Prvo ime jeseni

Jesenski prvaci usput ušli i u polufinale Kupa BiH

16.12.2017.
u 10:00

Željezničar je jesenski prvak Premijer lige BiH, izborio je i polufinale Kupa BiH, te u proljeće ulazi kao favorit na obje te nogometne bojišnice. Posebice u kupu, gdje je ostao u društvu “malih” – Krupe, Slobode i Zvijezde 09... Željezničar je u prvenstvo “uveo” novi trener Admir Adžem, bivši nogometaš kluba, koji je sjeo na klupu nakon “diktatorske” ere prethodnika Slavka Petrovića. Nakon 3:1 pobjede protiv Goška na Grbavici u 1. kolu, uslijedio je 1:2 poraz u gostima kod Mladosti, što je odmah uzdrmalo novoga trenera, čiji navijači i uprava nipošto ne trpe poraze.

Uzastopne pobjede

No, sve se smirilo nakon tri uzastopne pobjede (Vitez 1:0 i Borac 2:1 na Grbavici i Sarajevo 2:1 na Koševu)... Svaka pobjeda protiv Sarajeva “nosi godine života”, pa su zahtjevi za smjenom Adžema nestali. 0:0 kući protiv Širokog Brijega “prekrile su pobjede protiv Radnika 2:0 /u gostima), i 4:1 protiv Krupe na Grbavici. Slijedila su dva “potresa” oba puta 0:1 (Sloboda na Tušnju, Zrinjski kući)... No, nakon toga, Željezničar je do kraja naredao sedam pobjeda (u gostima protiv Čelika 3:0, Goška 1:0, Borca 1:0, Širokoga 2:1, te kući protiv Mladosti 2:0, Sarajeva 2:1 i Radnika 3:2, a “propust” je bio u gostima kod momčadi Viteza – 1:1. Sve zajedno – dovoljno za čekati proljeće na vrhu s 41 – im bodom, bod ispred Zrinjskog, te šest ispred Sarajeva i Širokog Brijega. Recimo kako Željezničar ima najbolju obranu u Premije ligi (imaju samo 12 primljenih pogodaka).

Plan dvostruka kruna

Plan za proljeće na Grbavici ne taje - “uzeti” i naslov i kup. Liga za prvaka već je osigurana. U četiri preostala kola Željezničar će ugostiti Slobodu i Čelik, gost je Krupe i Zrinjskog Iz kluba najavljuju zimus kupiti četiri “ciljana” pojačanja, kažu već “kaparisana”.•

Uz Sarajevo (67.000), Željezničar (65.000) je najgledaniji klub u Premijer ligi BiH prethodne jeseni. Kao gost čak je najgledaniji (31.500). Nisu ove brojke baš impresivne, jer Željezničar je iz glavnog grada Sarajeva, koji s okolicom ima preko 600.000 stanovnika, ali ipak. Navijači Plavih su “snaga”, jer i u gostima su brojni.

Grbavica (uz ostale mane) ima travnjak ispod svake kritike. A uoči kvalifikacijske utakmice za odlazak na SP BiH – Belgija, iz NS BiH i Željezničara “bombali” su bajke o “savršenom” terenu. Neupućeni su povjerovali. A Belgijci su se nakon susreta sprdali s “njivom”. Koliko je travnjak loš, vidjelo se na posljednje utakmice (Sarajevo, Široki, Radnik)...

 

Ključne riječi

Komentara 1

VA
Varesak
15:44 17.12.2017.

Naprijed Zeljo.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije