FK Sarajevo

Crerand se prisjetio susreta Man. Uniteda protiv FK Sarajevo

19.02.2016.
u 07:00

FK Sarajevo odigrao je mnogo velikih utakmica u svojoj dosadašnjoj povijesti, a neke od najvećih bile su susreti protiv slavnog i najvećeg engleskog kluba, Manchester Uniteda. Bordo klub sastao se sa spomenutim engleskim velikanom u sezoni 1967./1968., nakon što su nogometaši Sarajeva u sezoni ranije osvojili prvi naslov prvaka tadašnje nogometne lige Jugoslavije.

Petosatna vožnja do Sarajeva

Za slavni klub iz Engleske nastupilo je mnoštvo velikih nogometnih imena, a jedan od njih je Paddy Crerand, nogometaš koji je odigrao više od 300 utakmica za Manchester United i koji je nastupio u obje utakmice protiv FK Sarajevo. U razgovoru za klupski TV, on se prisjetio susreta protiv Bordo kluba.

- Nakon leta za Beč, uslijedila je višesatna vožnja do Sarajeva, gdje su ljudi bili izvrsni. Sjajno je bilo biti tu, bili su dobra momčad, čvrsta. Završili smo remijem bez golova i morali smo odigrati izuzetno dobro kako bismo to uspjeli. Nismo znali kako su bili dobra momčad i to je iznenađenje koje dobiješ igrajući protiv klubova iz drugih dijelova Europe, kazao je Crerand, osvrnuvši se potom na uzvratnu utakmicu, u kojoj je Bordo klub poražen na stadionu Old Trafford rezultatom 2:1.

- Da Sarajevo nije imalo isključenog igrača, bilo bi drukčije. Vratili smo se i pobijedili na Old Traffordu rezultatom 2:1, ali je bila teška utakmica i teška borba s njima. Dogurali smo do finala, ali mislim, od svih utakmica koje smo odigrali, ali dvije utakmice protiv Sarajeva su bile najteže.

Bivši škotski reprezentativac je klubu čestitao i nadolazeći 70. rođendan.

- Čestitke FK Sarajevo na 70. rođendanu kluba. Dobro se sjećam naših utakmica 1967. godine, izuzetno teške utakmice, kako u Sarajevu, a još teže na Old Traffordu. Jedan ste od najboljih klubova s kojima smo igrali u ono vrijeme.

Susreti koji se prepričavaju

Utakmice između Sarajeva i Manchester Uniteda prepričavaju se i prepričavat će se još godinama, a vrijedi istaknuti kako je Sarajevo kandidiralo generaciju prvaka 1966./1967., koja je svojim sjajnim rezultatima omogućila dolazak engleskog velikana u grad Sarajevo te koja je prva generacija prvaka jednog kluba iz BiH za dobivanje Šestotravanjske nagrade grada Sarajeva, a spomenutu aktivnost klub realizira u sklopu obilježavanja 70 godina postojanja ovog nogometnog kluba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije