Povijest je pokazala:

Dinamo je najopasniji baš sada! 'Pele se divio našoj publici'

pele dinamo
Večernji list
15.09.2021.
u 07:59

Čuvajte se Dinama u rujnu! Poruka je to i upozorenje čekićarima iz istočnog Londona koji u četvrtak u prvom kolu Europske lige gostuju u Zagrebu, a usput i bezvremenski podsjetnik kako je Dinamo upravo u ranu jesen ostvario neke od svojih najdojmljivijih rezultata u svojoj povijesti.

Dinamo je protiv Eintrachta 1967. ili protiv Tottenhama 2021. antologijske pobjede od 4:0 i 3:0 ostvario u lipnju, odnosno ožujku, zatim prvu utakmicu protiv Leedsa 1967. godine u finalu Kupa sajamskih gradova pobijedio je u kolovozu, ali baš ovi rujanski pothvati imaju osobitu težinu. I svaki na svoj način nosi dozu uzbuđenja, drame, spektakla i naravno ponosa na Dinamovu izvedbu.

Na primjer, Dinamo je u rujnu istinski zatresao Europu 1969. godine kada je u Maksimiru pred 64 tisuće ljudi zaustavio brazilski Santos. Pa iako je to bio prijateljski ogled, taj je rezultat (1:1) dobivao na težini samom činjenicom da je protiv Dinama igrao najbolji svjetski nogometaš toga vremena – Pele. Usto, upravo su igrači Santosa, Pele, Carlos Alberto, Clodoaldo i Edu, koji su igrali protiv Dinama, devet mjeseci poslije s Brazilom postali svjetski prvaci u Ciudad de Méxicu.

Svijet je tada obišla čuvena fotografija prijateljskoga čavrljanja brazilskoga genijalca Pelea sa zagrebačkim šmekerom Rudijem Belinom. Slavni se naš nogometaš sjeća toga razgovora.

– Pele mi je tom zgodom kazao da ga je oduševila zagrebačka publika. Prepoznao je u toj utakmici koliko Zagrepčani vole i dobro razumiju nogomet – kazao je za Večernji list Belin.

Četiri godine poslije, Dinamo je, opet u prijateljskoj utakmici, šokirao jednu od najjačih europskih momčadi, Real Madrid, pobijedivši ga na Bernabeuu s 4:3. Zlatko Kranjčar nastupio je u toj utakmici s nepunih 18 godina, bez minimalne doze treme i respekta prema španjolskom divu.

I novija Dinamova povijest pamti nekoliko veličanstvenih rujanskih izvedbi plavih. Dinamo je u rujnu 1999. godine odigrao 0:0 na Old Traffordu u sudaru s tadašnjim europskim prvakom Manchester Unitedom. Jedan od protagonista te glasovite utakmice bio je Tomislav Rukavina.

– Oni su koji mjesec prije postali europski prvaci, a mi smo im bili prvi gosti u novoj europskoj sezoni. I koliko god su Englezi u toj utakmici željeli svojoj publici priuštiti uvjerljivu pobjedu, nisu mogli pobjeći od činjenice da mi njima u tom trenutku i nismo bili baš jako velik izazov. To naravno ne umanjuje veličinu našeg rezultata u Manchesteru – kazao je za Večernji list Rukavina.

Kako objašnjava te rujanske Dinamove europske bajke, pitali smo Rukavinu. Je li ključna u tome rana faza sezone?

– Dinamo, kao i ostale momčadi s nižim koeficijentima, rano počinju sezonu, već u srpnju. Oni tada ne izgledaju baš najbolje, ali kako se približavaju ključne utakmice za plasman u grupne faze Lige prvaka ili Europske lige, njihova forma je na vrhuncu. Dok vrhunske europske momčadi u tom razdoblju godine ipak sporije ulaze u formu – naglašava Rukavina i dodaje:

– West Ham je snažan suparnik, klub iz gornjega dijela Premier lige, koji si može priuštiti skupocjena pojačanja, ali opet nije razina snage primjerice Manchester Cityja ili Manchester Uniteda. Njima je Dinamo sigurno nepoznanica, a Dinamo pak već ima iskustva igranja s momčadima te razine. Dinamovi igrači znaju kako se protiv takvih postaviti, oni već imaju golemu dozu samopouzdanja i čvrst gard, osobito kada igraju na domaćem terenu. U svemu tome vidim Dinamovu šansu i u ovoj rujanskoj utakmici.

1.Dinamo – AEK 3:0, 16. rujna 1964. ( KPK)

STRIJELCI: Lamza, Zambata, Jerković. DINAMO: Škorić, Belin, Ramljak, Mesić, Matuš, Kasumović, Rora, Puljčan, Lamza, Zambata, Jerković. Trener: Konjevod

2.Leeds – Dinamo 0:0, 6. rujna 1967. (KVG)

DINAMO: Škorić, Gračanin, Brnčić, Belin, Ramljak, Blašković, Čerček, Pirić, Zambata, Gutzmirtl, Rora. Trener: Horvat.

3.Dinamo – Santos 1:1, 12. rujna 1969. (P)

STRIJELAC: Gutzmirtl

DINAMO: Dautbegović, Cvek, Gračanin, Belin (Miljković), Ramljak, Blašković (Kiš), Čerček, Pirić, Novak, Gutzmirtl, Rora. Trener: Horvat.

4. Dinamo – BaRreirense 6:1, 30. rujna 1970. (KVG)

STRIJELCI: Novak 4, Lalić 2

DINAMO: Dautbegović, Gračanin, Ramljak, Mesić, Blašković, Lalić, Vabec, Pirić, Novak, Gutzmirtl, Rora. Trener: Čajkovski.

5.Real Madrid – Dinamo 3:4, 3. rujna 1974. (P)

STRIJELCI: Bonić, Senzen, Tukša, Devčić. DINAMO: Šarović, Bedi (Devčić), Jovićević, Miljković, Blašković (Tukša), Kuže, Čerček, Mustedanagić, Bonić, Kranjčar (Huljić), Senzen. Trener: Bazić.

6. Manchester United – Dinamo 0:0, 14. 9. 1999. (LP)

DINAMO: Ladić, Tokić, Jurić, Tomas, Šarić, Bišćan, Jurčić, Rukavina (Šokota), M. Cvitanović, Mujčin (Mumlek), J. Šimić (Mikić). Trener: Ardiles.

7. Dinamo – Villarreal 2:0, 16. rujna 2010. ( EL)

STRIJELCI: Rukavina, Sammir

DINAMO: Kelava, Vrsaljko, Bišćan, Tonel, Cufre, Ademi, Badelj, Tomečak, Morales (Chago), Sammir (Beqiraj), Rukavina (Ibañez). Trener: Halilhodžić.

8. Dinamo – Arsenal 2:1, 16. rujna 2015. (LP)

STRIJELCI: Pivarić, Fernandes

DINAMO: Eduardo, Pinto, Sigali, Taravel, Pivarić, Ademi, Antolić (Rog), Machado, Pjaca (Benković), Soudani, Fernandes (Ćorić). Trener: Mamić.

9. Dinamo – FenerbahÇe 4:1, 20. rujna 2018. (EL)

STRIJELCI: Šunjić, Hajrović 2, Olmo. DINAMO: Livaković, Stojanović, Theophile, Dilaver, Rrahmani, Šunjić, Gojak, Hajrović (Doumbia), Olmo, Oršić (Kadzior), Gavranović (Budimir). Trener: Bjelica.

10. Dinamo – Atalanta 4:0, 18. rujna 2019. ( LP)

STRIJELCI: Leovac, Oršić 3

DINAMO: Livaković, Theophile, Dilaver, Perić, Stojanović, Ademi, Moro (Gojak), Olmo, Leovac, Oršić (Ivanušec), Petković (Gavranović).

Trener: Bjelica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije