AKCIJA KATAR

Dalić brani srebro i ide u Katar po vrtoglavih 22,5 milijuna dolara

dalic, modric
Igor Kralj/Pixsell
01.04.2022.
u 07:10

Bit će ovo SP s teškim emotivnim utegom na leđima kapetana Luke Modrića, koji će u studenome već biti u 38. godini i sa 16-godišnjim stažem u reprezentaciji. Luka u Kataru brani svoju Zlatnu loptu iz Rusije, ali i priprema Daliću i naciji dirljivo oproštajno pismo

Hrvatska nogometna reprezentacija saznat će danas na ždrijebu skupina u Dohi (18 sati) suparnike na svom šestom Svjetskom prvenstvu (21. studenoga do 18. prosinca), drugome na kojemu će je voditi izbornik Zlatko Dalić.

Hrvatska na ždrijeb dolazi kao 15-plasirana selekcija Fifine ljestvice (uoči ždrijeba za SP 2018. bila je 17.), nalazi se u drugoj jakosnoj skupini i u grupnoj fazi natjecanja ne može igrati protiv Nizozemske, Danske, Njemačke, Meksika, Švicarske, SAD-a i Urugvaja.

Šest legendi na ceremoniji

Čak ni Zlatko Dalić proteklih dana nije skrivao kako bi mu najpoželjniji od svih suparnika iz prve jakosne skupine bio domaćin Katar, tek 51. selekcija po Fifi, dok su najodbojniji suparnici Brazil, Francuska i Portugal. Naime, Hrvatska u četiri utakmice protiv Brazila, osam protiv Francuske i sedam protiv Portugala nema niti jednu pobjedu. Brazil i Francuska, uz Meksiko, reprezentacije su koje su po dva puta pobjeđivale Hrvatsku na SP-ima.

Tako bi idealna skupina za zalet prema eliminacijskoj fazi bila Katar, Hrvatska, Tunis, Kanada, a najgori izbor bila bi skupina s Francuskom, Srbijom i Ganom. Manekeni ždrijeba u Dohi bit će legende svjetskih prvenstava, Brazilac Cafu, Nijemac Matthäus, Srbin Milutinović, Nigerijac Okocha, Alžirac Madjer i Australac Cahill. Upečatljiv je bio najavni nastup nogometaša koji je nastupio u čak tri finala SP-a, slavnoga brazilskoga desnoga braniča Cafua. – Ždrijeb je znak da je Svjetsko prvenstvo sve bliže. Prošlo je gotovo dvadeset godina otkako sam postao posljednji južnoamerički igrač koji je podigao trofej svjetskoga prvaka, i to je uspomena koju ću zauvijek čuvati. Igrati na Svjetskom prvenstvu, kada vam cijela zemlja stane da bi gledala utakmicu, neusporediv je s bilo čim – kazao je Cafu. Ne samo da je Brazil bio posljednji južnoamerički prvak svijeta nego je na sljedeća četiri prvenstva (2006., 2010., 2014., 2018.) samo jedna južnoamerička momčad, Argentina, nastupila u finalu SP-a. Preostali finalisti bilo je samo šest europskih nogometnih velesila: Francuska, Italija, Španjolska, Njemačka, Nizozemska i naravno – Hrvatska. Ni Engleska, ni Portugal, ni Belgija, ni Danska, a ukupno se na ta četiri SP-a plasiralo čak 55 reprezentacija.

Messi i Ronaldo peti put

Nagradni fond Svjetskoga prvenstva u Kataru iznosi čak 450 milijuna eura (u Rusiji je bio 400 milijuna). Honorar svakoga od 32 nogometna saveza za nastup u Kataru iznosi 2,5 milijuna dolara, za nastup u grupnoj fazi zajamčeno je osam milijuna, reprezentacije koje budu eliminirane u osmini finala zaradit će dodatnih 12 milijuna dolara, a plasman u završnih osam nosi još 16 milijuna. Svjetsko prvenstvo u Kataru za hrvatsku reprezentaciju imat će posebno značenje iz nekoliko aspekata. Najprije, Hrvatska na SP prvi put dolazi kao doprvak, što je hipoteka koju treba opravdati. Na primjer, Hrvatska nikada na dva uzastopna SP-a nije bila prošla skupinu, što je tradicija koju bi bilo poželjno srušiti. Također, bit će ovo SP s teškim emotivnim utegom na leđima kapetana Luke Modrića, koji će u studenome već biti u 38. godini i sa 16-godišnjim stažem u reprezentaciji. Luka u Kataru brani svoju Zlatnu loptu iz Rusije, ali i priprema Daliću i naciji dirljivo oproštajno pismo. Neka kapetan crtu pod svoju grandioznu epopeju s vatrenima podvuče s još jednom medaljom.

U globalnom smislu, SP će u studenome dobiti još dvojicu genijalaca koji će čak peti put na njemu sudjelovati, Cristiana Ronalda i Lionela Messija. Pritom Portugalac ima priliku postati najbolji strijelac svjetskih prvenstava u povijesti, jer ima samo pogodak manje od Miroslava Klosea (15-16). Zanimljivost je da neke od najupečatljivijih dometa u povijesti svjetskih prvenstava drže trojica Hrvata. Na primjer, Danijel Subašić je među petoricom vratara (Goycochea, Barthez, Casillas, Akinfejev) koji su bili suočeni s rekordnih 10 jedanaesteraca na SP-ima, a Subašić je među trojicom (Schumacher, Goycochea) koji su obranili rekordna četiri jedanaesterca na SP-ima. Hrvat Mario Mandžukić jedini je nogometaš u povijesti koji je u finalu SP-a postigao autogol, a Hrvat Robert Prosinečki jedini nogometaš koji je na SP-ima bio strijelac za dvije reprezentacije: 1990. za Jugoslaviju i 1998. za Hrvatsku. Inače, ovo je prvi put u povijesti da se na ždrijebu skupina ne znaju svi sudionici Svjetskog prvenstva. U lipnju će biti odlučen posljednji putnik iz Europe (Wales - Škotska/Ukrajina), zatim pobjednik doigravanja Peru - Australija/UAE, te pobjednik susreta Kostarika – Novi Zeland.

Također, ovo je prva godina u kojoj će Svjetskom prvenstvu prethoditi jedno službeno natjecanje, Daliću ne baš tako draga Liga nacija, u kojoj ga čeka šest jakih utakmica, po dvije s Francuskom, Danskom i Austrijom. Rezultati u Ligi nacija, osobito oni u rujnu, sigurno će oblikovati i ozračje u reprezentaciji uoči Svjetskog prvenstva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije