Turnir u Bugojnu

Hrvatska prva, BiH zadnja, bh. kadeti trebaju puno bolje pripreme

20.04.2016.
u 11:00

Još jednu rezultatsku pljusku doživio je Rukometni savez BiH, bio bi najkraći zaključak s i oko 4. međunarodnog turnira “Rukomet je moja budućnost”, koji je završen u Bugojnu. Ni za turnir koji polako prerasta u tradiciju, a financijski ga pokriva rukometna Federacija Katara, a tehnički realizira MRK Iskra, BiH se nije uspjela pripremiti kako bi izbjegla posljednje mjesto. Štoviše, upravo je rezultatska krivulja ukazala na slabosti koje imaju mlađe rukometne vrste u ovom trenutku u odnosu na inozemnu konkurenciju.

Treći u skupini

U natjecanju po skupinama BiH je zauzela solidno treće mjesto. Startala je porazom od Slovenije 28:33 (15:15), u drugom kolu odigrala neodlučno 34:34 (19:15) protiv Srbije, a zatim u trećem kolu protiv Austrije bilo je ponovo neodlučno 29:29 (16:12). Protiv Slovenaca čija reprezentacija nastupa od ‘malih nogu’, tj. ima i selekcije za dječake, BiH se odlično držala, čak prvo poluvrijeme imala neodlučno, a pokleknula je u završnici. Strijelce su predvodili Mostarac Zlatko Kreso - devet i Adnan Sivić - četiri pogotka. Protiv Srbije BiH nije imala samo prednost na poluvremenu nego i pobjedu, vodstvo od jednog pogotka i napad, ali je kapitulirala u zadnjim sekundama. Strijelce su predvodili Sivić, 10, član Ivanića iz Hrvatske te Izviđačev Mislav Grgić - sedam pogodaka. Sličan scenarij ponovio se i s Austrijom, ponovno je BiH imala pobjedu u rukama i osvojila samo bod. Hamzić, Tulendić i Haseljić postigli su po pet pogodaka.

Unatoč nespretnim završnicama i propuštenim prilikama za prvi krug, kadeti BiH koje vodi Zdenko Grbavac zaradili su solidnu ocjenu. Potom je uslijedilo razigravanje za poredak od petog do osmog mjesta. BiH je najprije poražena od Katara, četvrtoplasiranog u B skupini, 26:27 (12:15), a zatim u borbi za sedmo mjesto i od Austrije, 23:28 (12:14), pa se nastup pretvorio u neslavnu avanturu.

Rezultati utakmica za konačni poredak, finale: Hrvatska – Poljska 31:28; za treće mjesto, Slovenija – Srbija 35:31; za peto mjesto, Makedonija – Katar 29:28; za sedmo mjesto, BiH – Austrija 23:28.

Prema tome, konačni poredak 4. međunarodnog turnira “Rukomet je moja budućnost” je sljedeći: 1. Hrvatska, 2. Poljska, 3. Slovenija, 4. Srbija, 5. Makedonija, 6. Katar, 7. Austrija, 8. BiH. Podsjećamo, na prošlogodišnjem izdanju turnira reprezentacija BiH je bila sedma.

Potrebna bolja priprema

Najbolji strijelac turnira u Bugojnu bio je perspektivni Halil Jaganjac (Hrvatska), za najboljeg vratara proglašen je vrlo dobri Todor Jandrić (BiH), dok je za najboljeg igrača proglašen Mauer Patryk (Poljska).

Uglavnom, ako žele izbjeći sličan scenarij pa zbog nespremnosti i neuigranosti gubiti od potencijalno slabijih reprezentacija, Rukometni savez i stručni stožer na čelu s izbornikom Zdenkom Grbavcem, kadete moraju puno bolje spremiti za kvalifikacijski turnir u kolovozu u Gruziji. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?