Komentar utakmice

Dinamo je prvak, ali Ivana Leku zbog jedne stvari treba amnestirati za ovaj bolan poraz

Dinamo slavio protiv Hajduka
PIXSELL
26.02.2023.
u 17:10

Dinamo je u ovom trenutku u usporedbi s Hajdukom jedna sasvim druga nogometna dimenzija, toliko superioran, nadmoćan, silovit i neumoljiv da je derbi riješio ekspresno, već u prvih deset minuta utakmice. Teško se prisjetiti kada se Hajduku u Maksimiru dogodio ovako brzopotezan brodolom, uz briljantne ekshibicijske poteze Dinamovih klasa, kao na haklu na 'školskom'. Naravno, uz besprijekorno odrađene obrambene zadaće, presing koji je gostima nije dao iz mišje rupe, a megazvijezdu Livaju učinio neprimjetnim.

I da odmah za ovaj slom amnestiramo Hajdukovoga trenera Ivana Leku: on trpi ovako bolno ne zato što je loše izabrao ili postavio momčad, nego zato što bolje od ovoga naprosto nema. Ovih 11 bodova prednosti plavih (uz Dinamovu utakmicu manje) najbolje ilustrira odnos snaga Dinama i Hajduka. Ta bodovna razlika u Dinamovu korist može samo biti još veća, stoga Dinamu već sada - još za trajanja veljače – možemo čestitati na naslovu prvaka. Naravno, i žaliti što je Dinamo Hrvatskoj ligi uskratio svaku natjecateljsku draž.

Ova je blistava prezentacija plavih istodobno i flaster na usta svim Čačićevim kritičarima i sumnjičavcima. Ante je ostvario baš sve što se od njega tražilo; evo upravo sigurno korača prema svome trećemu naslovu prvaka s Dinamom, drugom uzastopnom, a pritom se Čačić potvrđuje i kao penicilin za Hajduk: u svojih prvih sedam derbija niti jednom nije poražen od bijelih. Ima šest pobjeda i jedan remi. S tih prvih sedam derbija bez poraza od Hajduka Ante se izjednačio s Dinamovim trenerskim veličinama, Bukovijem i V. Markovićem, a od njih je uspješniji samo Zoran Mamić koji nije bio poražen u svojih prvih 12 derbija.

Derbi je okarakterizirala i svojevrsna estetika ružnoće ambijenta na kojega smo već naviknuti u Maksimiru. Dinamov stadion jedinstven je u Europi po svojoj vanjštini i komforu, ali neki njegov neobjašnjivi magnetizam bespoštedno i uporno odolijeva odbojnosti i zazornosti. On i dalje privlači publiku i u najgroznijim vremenskim uvjetima, čak i po sibirskom vremenu. Maksimir, ovakav kakav jest, gol, vlažan, hladan i siv, još uvijek ima dušu. Nedostajat će nam jednoga dana ovaj 'razbacani' socijalistički betonski kolos.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?