđa, dok bi drugačija odluka značila kraj jedne ere i eroziju kvalitete i kreativne moći vatrenih, kao kad su svojedobno momčad napustili Boban i Prosinečki, pa smo se sve do Lukine pojave mučili s grčem inovativnosti i lucidnosti u veznom redu.

Od takvoga udarca kao što bi bio Lukin odlazak teško bismo se oporavili, jer Modrić je već deset godina prva violina reprezentacije, nezamjenjivi simbol njezine postojane snage. Hrvatskoj reprezentaciji neophodna je svježa u svakoj liniji, i nju ne treba tražiti povećalom jer svi igrači koji su nastupali kroz protekli ciklus ostaju na dispoziciji.

Imamo dobrih igrača

Tu sve pršti od mladenačke energije; od 21-godišnjega Tina Jedvaja iz njemačkog Bayera, 22-godišnjih protagonista talijanske lige Marka Roga i Marka Pjace, 23-godišnjeg realovca Matea Kovačića, 24-godišnjega Marcela Brozovića iz milanskog Intera..., a ne oskudijevamo ni s vrhunskim vratarima, poput 27-godišnjeg Lovre Kalinića i 22-godišnjeg Dominika Livakovića.

O snazi reprezentacije najbolje govori činjenica kako se, kada su svi zdravi i na dispoziciji, među pričuvama nalaze zvijezde engleske, njemačke i talijanske lige, poput Dejana Lovrena, Andreja Kramarića i Nikole Kalinića.

Kao treći, ništa manje vrijedan ešalon za budućnost A selekcije nameću se mladi lavovi iz vrste do 21 godine, momci čije će tržišne vrijednosti uskoro premašiti pedesetak milijuna eura, poput Duje Ćalete-Cara, Sose, Benkovića, More, Brekala, Vlašića, Majera, Ćorića... Netko od ovdje nabrojanih sigurno će sljedeće godine dobiti priliku u A vrsti, jer to su dečki s kojima ćemo napasti Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije