široki - zrinjski

Derbi koji kvalitetom u sjenu “baca” sarajevski

31.03.2018.
u 10:34

Nogometno rivalstvo Širokoga Brijega i Zrinjskog “proteže” se na 26 godina, u kojem su razdoblju susjedi igrali 53 službena susreta. Neslužbenih međusobnih utakmica ima također dosta. Prvi susret koji imamo u evidenciji bio je neslužben. Odigrao se na Pecari, koja ni malo ne sliči današnjem stadionu jer na Mostar su još uvijek padale granate s četničkih položaja. Spomenuta utakmica odigrala se još 25. listopada 1992. godine.

Slabiji posjet

Hm, valjda je to i najslabije posjećena utakmica Zrinjskog i Širokog Brijega (tada Mladost Dubint) jer na tribinama nije bilo ni 300 gledatelja. Spomenimo i rezultat (6:2 za Široki Brijeg), iako je on najmanje važan. Za Zrinjski su (uz ostale) igrali Vasilj, Skoko, Musa, B. Slišković, A. Marušić, M. Ivanković, a trener je bio pokojni Miroslav Mican Kordić. Na klupi Širokog bio je Zvonko Pinjuh, a igrali su Soldo, Z. Jelić, Zd. Jelić, M. Jelić, Tomić. M. Marušić, Lončar. Strijelci za domaće bili su I. Ivanković, Kovačić, M. Marušić 2, M. Slišković, Z. Jelić, a za Zrinjski Marušić i B. Slišković... Prva službena utakmica bilo je finale za prvaka Herceg Bosne pod Bijelim brijegom u lipnju 1994. godine pred 4000 gledatelja (završilo je 0:0). U uzvratu na Pecari Široki Brijeg je slavio 1:0 (strijelac je bio M. Marušić) i osvojio prvi od pet naslova prvaka Herceg Bosne. U hercegbosanskim prvenstvima Široki Brijeg je bio uspješniji (11 8 2 1 22:9). U Kupu Herceg Bosne bolji je bio Zrinjski (2 2 0 0 5:0). U dva prvenstva u kojima se igrala “krnja” Premijer liga BiH (bez klubova iz Republike Srpske) Zrinjski i Široki Brijeg igrali su četiri puta. Zrinjski je bio uspješniji (4 1 3 0 6:4).

Uspostavom zajedničke Premijer lige na prostoru cijele BiH klubovi su iz utakmice u utakmicu “gradili” veliko rivalstvo, neizvjesnost, igrali kvalitetne susrete, a njihovi derbiji u mnogo čemu su bacali u sjenu sve druge premijerligaške derbije. Pogotovo posljednjih godina... Do ove godine igrane su 32 prvenstvene utakmice. Široki Brijeg je uspješniji (32 14 8 10 47:41), ali Zrinjski je dobio niz važnih utakmica, neke velikim preokretima (kao u proljeće 2014. u Mostaru kada je iz 0:2 u 83. minuti slavio 3:2. Ili kad je u proljeće 2016. “oteo” Širokom Europu na Pecari slaveći 4:3 (gubio 2:3), što mnogi vide kao “najsusret” svih vremena u Premijer ligi)... U Kupu BiH klubovi su igrali šest puta. Široki je Brijeg uspješniji (6 4 0 2 6:3).

Igrali za oba kluba

Dakle, ukupni rezultat u svim natjecanjima do subote je: 55 26 13 16 79:64... Recimo kako su majice oba kluba nosili brojni nogometaši pa ćemo neke spomenuti: G. Dukić, Vasilj, Marić, G. Melher, N., I. i D. Džidić, I. i M. Ivanković, R. Hrkać, R. Hrkać, T. D. Bogdan, Bazina, Skoko, A. Marušić, Lončar, Šilić, D. Ćorić, Tabia, M. Prskalo, Gagro, Lauš, Filipović, K. Kordić, P. Šimić, Karoglan, Serdarušić, Vidić, D. Landeka, Zadro, Crnov, Pehar, Zakarić, I. Perić, Peko, Blaić, Sesar... A oba kluba trenirali su Džidić, Ž. i I. Barbarić, Musa, Bloudek... Velikom rivalstvu ne nazire se kraj...•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije