KLJUČNA UTAKMICA

Dinamo u Salzburgu ima meč loptu za proljeće u Europi, Čačić sprema novo iznenađenje

05.10.2022.
u 08:03

Luka Sučić, važna karika Salzburga koji danas dočekuje Dinamo: Oršić i Petković najopasniji su igrači Dinama, ja ću protiv plavih igrati kao što igram u svakoj utakmici

Dinamo je dosad odigrao mali milijun "povijesnih" utakmica, svake sezone nekoliko je takvih na repertoaru maksimirske momčadi. Ante Čačić odveo je jučer oko podneva momčad u Salzburg. Nije to sad jedna od tih povijesnih utakmica, značajnija je bila ona posljednja tih klubova kad je Zlatko Kranjčar uspio doći do preokreta, uveo Schildenfelda kao centarfora i u produžetku izborio Ligu prvaka. No, i današnja utakmica između Salzburga i Dinama (18.45) može ući među najznačajnije.

Naime, nakon prva dva kola u skupini Lige prvaka, austrijski i hrvatski prvak igrali su protiv Chelseaja i Milana. Plavi su osvojili bod više u srazu s tim megamomčadima, pobijedili su londonsku momčad s 1:0, a izgubili od Milana, dok je momčad Salzburga s tim momčadima remizirala. Stoga ovaj današnji sraz, a onda i onaj za tjedan dana u Zagrebu očito će biti ključni u borbi za nastavak natjecanja na europskoj sceni, bilo u nokaut fazi Lige prvaka ili, kao trećeplasirani, u Europskoj ligi. 

Spriječiti presing Salzburga 

Tako su Salzburg i Dinamo u sličnoj situaciji i jasno je da će u ta dva međusobna susreta odigrati najjače karte koje imaju svjesni da će kasnije protiv Chelseaja i Milana puno teže doći do željenog prezimljavanja u Europi. 
Čačić neće puno mijenjati, a možda neće uopće, igru plavih. Doduše, sad je moguće da ne igra, kao protiv Chelseaja i Milana, s tri stopera, mogao bi se vratiti u svoju HNL klasiku, u formaciju 4-2-3-1 i s njom doći do većeg posjedovanja lopte, do prednosti u sredini terena što bi moglo biti itekako ključno protiv Salzburga koji teži visokom presingu. I ne misli od toga odustati ni danas, a baš taj način igre hvali Luka Sučić, naš reprezentativac koji je važna figura u toj ofenzivnoj igri Salzburga. 

- Naša je prednost sigurno taj presing koji stalno igramo, ali rekao bih i naš ofenzivni dio momčadi - kazao je Sučić, 20-godišnjak rođen u Austriji koji je odlučio igrati za Hrvatsku. Ima tri nastupa za A-vrstu i devet za U-21 s kojom je izborio Europsko prvenstvo. 

- Utakmica s Dinamom za mene je posebna jer ipak igram protiv hrvatske momčadi, ali u nju ulazim potpuno miran, kao i u svaku drugu utakmicu. Obitelj je uvijek uz mene bez obzira na to gdje i protiv koga igrao, uvijek je na mojoj strani, a tako će biti i sada, moja obitelj navijat će za mene i moju momčad, a ne za Dinamo. Znamo da Dinamo ima jako dobru momčad, ali trener i stručni stožer dali su nam neke naputke tako da smo prilično dobro pripremljeni za utakmicu - rekao je Sučić kojeg svi očekuju u udarnoj postavi Salzburga.

Kao najopasnije u Dinamu istaknuo je dvojicu svojih suigrača iz hrvatske reprezentacije: 

- Najveći aduti Dinama su Oršić i Petković, najbolji igrači Dinama, iako je cijela momčad jako dobra. Dinamo ima puno kvalitetnih igrača, plavi su dobri i na drugim dijelovima terena. Naš je plan od početka krenuti jakim presingom, igrati svoju igru i nadati se novoj pobjedi. 

Trener Salzburga Matthias Jaissle upozorio je igrače na opasnu Dinamovu tranziciju, njome su plavi srušil i Chelsea, a prošlih sezona i druge jake europske klubove. Čačić je sigurno i sad pripremio nekakvu zamku za suparnika i zato nekako očekujemo da će sad krenuti s malo drukčijom idejom igre iako je Salzburg doista dobar. 

Uostalom, momčad Salzburga je, prema Transfermarktu, više nego dvostruko vrijednija od Dinamove momčadi, Salzburgov kadar procijenjen je na oko 204, a maksimirske momčadi na 96 milijuna eura. U momčadi domaćina najskuplji igrači su "klinci" koji su procijenjeni na 20 milijuna eura svaki, a među njima je i naš Luka Sučić (20 godina), ali i sjajni slovenski igrač Benjamin Šeško (19) te veznjak Nioolas Seiwald (21), dok je kod plavih najvredniji Ivanušec procijenjen na 12,5 milijuna eura.

Ne igra novac 

No, te vrijednosti ne moraju biti presudne, uostalom vidjeli smo kako je Dinamo svladao višestruko skuplju momčad Chelseaja. Dinamo ima iskustva u takvim utakmicama, pa i više od prilično mlade momčadi Salzburga, znaju plavi kako igrati i bilo bi sjajno kad bi se s nekim plijenom, pogotovo ako bi to bila tri boda, vratili u Zagreb. Tada bi doista imali meč-loptu za prezimljavanje u Europi. No, isto vrijedi i za Salzburg.

Napomenimo da danas od 14.30 Salzburg i Dinamo igraju i u Ligi prvaka mladih, a situacija je ista kao i kod prvih momčadi: Milan ima četiri, Dinamo tri, Salzburg dva, a Chelsea jedan bod.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije