Porazom od Gruzije od 19:22 BiH završila i treći uzastopni nastup na Euru bez osvojenog boda

Disharmonija ubila rezultat, igralo se toplo-hladno pa na kraju potop

17.01.2024.
u 16:33

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine i svoj treći uzastopni nastup na Europskom prvenstvu završila je bez osvojenog boda. Već smo pisali da je, objektivno, jedina realna nada za bh. vrstu bio debitant Gruzija s obzirom na to da su europski prvaci Šveđani i Nizozemci, objektivno, jače reprezentacije. Upitno je bilo u kakvom će stanju BiH nakon teškog poraza od Nizozemske od 20:36 dočekati dvoboj protiv Gruzijaca.

Krenuli neočekivano dobro

Međutim, mimo svih očekivanja krenulo je neočekivano dobro, bosanskohercegovačka vrsta punih sedam minuta nije primila gol, da bi u 17. minuti četvrtim pogotkom Panića stigla do golemih 8:2. Na isteku 17. minute za Gruzijce pogađa za BiH fatalni Tskhovrebadze. Nakon što su smanjili na 8:3, momci s juga Kavkaza dali su gas do daske pa je u 22. minuti već bilo 8:7. Nakratko se BiH u 23. minuti, opet pogotkom Panića, odvojila na 9:7, a kako je u sljedećih sedam minuta statirala bez pogotka, Gruzija poravnava golom u posljednjoj sekundi prvog poluvremena na 9:9.

Bh. rukometaši i u nastavku imaju dobar početak, vode s 12:9 pa 13:10. Sve je bilo dobro do 36. minute kada je nakon nebeskog skoka i pogotka preko bloka Giorgi Tskhovrebadze smanjio na 13:11. Dvije minute poslije neviđena scena - vratar Gruzijaca Tsintsadze u jednoj minuti Marku Paniću brani dva sedmerca i dva odbijanca! Nevjerojatno! Bh. reprezentacija je nakon toga bila zrela za minutu odmora, no izbornik Irfan Smajlagić, izgleda, pod dojmom scene, ostaje nijem, ali za to vrijeme protivnik poravnava u 40. minuti na 13:13, a potom u 42. prvi put vodi 13:14. U nastavku Gruzijci vode, BiH ih stiže, da bi u 55. minuti Tsintsadze izveo još jednu bravuru, nakon obrane Ahmetaševića istrčava s gola, presijeca kontru, vodi loptu, asistira Dikhaminji, koji pogađa za 19:21 i to je bio kraj. Tek kad je utakmica, praktički, izgubljena, Smajlagić uzima minutu odmora, čudno za nekada najbolje krilo svijeta. Na kraju, što reći – kompaktna gruzijska vrsta zasluženo je slavila protiv disharmonične reprezentacije BiH, čas igra - čas statira. Teško je pobrojiti što sve bh. vrsti nedostaje, jedino nema većih problema s vratarima, jer i nakon što je Smajlagić, valjda zbog iskazanog nezadovoljstva po završetku utakmice protiv Nizozemske, izostavio Benjamina Burića, s po četiri obrane, odnosno 26 posto uspješnosti, bili su Ahmetašević i Hodžić.

Protivnički dvojac imao je tri obrane više, odnosno 36 posto uspješnosti. Nema širine, čak i Gruzijci znaju da BiH ima samo dva prava šutera - Panića i Hercega, koji su pod pritiskom protivničke obrane imali loš učinak - Panić 7 pogodaka od 15 šuteva, a Herceg 2 iz osam pokušaja. Spomenuti dvojac na protivnička je vrata uputio ukupno 23 udarca, a svi ostali samo 18. Opet disharmonija od koje su djelomice odskakali Faljić do isključenja u 25. minuti, Đurđević i Hadžić. Premalo za pobjedu protiv Gruzije koju su neki neopravdano podcjenjivali. - Moj je status nepromjenjiv i uvijek je isti. Odigrali smo danas dobrih 20 minuta. Međutim, poslije smo imali problema u napadu. Burić nije razlog za poraz. Doživljavali smo poraze i s njim - kazao je izbornik Smajlagić nakon poraza.

Nismo ustrajali...

- Imamo 7:2, možemo ubiti utakmicu odmah na početku. Onda napravimo nekoliko pogrešaka i oni se vrate u utakmicu. Svaka čast Gruziji. Mlada su ekipa koja se prvi put plasirala na Europsko prvenstvo i uspjeli su ostvariti ono što mi nismo, a to je prva pobjeda - smatra Marko Panić.

- Ne znam što bih vam rekao… Protiv Švedske smo igrali dobro na trenutke, protiv Nizozemske se nismo pokazali u najboljem svjetlu, nadali smo se da ćemo se izvući s ovom utakmicom. Dobro smo krenuli, dobro otvorili utakmicu, super sve, a kako je utakmica odmicala, nismo mogli ustrajati u našim ciljevima - kazao je Mirko Herceg.

Panić je na kraju izrazio razumijevanje za postupak navijača bh. reprezentacije koji su prije kraja utakmice počeli napuštati dvoranu, jednostavno, očekivali su više, a ne igru u stilu toplo-hladno pa na kraju potop.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?