Analiza Ivice Relkovića

Hrvatska kao Engleska, Španjolska, Portugal i Belgija zajedno: Treća smo najuspješnija zemlja u povijesti SP-a

Hrvatska
Matthew Childs/REUTERS
17.12.2022.
u 11:12

Hrvatska se iz Katara vraća statistički veća nego što se vratila iz Rusije! Pokazuju to statistički podatci svih dosadašnjih svjetskih nogometnih prvenstava koje je za Večernji list analizirao nekadašnji politički analitičar Ivica Relković, a koji su pokazali da je obzirom na broj sudjelovanja u ciklusima svjetskih prvenstava, u što ulaze i kvalifikacije i završni turniri statistički prvak svijeta Njemačka koja je 20 puta sudjelovala, a 13 puta ušla u borbu za postolja, što daje uspješnost od 65%, drugi je Brazil koji je od 22 pokušaja u borbu za medalje ušao 11 puta, što daje 50% uspješnosti.

 | Autor : Treća je – HRVATSKA! Od 7 pokušaja do borbe za medalje došli smo 3 puta, što je uspješnost od 43%. Četvrta je Italija (8 od 21 ili 38%). Peta je Francuska (7 od 22 ili 32%). Šesta je Argentina (6 od 19 ili 32%). Sedma je Nizozemska (5 od 19 ili 26%). Osmi je Urugvaj (5 od 20 ili 25%). Deveta je Engleska (3 od 19 ili 16%). A još nekoliko mjesta niže su Španjolska (2 od 20 ili 10%), Portugal (2 od 21 ili 10%), Belgija (2 od 21 ili 10%)...

- Hrvatska ima postotak uspješnosti kao Engleska, Španjolska, Portugal i Belgija – zajedno! Da Hrvatska nije ušla u polufinale u Kataru, statistika bi joj bila "za trećinu" lošija, pa bi u svakoj od kategorija bila nekoliko mjesta niže plasirana - kaže Relković čime, dodaje, osvajanje čak i "samo" četvrtog mjesta u Kataru, Hrvatsku čini reprezentacijom "kontinuiteta" i statističke "ubitačnosti".

A kad se budu vraćali iz Katara, ako oko vrata ne budu imali ništa, Luka Modrić i cijela momčad trebaju, kaže, znati da su stvarnom i simboličkom pobjedom nad Brazilom, statistički Hrvatsku učinili svjetskom nogometnom velesilom. Prva hrvatska nogometna generacija ostvarila je jedan od najvećih debitantskih rezultata u povijesti Svjetskih nogometnih prvenstava. Druga generacija je dosegnula finale i drugo polufinale zaredom, pa Hrvatsku podigla na razinu statističkog velikana svjetskih prvenstava.

Zašto mislimo da su već u Kataru trebali do zlata?, pita Relković i dodaje kako kontinuitet, čak i statistički, sugerira da to učini u nekom od sljedećih pokušaja – treća generacija. Dok Cristiano Ronaldo ili Leo Messi (ako ne osvoji zlato) neće znati što da učine s krunom statističke karijere, Luka Modrić, nastavlja Relković, treba znati da je on lider reprezentacije koja zlatnu medalju slobodno moža ostaviti kao izazov sljedećoj generaciji. U suprotnom, ako sve stane s ovom generacijom, Hrvatska će statistika početi stagnirati, pa padati. Zato on, naglašava, karijeru slobodno može završiti s najkorisnijom medaljom za Hrvatsku – medaljom inspiracije za treću hrvatsku nogometnu generaciju na svjetskim prvenstvima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije