RUKOMETNI KLASIK

Kakav duel Cindrić vs. Karabatić! Kralj čeka nasljednika

Igor Kralj/Pixsell
24.01.2018.
u 08:46

Velike bitke s Karabatićem vodio je i Duvnjak, pobjeđivao ga je u Novom Sadu i Zaragozi, no više je pobjeda ipak imao rukometni Napoleon.

Rukometni klasik Hrvatska i Francuska u srijedu (20.30 sati) će dobiti novi nastavak, a svaki se u posljednjih petnaestak godina očekivao s posebnim nestrpljenjem kao novi nastavak serijala britanske spisateljice J. K. Rowling o Harryju Potteru i njegovoj borbi s lordom Voldemortom. 

Novi obračun Hrvatske i Francuske u Areni Zagreb vraća uspomene na 2009. i finale u kojem nas je Francuska za srce ugrizla, a veliku pobjedu odnio je Nikola Karabatić. 

Nekako simbolički u toj jednoj sceni s Ivanom Balićem, negdje na granici između poljupca i udarca glavom, kao da je preuzeo krunu rukometnog kralja koju i danas drži. 

Nizao sponzorske ugovore

Velike bitke s Karabatićem vodio je i Duvnjak, pobjeđivao ga je u Novom Sadu i Zaragozi, no više je pobjeda ipak imao rukometni Napoleon. Luka Cindrić treći je izazivač s hrvatske strane, treći organizator igre naše reprezentacije u eri kralja Nikole koji će napasti najtrofejniju momčad i najjaču obranu svijeta, a u kojoj glavnu riječ i danas vodi dečko podrijetlom iz Trogira, rođen u Nišu, a odrastao u francuskoj školi. Postao je najveća zvijezda u povijesti rukometa, ne samo u svojoj zemlji, ne samo zbog onoga što je pokazivao na terenu. Karabatić je igrom i izgledom postao sportski brend, možda i prvi internacionalni u tom sportu, pa je po broju osobnih sponzora poput Adidasa, Ferrera (Kinder), Brothera i BetClica stao uz bok zvijezdama iz puno globalnijih sportova iako je po godišnjoj zaradi (oko 600.000 eura) ipak ostao daleko od najvećih u svijetu tenisa ili košarke, da o nogometu i ne govorimo.

– Nikoli nikad nije bio problem i dva sata nakon utakmice dijeliti autograme navijačima, a odlično se snašao i snimajući reklame, producenti su ga hvalili koliko je imao strpljenja – rekao je jednom njegov agent Bhakti Ong koji se također proslavio zahvaljujući svom klijentu. Karabatić je celebrity čije su fotografije sa sinom Alekom na proslavi naslova svjetskog prvaka prošle godine u pariškom Bercyju obišle naslovnice i izvan njegove prave domovine koju nije ostavio ni kad su ga razapeli u kladioničarskoj aferi. Ne nazire se tko bi ga mogao naslijediti na vrhu rukometne galaksije. – Prvi put sam ga vidio kad je imao 17 godina, bio sam trener Granollersa, a on je bio nestrpljiv da uđe u prvu momčad Montpelliera, bio je nezadovoljan što mu ne daju šansu. Rekao sam mu da dođe k nama. Čim su to saznali u Montpellieru, odmah su ga ubacili u prvu momčad i više nije iz nje izašao – kaže rukometni stručnjak Sead Hasanefendić koji prati baš svaku utakmicu EP-a pa tako i Francuze: – Dosad je igrao kao s kočnicom. Imaju puno ozlijeđenih pa su ga premjestili na lijevog vanjskog, gdje se ne odlučuje puno na šut, više dodaje. Čim je dvaput jače potegnuo, odmah je i dvaput pogodio. Ali siguran sam da će sada kad dođu teže utakmice potegnuti, vjerojatno već protiv Hrvatske. I da će postići sedam do devet golova u 12-13 pokušaja.

Privilegij je za Hrvatsku da je godinama momčad koja sudjeluje možda u najvećem derbiju rukometa i da ćemo drugi put u devet godina gledati takav spektakl s najtrofejnijim igračem u povijesti u jednoj od glavnih uloga. Jedna će pripasti i Luki Cindriću, novoj velikoj zvijezdi naše reprezentacije koju je iznjedrilo ovo prvenstvo iako naš srednji vanjski već ima i naslov prvaka Europe s Vardarom, a u finalu pobijedio je upravo Karabatića i njegov PSG. Karabatić je zabio pet, Cindrić tri, no rukomet je momčadski sport. 

Cindrić je mlađi i brži

Ako je Balić u igri spajao elemente rukometa i košarke, Cindrić križa rukomet i nogomet. Balić je imao košarkašku fintu, “plejevski” ulazak pod koš. Cindrić ima trzaj desetke, nekad se čini kao da će si prebaciti loptu na desnu i opaliti iz voleja. – Djeluje moćno, Hrvatska ovisi o njemu. Može se nositi s tom francuskom obranom. U velikoj je formi, siguran, publika ga voli i nosi, ima već veliko iskustvo i snagu, mlad je pa se i brže regenerira u turnirskom načinu natjecanja. Ne samo da organizira i da je brz u dvobojima, nego ima i skok-šut. S tim skok-šutom možda je jači i od Karačića, ima bombu u ruci, a Karačić više puca sa zemlje. Usto se Cindrić odlično s njim nadopunjava – nabrojio je samo neke od Cindrinih prednosti Hasanefendić. Cindrić je hit igrač europskog rukometa i Lige prvaka. Donio je klupski naslov prvaka Europe u malu Makedoniju, a sa suigračima je ondje slavljen kao nacionalni heroj. Njegov transfer u poljski Kielce bio je među najvećim bombama na europskom tržištu iako je bio bez odštete, budući da mu u Makedoniji istječe ugovor. No, kad na njegovu dolasku inzistira trener poput Dušebajeva, jedan od najvećih srednjih vanjskih u povijesti rukometa, onda to dovoljno govori o vrijednosti našeg maestra. Iako u rukometu ipak samo tim može odnijeti pobjedu, u srijedu će Cindrić biti na iskušenju karijere jer obrana kakvu igra Francuska ne susreće se u klupskom rukometu. Odnese li pobjedu, steći će mitski status kakav već ima u rodnom Ogulinu gdje klinci u školama rade emisije o njemu i gdje živi njegova ljubav, djevojka Lara koja je također igrala rukomet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije