Omladinske lige

Jednima svaka čast, drugi ne rade baš ništa

09.12.2018.
u 10:50

Jesenska sezona u omladinskoj nogometnoj Premijer ligi igrala se u kategorijama: predkadeti U15, kadeti U17 i juniori U18. U dvije mlađe kategorije igra po 12 klubova - istih koji igraju u seniorskoj ligi. Odigrano je po 18 kola.

Dominacija Sarajeva

Jesenski je prvak Sarajevo, koje je naslov osvojilo i prošle sezone. Smjena generacija valjda je razlog što klub s Koševa nije prvak i u sve tri kategorije (kao proljetos). Sarajevo u U15 konkurenciji nije imalo pravoga protivkandidata, pa je prvo mjesto osvojilo s 50 od 54 moguća boda. Jedini koji ga je ugrožavao je Željezničar (43).

Ostali zaostaju: Sloboda i Krupa po 31, Široki 27, Zrinjski 26, Mladost 22, Čelik 19, Radnik 18, Zvijezda 09 i Tuzla City po 16, te Gošk sa samo 2 boda. U kategoriji kadeta U17 prvak je Široki Brijeg s 46 bodova, a drugi Željezničar ima 43 boda. U prvom proljetnom kolu ovi se klubovi sastaju na Blatu i možda već tada odluče o naslovu. Ostali puno zaostaju da bi se borili za naslov: Zrinjski 31, Sarajevo 30, Zvijezda 09 29, Krupa 28... Mladost 23, Sloboda 22, Radnik 20... Tuzla City 14, Čelik 13, te na dnu (kao i kod predkadeta) Gošk sa samo 3 boda, također bez ijedne pobjede.

Juniori su igrali u “proširenoj” ligi, s 14 klubova. Odigrano je samo 13 kola, što nam se čini premalo, a do kraja će se igrati još (samo) 13... U ovoj će konkurenciji dva posljednja kluba ispasti, a dva entitetska prvaka doći na njihova mjesta. Zato u ovoj ligi nema Goška i Tuzla Cityja, ali tu su Borac (Banja Luka), Slavija (I. Sarajevo, Travnik i Velež, čiji seniori igraju u entitetskim prvim ligama (Travnik u Drugoj ligi Zapad).

Jesenski je prvak Željezničar (32), slijede ga Zrinjski (31) i Zvijezda 09 (29) bodova, koji će i na proljeće “ratovati” za naslov. Sarajevo (24), Široki Brijeg (23) i Sloboda (22), teško će se uključiti u borbu za prvo mjesto, dok Krupu (20), Borac (17), Mladost i Travnik (13) čeka borba za ostanak u sredini. Radnik (11) i Velež (10), te Slavija (7) nisu se jesenas iskazali. Čelik je uvjerljivo zadnji, (10 poraza i tri neodlučene borbe, ali “ima” 0 bodova, jer su mu zbog nedolaska na utakmicu protiv Zrinjskoga oduzeta tri boda). Predkadeti i kadeti na proljeće će (kao i seniori) igrati još četiri “redovita” kola, onda još 11 utakmica dodatnoga kruga, pa će do kraja prvenstva svi imati po 33 utakmice (juniori po 26).

Nove ideje

Postoji ideja da ubuduće u juniorskoj konkurenciji opet dođe do reorganizacije, tako da se igra liga s igračima do 21 godine starosti. To bi sigurno bilo dobro, jer baš u ovim godinama mladi igrači padnu u”vakuum” – za juniore su prestari, a u seniorima dobiju premalo prigoda za dokazivanje i tako “zakržljaju” u razvoju. Za sva tri uzrasta u većem dijelu klubova problem je što su mladi u sjeni seniora, tretirani kao nužno zlo. Razlog su financije, ali ne samo one...

Jedan od problema godinama je bio nestručni rad s mladim nogometašima, pa su ih s klupa vodili “treneri” bez ikakvih stručnih kvalifikacija, silom prilika gurnuti u vatru od klupskih čelnika na tako odgovorna mjesta. To sve govori koliko su u pojedinim sredinama pridavali pozornost radu s najmlađima igračima. Međutim, red se polako ali sigurno uvodi, pa na klupe stižu treneri koji su završili nogometne škole, što samoinicijativno, što uz pomoć klubova, Nogometnog saveza BiH i UEFA-e. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije