DINAMO I PAOK

Dinamo je Grke posljednji put pobijedio prije gotovo 50 godina. Ovo su bili arhitekti tog slavlja

Kai Pfaffenbach/REUTERS
23.02.2024.
u 20:53

Dinamo je pobijedio Olympiacos još davne 1977. u prvome kolu Kupa Uefe. Usprkos inicijalnom porazu u Ateni, plavi su golijadom na Maksimiru došli do povoljnog rezultata i drugog kruga natjecanja

Dinamo je u prvome krugu nokaut faze Konferencijske lige svladao španjolski Betis ukupnim rezultatom 2:1. Nakon što su na gostovanju u Sevilli iznenadili pobjedom 1:0 (Petković p. 75'), plavi su na Maksimiru izvukli remi rezultatom 1:1 (Bekambu 38'; Kaneko 59'). Plavi su znali da će u osmini finala igrati protiv jednog od pobjednika iz skupina, a ždrijebom je u petak odlučeno da će s druge strane biti grčki velikan PAOK.

Dinamo je u akciji izbacivanja Betisa ostvario prvu pobjedu na španjolskom tlu, a zatim i prvu eliminaciju španjolskog kluba iz europskih natjecanja.  Međutim, plavima su povijesna prepreka i grčki klubovi. U aktualnoj sezoni su već imali protivnika s istočne strane Mediterana. U kvalifikacijama za Ligu prvaka igrali su protiv aktualnih prvaka AEK-a.

Susreti su zapamćeni po sukobima na ulicama Atene koji su im prethodili, ali rezultatski nisu donijeli ništa novo. Dinamo je u prvoj utakmici, odigranoj na Maksimiru izgubio rezultatom 1:2. Drugi susret završio je remijem (2:2), a odlučujući pogodak za izbacivanje plavih zabio je Domagoj Vida u 101. minuti susreta.

Ekonomski analitičar i kandidat s liste Dinamovo proljeće Tomislav Globan izvukao je zanimljiv podatak. Naime, Dinamo je posljednji put pobijedio grčki klub u Europi još davne 1977. godine. Bilo je to u 1. kolu Kupa Uefe protiv Olympiakosa kada su plavi slavili rezultatom 5:1.

U prvome kolu grčki je klub u Ateni slavio s 3:1. Velimir Zajec zabio je jedini gol za Dinamo, dok su se kod Olympiakosa među strijelce upisali Petros Karavitis, Julio Losada i Maik Galakos. Plavi su im na Maksimiru priredili noćnu moru. Prvi je pogodak zabio Snješko Cerin već u 4. minuti. Ivica Senzen je povisio na 2:0 u 16. minuti. Nadu je Grcima dao Karavitis u 37. minut. Ipak, u drugom poluvremenu uslijedio je plavi val. Velimir Zajec je zabio u 63. minuti. Cerin je još jednom pronašao mrežu u 75., a konačan rezultat postavio je Mario Bonić u 81. minuti. Dinamo je tako ukupnim rezultatom 6:4 prošao u drugi krug gdje je jači bio Torino agregatom 3:2.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije