boćanje

Izbornik Mate Grubišić: Šesto mjesto u Europi i medalja prekrili slabosti

06.10.2018.
u 08:10

Boćarska reprezentacija BiH na nedavnom Europskom prvenstvu u talijanskom ljetovalištu Alassiu osvojila je jednu, brončanu medalju.

Ispunili očekivanja

Odličje je osvojio iskusni Ivan Galić u disciplini precizno izbijanje. Valja reći da je precizno izbijanje disciplina u kojoj naši poslovično imaju najviše uspjeha. Imajući na umu medalju i ono što se oko reprezentacije događalo, dvadesetak dana trajale su pripreme, ostao je dojam da je ovaj naš trofejni sport na putu povratka. Naravno, najmjerodavniji je Mate Grubišić, izbornik reprezentacije, koji o toj temi kaže:

- U cjelini smo ispunili očekivanja, nakon duljeg vremena šesta smo reprezentacija u Europi, to je za nas u ovom trenutku bitan podatak. Po osvojenim medaljama ispred nas su četiri velike boćarske sile – Italija, Francuska, Slovenija i Hrvatska te Monaco, a iza nas Srbija i Crna Gora koje su zadnjih godina bile redoviti osvajači medalja. Ovoga puta Srbija je osvojila, kao i mi, jednu medalju, ali je slabija po ukupnom učinku, dok je Crna Gora ostala bez odličja - rezimira izbornik Grubišić, pa razlažući otvoreno nastavlja:

- Međutim, ne smijemo se zanositi, u biti medalja je prekrila sve naše slabosti, a njih je bilo. Pazite, Josip Glavinić se poslije nekooliko godina vratio u reprezentaciju, povratnik u reprezentaciju je i Mate Ćorluka, poslije dvije godine, dok Dario Stojčić zbog problema u domaćem prvenstvu, lani praktički nije igrao. Boćanje ne trpi takve stanke, nije to šah pa možeš i bez nastupa, vježbati kombinacije, boćanje traži kontinuitet, smatra izbornik Grubišić koji u pogledu rezultata po disciplinama ističe:

- Definitivno, nisam zadovoljan ostvarenim u paru i brzinskom izbijanju, mada i tu ima nekih opravdanja. Naš par Stojčić/Galić imao je relativno laku skupinu u kojoj je Srbija bila nositelj, a u skupini s nama još je bila Turska. Međutim, prije odlučujuće igre Ivan Galić je imao nastup u preciznom izbijanju, postigao je odličan rezultat 22 poena, vjerojatno uzbuđen zbog ostvarenog rezultata, odigrao je nešto slabije i prilika je prošla. U brzinskom izbijanju, Mate Ćorluka je morao gađati više od trideset, a imao je samo 25 pogodaka. Na treninzima je bez problema, gađao po 35. Mislim da je to posljedica činjenice da ga jedno vrijeme nije bilo na velikim natjecanjima, pa je izgubio rutinu. Osobno sam zadovoljan nastupom Josipa Glavinića, koji se dobro nosio u teškoj skupini kruga, a bio je dobar i u štafeti. Međutim, opet ponavljam, na Europskom prvenstvu nastupilo je više od dvadeset reprezentacija, samo je sedam osvojilo medalje, a mi smo među njima, to nas čini ponosnim.

Nemaju predaha

Za boćarsku reprezentaciju nema predaha, već u četvrtak 4. listopada, počele su pripreme za svjetsko juniorsko prvenstvo u Kini gdje će boje bh. vrste braniti Mate Ćorluka i Božo Naletilić. Pripreme će trajati dva tjedna, a održavat će se u Grudama i Posušju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?