SVJETSKO PRVENSTVO

Hrvatskoj danas trebaju dva čuda za četvrtfinale, evo gdje gledati rasplet skupine

hrvatski rukometaši
PIXSELL
23.01.2023.
u 08:22

Situacija je takva da je Hrvatska još u igri za plasman u četvrtfinale, ali moraju se dogoditi dva čuda. Najprije bi morali pobijediti Bahrein s 22 pogodaka razlike, a potom bi Egipat morao pobijediti Dansku pred 11.000 njihovih navijača u Malmöu.

Rukometaši Hrvatske danas (18 sati) na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Poljskoj i Švedskoj igraju posljednju utakmicu drugog kruga. Možda će im to biti i posljednja utakmica na cijelom turniru. Situacija je takva da su još u igri za plasman u četvrtfinale, ali moraju se dogoditi dva čuda. Najprije bi morali pobijediti Bahrein s 22 pogodaka razlike, a potom bi Egipat morao pobijediti Dansku pred 11.000 njihovih navijača u Malmöu.

Već smo jako umorni

– Dva čuda u jednom danu? Bit će teško izvedivo, ali idemo vidjeti što će se dogoditi. Možemo pokušati napraviti što je moguće veću razliku protiv Bahreina prema će to ići jako teško. I oni imaju motiv da nas pobijede jer žele biti treći u skupini. Vidjeli smo protiv Egipta da Bahrein igra jako dobro. Trebat ćemo od prve minute usmjeriti utakmicu u svoju korist i onda polako i strpljivo graditi razliku. Oni igraju prilično agresivno u obrani, u napadu su jaki u igri jedan na jedan. Trebat će nam puno energije, puno laganih pogodaka. Trebat će dosta trčati da bi se jurila razlika, a za trčanje treba biti svjež, dok smo mi već prilično umorni. Vidjeli ste da smo energetski pali u drugom poluvremenu protiv Belgije što je posljedica teške i iscrpljujuće utakmice s Dancima. Uostalom i Danska se dobro istrošila što se pak vidjelo u utakmici u kojoj je igrala protiv Amerikanaca – priča Hrvoje Horvat.

Bahrein je reprezentacija koja je bila u četvrtfinalu Olimpijskih igara, finalu Azijskih igara prošle godine i treba je shvatiti ozbiljno. Na ovom Svjetskom prvenstvu najprije su odigrali neodlučeno s Tunisom 27:27. Zatim su “stradali” protiv Danske 36:21 pa pobjedom protiv Belgije osigurali drugi krug. Zatim su dobili i SAD 32:27, da bi u posljednjem nastupu dosta namučili Egipat, od kojega su na kraju izgubili 26:22.

– Nekako mi je vjerojatnije da Egipat pobijedi Dansku, nego da mi s tako velikom razlikom pobijedimo reprezentaciju koja u ovom trenutku spada u nekakvu srednju svjetsku vrijednost. Da igramo primjerice protiv Urugvaja, to bi još i moglo proći. Jer Egiptu je sigurno cilj da ne izgubi od Danske kako bi u četvrtfinalu izbjegao domaćina Švedsku. Na kraju krajeva, Egipat je ozbiljna reprezentacija koja je u velikom naletu. Dokazuje to i plasman u polufinale na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine. Vjerojatno bi osvojili i medalju na Svjetskom prvenstvu 2021. godine kojem su bili domaćini da nisu nesretno ispali u četvrtfinalu od Danaca, na sedmerce. Tako da rezultati Egipta na ovom Svjetskom prvenstvu nisu iznenađenje – zaključio je Hrvoje Horvat.

Već nekoliko godina egipatsku reprezentaciju vodi Islanđanin Arona Kristjansson. Pomak u njihovoj igri lako je uočljiv. Igraju brz, moderan rukomet, s mnogo agresivnosti. Možda još nemaju vrhunsku klasu, ali bilo kakvo opuštanje suparnika vješto kažnjavaju.

Ali Muhamed odličan je vratar s 51 obranom na turniru dosad. Kao i većina igrača dolazi iz bahreinskog kluba Al-Najma. Ima više od 230 nastupa za reprezentaciju.

Vrlo važan igrač te reprezentacije je kapetan Mohamed Mohamed. Također je član Al-Najma. Igra na poziciji srednjeg vanjskog i odličan je u igri jedan na jedan. Nema visinu, ali jako dobro čita suparničku obranu i izvrsno razigrava svoje suigrače.

– Prvo moramo gledati na to da ostvarimo pobjedu s kojom bismo sigurno osvojili deveto mjesto. Imali bismo sedam bodova, a u ovom trenutku nijedna trećeplasirana reprezentacija iz preostalih triju skupina ne može imati toliko bodova. Ulog je dakle velik jer deveta će nam pozicija vjerojatno donijeti mjesto na jednom od četiri kvalifikacijska turnira za odlazak na Olimpijske igre u Pariz 2024. godine. Bahrein je reprezentacija koja je dugo na okupu. U svakom slučaju, ne smije ih se podcijeniti i spadaju u red reprezentacija koje su puno napredovale u posljednjih nekoliko godina – rekao je Filip Glavaš, desno krilo hrvatske reprezentacije.

Glavaš najbolji strijelac

Zanimljivo je da je Glavaš najbolji hrvatski strijelac s 25 postignutih pogodaka u šest utakmica. Od tih 25 pogodaka 15 je postigao iz sedmeraca. Kad smo već kod sedmeraca, Filip ih na ovom turniru ima 15 od 15, dakle bez promašaja. Naravno, nije jedini koji ima stopostotni učinak u izvođenju sedmeraca. U tom društvu su Makedonac Manaskov (14/14), Španjolac Odrizola (10/10), Srbin Radivojević (9/9), Islanđanin Elisson (8/8), Pina iz Zelenortske Republike (7/7) i Šveđanin Ekberg (5/5).

– Bilo bi super kada bih turnir završio bez promašaja. Inače, sedmerce izvodim i u svom klubu Trebnju. Ugovor sa Slovencima istječe mi ovog ljeta. Zadovoljan sam tamo, imam sjajnog trenera, Uroša Zormana, izbornika Slovenije. Hoću li ostati, vidjet ćemo – rekao je Filip.

A sjetite li se i danas Egipta i poraza u prvom kolu od devet razlike?

– Kako ne, svaki dan se sjetim te noćne more. Uostalom, bio je petak 13., bio je to pravi horor za nas – zaključio je Glavaš.

Što se tiče rostera, doći će do promjene u hrvatskom sastavu. Umjesto ozlijeđenog Mihića ulazi Nikola Grahovac.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije