Borilački sport

Dobar početak sezone za JK Neretva

02.02.2017.
u 07:00

Članovi JK Neretva, protekloga su vikenda nastupili na Međunarodnom džudo turniru “Profectus Cup Powered by Biobaza 2017.” u Samoboru. Na natjecanje su stigle 52 džudo ekipe iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Rusije. JK Neretva je nastupio sa šest natjecatelja, a ukupno su osvojene četiri medalje i tri peta mjesta, što je solidan rezultat.

Prvo natjecanje u 2017.

- Ovo je bilo prvo natjecanje u 2017. godini te su se naši članovi, nakon dulje stanke, ipak uspjeli snaći te osvojiti i koje odličje. Moramo naglasiti kako je došlo do većih promjena u džudu pa je za sve natjecatelje bilo dosta novosti za koje nisu znali. Naime, prema IJF-u, cilj ovih promjena pravila je njihovo pojednostavljenje i da budu što lakša za razumjeti te da borbe budu što atraktivnije. Kratko objašnjenje i osnovne promjene na koja će se džudaši trebati adaptirati: trajanje muških seniorskih borbi se skraćuje na 4 min; bodovanje: od sada postoje samo dvije vrste poena Ippon i Waza-ari, Yuko se ukida potpuno, što znači da sve što je prije bilo bodovano s Yuko ili Waza-ari postaje isključivo Waza-ari; Waza-ari se više ne zbraja, odnosno dva ili više Waza-ari bodovanja više ne znače automatski Ippon, već se borba nastavlja, prilikom zahvata držanja (Osae Komi): Waza-ari se boduje nakon 10 sec., a Ippon nakon 20 sekundi, kazne: treći Shido označavat će Hansoku Make (gubitak borbe), umjesto dosadašnja četiri Shida, kazali su iz JK Neretva.

Uz navedene promjene, natjecatelji JK Neretva su se ipak uspjeli snaći te osvojiti medalje u vrlo dobroj konkurenciji. Zlatnu medalju osvojio je Hrvoje Knezović +55 kg (U12), srebrne medalje osvojili su Stjepan Salmanić -42 kg (U14), Josip Previšić -55 kg (U14), a brončanu medalju osvojila je Korina Džidić -36 kg (U14).

Sveučilišno prvenstvo RH

Dan poslije u istoj dvorani u Samoboru održano je prvenstvo Hrvatske za studente. JK Neretva je imao tri predstavnika Sveučilišta u Mostaru na ovom prestižnom turniru.

Sva tri mostarska studenta napravila su zapažen rezultat u vrlo dobroj konkurenciji iz cijele Hrvatske. Nastupilo je osam sveučilišta, uključujući i mostarsko Sveučilište.

Ivan Jurić osvojio je treće mjesto, brončanu medalju u kategoriji do 66 kg, Mateo Puljić je imao dvije pobjede i dva poraza te se morao zadovoljiti petim mjestom u konkurenciji od devet natjecatelja. I treći predstavnik Sveučilišta u Mostaru Ivan Bilić zauzeo je deveto mjesto u konkurenciji među 27 natjecatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?