26. SUSRET NA SP-IMA

Hrvatska je velesila, i velikani joj gledaju u leđa: Već je nadmašila Jugoslaviju, no treba izbjeći najcrnji scenarij

hrvatska reprezentacija
Goran Stanzl/PIXSELL
01.12.2022.
u 08:51

Pobjeda nad Belgijom donosi Hrvatskoj prvo mjesto u skupini, remi bi također značio prolazak u osminu finala, a poraz bi vatrenima najvjerojatnije donio eliminaciju

Računica je kristalno jasna: pobjeda nad Belgijom na stadionu Ahmad bin Ali (kapacitet 45 tisuća gledatelja) donosi Hrvatskoj prvo mjesto u skupini, remi bi također značio prolazak u osminu finala, a poraz bi vatrenima najvjerojatnije donio eliminaciju sa Svjetskog prvenstva, osim kad bi nekim čudom Kanada pobijedila Maroko.

Fatalno treće kolo

Na dosadašnjih pet prvenstava Hrvatska je tri puta doživjela poraze u trećoj utakmici u skupini; dva su bila šokantna (2002. od Ekvadora 0:1 i 2014. od Meksika 1:3), jedan bezbolan, 1998. od Argentine (0:1), dok je remi (2:2) s Australijom 2006. bio ravan porazu jer je bio – eliminirajući.

Pobjeda (2:1) nad Islandom 2018. godine nije u bodovnom smislu bila presudna, jer je već bio osiguran plasman u osminu finala.

No sve i da se Hrvatskoj u Dohi ostvari najcrnji scenarij – u što nitko ovdje ne vjeruje – njezina nazočnost na smotri u Kataru već ima golemu težinu.

Naime, bit će ovo već 26. utakmica hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskim prvenstvima (uz obećavajuću nadogradnju te brojke ovdje u Dohi), što kao izolirana znamenka možda ne otkriva puno, ali gledajući širi kontekst, ona Hrvate svrstava među najveće svjetske nogometne nacije.

Foto: Reuters/PIXSELL

Tako je Hrvatska, od svoga prvog pojavljivanja na SP-u 1998. godine, po broju utakmica na svjetskim smotrama u ovom trenutku osma na svijetu! Ispred nje u posljednje 24 godine nalaze se: Brazil i Njemačka s po 39 utakmica u SP-ima (računajući samo ove u skupini na SP-u 2022.), Francuska 34, Argentina 32, Engleska 31, Španjolska 29, Nizozemska 28 i onda slijedi Hrvatska s 26.

Pogledajmo odmah i tko je sve iza nje. Četverostruki svjetski i aktualni europski prvak Italija odigrala je od 1998. godine samo 22 utakmice na SP-ima, jednako koliko i dvostruki svjetski prvak Urugvaj, Figov i Ronaldov Portugal ima ih 24, Danska 19, a naš suparnik Belgija danas će također dohvatiti svoj 22. nastup. Svi oni gledaju u leđa maloj, ali ponosnoj Hrvatskoj, čije su izvedbe na svjetskim smotrama oduvijek imale učinak opijata.

U prilog tome i ovaj podatak: na šest dosadašnjih svjetskih prvenstava upriličenih otkako je Hrvatska stekla pravo nastupa u kvalifikacijama, igrači jednako toliko nacionalnosti bili su dobitnici Zlatne lopte za najboljega pojedinca SP-a: Brazilac (Ronaldo), Nijemac (Kahn), Francuz (Zidane), Urugvajac (Forlan), Argentinac (Messi) i naravno – Hrvat (Modrić). Nijedan Englez, Španjolac, Talijan, Portugalac, Nizozemac, Belgijac... Specijalni Fifin žiri u sastavu Milutinović, Roxburgh, Parreira, Van Basten i Amunike na prošlom SP-u izglasao je Luku za najboljega ostavivši iza leđa Belgijca Hazarda i Francuza Griezmanna.

A objektivno, obojica Luki nisu bila ni do koljena. Također, jedan je Hrvat (Šuker) od 1998. do 2018. bio i najbolji strijelac SP-a, a time se mogu podičiti još samo Brazil (Ronaldo), Njemačka (Klose, Müller), Kolumbija (Rodriguez) i Engleska (Kane).

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Usporedili smo učinak Hrvatske na SP-ima s drugim zemljama bivše Jugoslavije i dobili sljedeće: Srbija (12), Slovenija (6) i BiH (3) zajedno će za koji dan imati manje utakmica na svjetskim prvenstvima od Hrvatske. I još nešto: reprezentacija Jugoslavije nastupila je nakon Drugoga svjetskoga rata (1950. – 1990.) na sedam svjetskih prvenstava i na njima ukupno odigrala 30 utakmica, što će nakon današnjeg susreta s Belgijom biti samo tri više od Hrvatske.

Pritom je ta reprezentacija 1962. godine imala najboljega strijelca Prvenstva, naravno – Hrvata Dražana Jerkovića. Uoči susreta s Belgijom nije naodmet podsjetiti kako naš današnji suparnik ima zavidan kontinuitet na prvome mjestu Fifina redoslijeda koji se ažurira svaki mjesec. Belgija je bila svjetski broj 1 u tome poretku od listopada 2018. do ožujka 2022. godine, kada joj je čelnu poziciju preoteo Brazil. Belgija je i danas drugoplasirana u tom poretku.

Dojam je zamka

Najviši ranking Hrvatske na Fifinoj ljestvici bio je treće mjesto, u ožujku 1999. godine. U godini svjetskoga srebra, 2018., najviši plasman Hrvatske bio je četvrto mjesto, a najniži je bio 18. mjesto u kolovozu i listopadu 2021. godine.

Hrvatska je na SP u Katar došla kao 12. reprezentacija svijeta. A kada bi se vrednovao dojam, barem u jednoj utakmici SP-a u Kataru, Hrvatska bi protiv Belgije bila izraziti favorit. I upravo je u tome najveća zamka ove utakmice: veličanstveni dojam često vara, navodi na krive zaključke i odvodi na krivi put.

Evo, da se ne uspavamo, prisjetimo se samo spektakularnoga preokreta protiv Italije 2002. godine u Ibarakiju, ali onda i onoga što je slijedilo u Yokohami s Ekvadorom. Opreza nikada dosta, osobito s drugom selekcijom svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije