NAJVEĆI U POVIJESTI

Hrvat pomogao Federeru da ostane vječno mlad, evo u čemu je tajna!

01.03.2018.
u 21:40

– Roger sluša savjete, zato i ostaje vječno mlad – opisao je Ljubičić svoj odnos s najboljim tenisačem svijeta.

Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena. Tako glasi ona stara, a vrijedi i za najuspješnijeg tenisača u povijesti Rogera Federera. Nedavno je sa svojih 36 godina postao najstariji “broj 1” u ATP eri, ali tako nešto ne bi nikad postigao sam, posebno ne zbog svih problema sa samopouzdanjem i ozljedama u posljednjih pet ili šest godina. Naravno, žena o kojoj je riječ njegova je supruga Mirka, s kojom ima četvero djece i u sretnom su braku od 2009., a u vezi od 2000. 

– Bila je uz mene u teškim trenucima i davala mi snagu – rekao je Federer prošle godine nakon osvajanja Australian Opena, prvog Grand Slam turnira nakon gotovo pet godina suše. 

Ljubo uvijek na raspolaganju

Iako mu je svakako pomogla potpora najbližih ljudi, prema kojima gaji najdublje emocije, ne bi stigao ponovo do svjetskog trona bez tima koji s Mirkom čini sedam vrhunskih stručnjaka na svojim poljima. Primjerice, Severin Lüthi (41) njegov je trener od 2007. Također, manje je poznato i da je upravo Lüthi 2015., po odlasku Stefana Edberga s mjesta Federerova trenera, predložio da na njegovo mjesto uskoči Ivan Ljubičić.

– U ovom poslu bitno je biti što više s igračem. Osobno mogu to oko 200 dana u godini, ali tenisaču treba više i zato je Ivan sjajno rješenje. Živi u Monte Carlu, može biti u Švicarskoj minimalno tri dana tjedno i sjajno se nadopunjujemo – istaknuo je Lüthi prije dvije godine. Pokazalo se i sad, nakon gotovo tri godine njihove suradnje, da to pali, Ljubičić je uspio savjetima i iskustvom pomoći u podizanju Federerove igre do sadašnje razine.

– Roger sluša savjete, zato i ostaje vječno mlad – opisao je Ljubičić svoj odnos s najboljim tenisačem svijeta.

Primjerice, Ljubo je predložio Federeru da promijeni reket, da igra više unutar terena, da se udalji pola metra od linije pri primanju servisa i da bude agresivniji, što mu omogućava diktirati tempo...

No tehnički dio priče ne bi išao bez fizičkog... A za to je zadužen stručnjak za kondicijsku pripremu Pierre Paganini. Federera poznaje u dušu. Zajedno su od Rogerove 14. godine! Zato se može reći da mu je više od trenera. A i zbog njega je kao mladić otišao sportskom psihologu i uspio pobijediti bijes. Jer, po načinu na koji je psovao i mlatio reketima po tlu podsjećao je na Gorana Ivaniševića.

Znači, “pokriveni” su taktički, fizički i mentalni dio spreme, ali što je sa zdravljem?

Mučio se kroz karijeru u nekoliko navrata s težim ozljedama, ali svejedno sad, kad je bliže 40. nego 30., izgleda svježe i poletno. Naravno, prehrana je iznimno bitan faktor u cijeloj priči, pravilni treninzi također, no kad se dogodi ozljeda, jako je bitno imati najkvalitetniju moguće liječenje. Fizioterapeut Daniel Troxler u tom segmentu nimalo ne kaska...

Federer ga je angažirao 2014. kao stalnog člana tima iako je godinama prije odlazio na terapije, kad je to bilo potrebno. Ali zašto reagirati kad je situacija već problematična kad se može raditi na prevenciji? Shvatili su u Federerovu timu da je to najbolje i angažirali Troxlera.

Shvatio da je brend

Konkretnije, učinio je to njegov agent Tony Godsick, s kojim surađuje od 2005. i napravio je za njega niz odličnih poslovnih poteza. Ali i preuzeo na sebe taj poslovni dio, čime je rasteretio ne samo Rogera već i Mirku, koja se praktički sama od 2002. brinula o brojnim financijskim poslovima svog tad budućeg supruga.

– Najprije sam im dao do znanja (Rogeru i Mirki, op. a.) da je on brend i da se tako treba odnositi prema njemu – naglasio je Godsick.

Uistinu, Federer danas zarađuje više od 70 milijuna američkih dolara godišnje samo od sponzora kao što su Nike, Rolex, Lindt, Mercedes-Benz, Gillette..., a te 2005. bio je na dvadesetak. Teško je ne pripisati zasluge za takav porast zarade i Godsicku, čovjeku koji očito jako dobro radi svoj posao. Uostalom, kao što je preporučio s financijske i praktične strane angažman Troxlera, tako je uz pomoć Lüthija savjetovao Federeru i da kod svih zdravstvenih problema koji nadilaze znanje ostatka tima ode na pregled u London uglednom liječniku švicarske reprezentacije Rolandu Biedertu. Upalilo je i to! Pa neka netko onda kaže da je tenis individualni sport. Jest na terenu, ali izvan njega je itekako momčadski!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije