EUROPSKA LIGA

Jose Mourinho, doktor za finala: Ja sam najbolji!

25.05.2017.
u 09:26

Jose je do sada igrao četiri finala. Prije sinoćnjeg, s Portom je slavio u Kupu Uefe (2003.), odnosno Ligi prvaka 2004. godine. Šest godina kasnije s Interom je opet slavio u finalu Lige prvaka. Ukupno s domaćim natjecanjima, igrao je u 14 finala, 12 je puta slavio!

Zgodno bi bilo započeti priču o trijumfu najmlađe momčadi u povijesti koja je zaigrala finale nekog Europskog kupa. No, Ajax će još koju godinu pričekati svoj sljedeći trofej, čeka ga od 1995. godine. Sinoćnji finale pripao je Manchester Unitedu (2:0).

Najmlađa momčad (prosjek 22 godine i 280 dana) ipak je malo prezelena za povijesne stvari. Dakako, pretenciozno bi bilo povlačiti bilo kakve paralele s onim Ajaxom od prije nešto više od dvadeset godina. Momčad Josea Mourinha starija je od one Petera Bosza u prosjeku za nekih pet godina, a odigrala je kao da ima 100 finala. A da je Ajax kojim slučajem momčad iz Hrvatske, danas bismo pisali o nedostatku emocije i želje za pobjedom.

Tako se ne osvajaju naslovi, ne pobjeđuje u finalu... S toliko igre u širinu, nelogičnih odgoda, trošenja snage i koncentracije daleko od protivničkog gola... To su stvari o kojima će Ajaxov trener Bosz na sastanku ovih dana ‘daviti’ svoje igrače. Jer, Unitedova pobjeda bila je, gotovo pa rutinska!

- Bila je to dosadna utakmica. United je bio bolji - kazao je Bosz.

U najvažnijem trenutku proradio je Paul Pogba (zabio sretno za 1:0 u 18. minuti), a na razini je opet bio najbolji Unitedov igrač ove sezone u Europskoj ligi. Riječ je, naravno, o Henrikhu Mkhitaryanu, koji je za 2:0 zabio u 48. minuti. Armenac je pet od šest zadnjih pogodaka za United zabio baš u Europskoj ligi. No, zapravo je glavna priča Jose Mourinho.

Portugalski doktor za finala. Jose je do sada igrao četiri finala. Prije sinoćnjeg, s Portom je slavio u Kupu Uefe (2003.), odnosno Ligi prvaka 2004. godine. Šest godina kasnije s Interom je opet slavio u finalu Lige prvaka. Ukupno s domaćim natjecanjima, igrao je u 14 finala, 12 je puta slavio! Sinoć je sezonu spasio u zadnji trenutak, a trijumfom u finalu izborio je izravan plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone.

Unatoč dva osvojena trofeja (engleski Superkup i Liga kup) bila bi to promašena sezona. Zna to i Mourinho koji je sinoć prema novinarskoj loži gestikulirao: ‘Ja sam broj jedan!’, a potom pokazivao brojku četiri. Jasna aluzija na četvrti trijumf u četvrtom finalu.

Poseban je taj lik, prvi je trener u povijesti koji je dvaput osvojio Europsku ligu i Ligu prvaka. Sinoć je vodio brigu baš o svakom detalju. U 90. je minuti u igru uveo Waynea Rooneya, legendarnog napadača crvenih vragova, samo da može podići pehar.
 

Jedan dio povijesti velikog engleskog kluba završen je sinoć u Stockholmu. Osvojili su jedini trofej koji im je nedostajao u bogatoj riznici! Manchester je tako postao jedan od pet klubova koji su osvajala sve glavne europske trofeje.

- Uspjeli smo. Jako smo ponosni. Nitko sada ne može pričati. Rekli su da je ovo loša sezona, no osvojili smo tri trofeja - kazao je Pogba. Posebna emocija vladala je u momčadi Manchestera. Naravno, zbog nedavnog terorističkog napada.

- Strašno je to. Bilo gdje da se događa, Parizu, Londonu... Istrčali smo fokusirani na pobjedu. Ovo je za Manchester, ovo je za cijelu zemlju - dodao je Pogba. Ajaxovi navijači iskazali su se primitivizmom, nakon utakmice potrgali su pedesetak sjedalica i bacili ih na travnjak. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije