Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Sport

Federalni Parlament omogućio je lakše djelovanje klubovima

25. siječnja 2017. u 08:00 0 komentara 2 prikaza

Usvajanjem izmjena Zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima u Zastupničkom domu, a ranije i Domu naroda, klubovima se omogućava djelomični otpis dugovanja i potpisivanje sporazuma o reprogramu preostalog duga na rokove maksimalno do 10 godina.

Povoljnija situacija

- Stupanjem na snagu izmjena Zakona, nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH, naplata i otpis poreznih dugova odnosit će se na sve dugove nastale do 31. prosinca 2016. godine - kazao je izaslanik Kluba Srba Slađan Ilić, predlagač navedenog zakona.

S tim je suglasna i Vlada Federacije BiH obrazlažući da će “klubovi biti dovedeni u povoljniju situaciju i da će im biti omogućeno sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima”.

Lakše do licencije

Također, olakšano je dobivanje licencija bez kojih ne mogu sudjelovati na europskim i svjetskim natjecanjima.

Dosadašnje zakonske odredbe dovodile su klubove u tešku situaciju jer je propisano kako se prihvaća postupak otplate dospjelog poreznog duga nastalog do 31. prosinca 2013. godine.

Zakon je stupio na snagu 16. svibnja 2014., a daje mogućnost reprogramiranja poreznog duga, otpisa zateznih kamata i umanjenja glavnice da bi se ostvarile pretpostavke za normalno funkcioniranje sportskih klubova.

- To znači potpisivanje sporazuma s Poreznom upravom s tim da se zahtjev dostavlja nadležnoj županijskoj poreznoj upravi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Zakona, a zaključno s 15. srpnja 2014. godine.

U međuvremenu se ispostavilo da se rokovi ne mogu ispoštovati i da mnogi klubovi ne mogu poslovati - podsjeća Ilić.

Po usvajanju zakonskih izmjena nužno je izmijeniti članak 2. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH radi stvaranja pretpostavki za drugačije postupanje od onoga koje je ranije utvrđeno Zakonom o Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, u svakom konkretnom slučaju Porezna uprava FBiH izrađuje sporazum sa sportskim kolektivima u kojem mora biti točno identificiran dug po osnovi javnih prihoda i kao takav usuglašen između dviju strana, potpisnica tog istog sporazuma. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.