'PUNA ŠAKA BRADE'

Dinamo može zaraditi vrtoglavih 900.000 eura i ako 'kiksa' u grupi, evo kako

marko bulat dinamo
Pixsell
27.11.2021.
u 08:31

Dinamo je ostvario svoj osnovni europski cilj, u četvrtak je bodom u susretu s Genkom (1:1) osigurao najmanje odlazak u Konferencijsku ligu, a još može europski put nastaviti i u Europskoj ligi. Za to mu treba bod iz susreta s West Hamom u Londonu, a može i izgubiti od engleske momčadi ako Genk u tom posljednjem kolu ne pobijedi bečki Rapid. U svlačionici plavih nakon 1:1 s Genkom nije bilo veselja, za atmosferu bi se moglo reći da je bila letargična.

- Izborili smo europsko proljeće, ali nitko ne slavi. A ovo je tek treći put u posljednjih 50 godina da je Dinamo izborio igranje i na proljeće u Europi - rekao je nakon utakmice Dinamov trener Damir Krznar.

Barcelona, Borussia, Milan...

I u pravu je, uopće nema razloga za nekakvo nezadovoljstvo zbog toga što plavi kolo prije kraja igranja u skupini Europske lige nisu izborili sljedeći krug u tom natjecanju, što ne znači da to još i neće učiniti. No, ako i ne uspiju doći do toga boda kod West Hama, koji u tu utakmicu može ući šaleći se jer je osigurao prvo mjesto, Dinamo će na proljeće imati dobru priliku doći do dobrih rezultata u Konferencijskoj ligi. Zapravo, samo je stvar prestiža taj nastavak igranja u Europskoj ligi, nagradni fond nije puno veći nego u Konferencijskoj ligi, a suparnici su puno teži.

Naime, izbori li sljedeći krug Europske lige, Dinamo bi to napravio kao drugoplasirani, a to znači da bi u šesnaestini finala za suparnika imao momčadi koje su bile treće u jakoj Ligi prvaka. I doista je upitno koga bi od tih suparnika mogao pobijediti. Samo osam prvoplasiranih iz skupina Europske lige ide izravno u osminu finala, a Dinamo i ostalih sedam drugih igrali bi u doigravanju (službeno to nije 1/16 finala) s tim klubovima iz Lige prvaka. Gledajući moguće suparnike plavih kad bi bili drugi, lako je zaključiti da bi ih čekao jako težak posao. U ovom trenutku suparnici (trenutačno treći u Ligi prvaka) u doigravanju Europske lige bili bi mu Leipzig Joška Gvardiola i Danija Olma (ili Club Brugge). Milan s Rebićem i Ibrahimovićem (ili Porto i Atletico), dortmundska Borussija našeg Marina Pongračića i “strašnog” Haalanda (sigurno je treća), stari znanac Sheriff koji je izbacio plave u kvalifikacijama za Ligu prvaka i sigurno je treći u skupini s Realom, Interom i Šahtarom. Nadalje, tu su Benfica i Barcelona koje se bore za drugo mjesto, pa Atalanta Marija Pašalića s kojom su plavi bili u skupini Lige prvaka ili Villarreal, te Sevilla Ivana Rakitića ili Sučićev Salzburg ili pak Wolfsburg jer su svi u ravnopravnoj borbi.

U igri ni s jednom od tih momčadi Dinamo ne bi bio favorit i zapravo je teško očekivati da bi uspio preskočiti neku od tih prepreka.

Odlazak u doigravanje Konferencijske lige nudi veće šanse za prolazak još pokojeg kola u europskom nogometu, ali ima i tamo vrlo neugodnih mogućih suparnika. Plavi bi u tom slučaju igrali protiv drugih u skupinama Konferencijske lige, a trenutačno su to Maccabi iz Tel Aviva, beogradski Partizan, Mourinhova Roma, danski Randers, praška Slavia, Slovan iz Bratislave, tu ponovno vreba Tottenham i azerbajdžanski Qarabag, a moguće je da se u krugu suparnika još nađu Bodo Glimt, Jablonec, Union Berlin, PAOK, Vitesse, Basel, ovisno o tome kako će se rasplesti susreti posljednjeg kola. No, u svakom slučaju znatno su lakši suparnici u Konferencijskoj ligi nego u Europskoj ligi. Ponavljamo, “samo” je u pitanju ugled. Nije čak ni u novcu stvar koliko god su u Europskoj ligi nagrade bogatije. Primjerice, uđe li Dinamo u nokaut-fazu Europske lige, dobio bi 500.000 eura, a za Konferencijsku ligu 300.000 eura. Ulazak u osminu finala Europske lige donosi 1,2 milijuna, a osmina finala Konferencijske 600.000 eura. No, kako je zbog snage suparnika teško očekivati da će Dinamo ući u osminu finala Europske lige, čak bi više mogao zaraditi u Konferencijskoj ligi, 300.000 za doigravanje i 600.000 za prolazak kroz tu fazu. K tome, kad bi u tome uspio osvojio bi i europske bodove za hrvatski koeficijent.

Šibenik, pa dolaze Rijeka i Hajduk

Nažalost, iako je izborio europsko proljeće, Dinamo nije osvojio puno bodova da bi povećao hrvatski koeficijent, a sam to nije ni mogao. Naime, Osijek, Rijeka i Hajduk rano su ispali u kvalifikacijama Konferencijske lige i nisu pridonijeli koeficijentu, pa je Hrvatska pala na 19. mjesto i san o dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka neće se ostvariti.

Dinamo sad na dva tjedna treba zaboraviti europski nogomet, pred plavima je i dalje težak raspored, a prava na kiks sve je manje. Već u nedjelju gostuju na vrućem Šubićevcu kod razigranog Šibenika, a prije susreta s West Hamom u Europskoj ligi u Maksimiru će u Kupu igrati s Rijekom (srijeda) pa im u HNL-u u nedjelju 5. prosinca dolazi Hajduk. Kako plavi igraju promjenljivo, morat će se dobro koncentrirati na te tri domaće utakmice kako ne bi zaostali u borbi za naslov prvaka i kako bi ostali u Kupu, a osvajanje prvenstva im je ipak prioritet u odnosu na Europu. Stoga ne čudi da će sad svu pažnju trener Damir Krznar usmjeriti na subotnji susret u Šibeniku (15 sati), to je plavima sad ključna utakmica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije