genij, ali...

Ćiro: Modrić još nije najbolji u povijesti, evo što još mora napraviti!

25.10.2017.
u 21:20

Modrić će već ove sezone izbiti na 11. mjesto s najviše nastupa za Real među stranim igračima. Prestići će Zidanea, Figa, Redonda...

Nogometom se u svijetu, rekreativno i profesionalno, bavi 250 milijuna nogometaša, a Hrvatska ima najboljeg veznjaka među njima. Luka Modrić već je treću sezonu zaredom izabran u najbolju jedanaestorku svijeta u izboru Fife, a ovaj je put po broju glasova i najbolji veznjak, ispred kolege iz Real Madrida Tonija Kroosa te veznjaka Barcelone Andresa Inieste.

– To je čudesan doseg, pogotovo s obzirom na to da je Modrić u startu u hendikepu zato što dolazi iz male zemlje poput Hrvatske. No Luka je zaslužio nagradu, on zaista i jest najbolji veznjak današnjice. Želim mu zahvaliti što na najplemenitiji način, preko nogometa, promovira našu zemlju – kaže legendarni Ćiro Blažević.

Još jedan bivši hrvatski izbornik, Špaco Poklepović, pun je riječi hvale za Modrića i u hrvatskom i u dresu Real Madrida.

Punih pet godina u Realu

– Luka je jako važan za igru prvaka Europe, jer danas su rijetkost nogometaši poput njega koji imaju sposobnost da kreiraju, uređuju igru cijele momčadi. Iako je na prvi pogled malen i slab, njegova velika frekvencija koraka i izuzetna motoričnost u igri sve to nadoknađuju. A ono što je najbitnije, već pet godina u kontinuitetu igra odlično u velikom klubu kao što je Real, što dosad nitko od hrvatskih nogometaša nije uspio – smatra Špaco.

Znači li to da je Luka najbolji nogometaš kojeg je Hrvatska imala?

– Boban je imao slične sposobnosti kao Modrić, no zbog svih trofeja koje je osvojio s Realom, prednost dajem Luki, za mene je on ipak najbolji hrvatski igrač u povijesti – kaže Špaco.

Njegov kolega Ćiro Blažević s tim se ipak ne slaže.

– Luka je genij, obožavam ga, no za mene ipak još nije najbolji svih vremena. Možda sam subjektivan, ali neki članovi generacije vatrenih su ispred njega, zbog bronce sa Svjetskog prvenstva. Kad to osvoji i Luka, što mu ja želim, onda će bez premca biti najbolji – poručuje Ćiro.

Najbolji ili ne u povijesti, sigurno je to da je Modrić igrač bez kojeg je hrvatska reprezentacija nezamisliva. Ali isto tako i igra Reala. Potvrđuje to što je Cristiano Ronaldo kao kapetan Portugala Luku izabrao za najboljeg u svijetu. Na prvo mjesto još ga je stavio i škotski izbornik Gordon Strachan, dok je veliko priznanje Luki što su ga na drugo mjesto uvrstili trenerski velikani Marcelo Lippi i Fernando Santos, i to odmah iza Ronalda, a ispred Messija.

Taj veliki ugled Modrića u nogometnom svijetu osjetio je prekjučer na dodjeli u Londonu i predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat Dario Šimić.

– Bio je to veliki šou, priredba na najvišoj razini. Oko Fife se stvara prava nogometna priča, za vrijeme Blattera nogometaši su bili daleko, a sada su u prvom planu. Kolega iz sindikata Marijo Jurić i ja bili smo u društvu sa Zanettijem, Gullitom, Rijkaardom, Ronaldom, Cafuom, našim Bobanom..., a svi oni imaju jako dobro mišljenje o Luki Modriću. Igrao sam u obje generacije vatrenih, ali za mene je Luka ipak malo ispred svih. Zbog tih svih silnih trofeja s Realom, među ostalim i tri osvojene Lige prvaka, te ovog trećeg uzastopnog uvrštenja u najboljih 11 na svijetu, po meni je Modrić ipak najbolji hrvatski nogometaš u povijesti – smatra Šimić.

Brojne individualne i klupske nagrade koje je Luka osvojio dokazuju tu tvrdnju. Naime, Luka je jedini hrvatski nogometaš s osvojene tri Lige prvaka (Šimić ima dvije), ali i jedini koji je bio triput uvršten u najboljih 11 na svijetu u nekoj sezoni.

Dvostruko više od Šukera Ukupno je Luka u karijeri osvojio 18 trofeja, šest s Dinamom (tri prvenstva, dva Hrvatska kupa, jedan Superkup) te 12 s Realom (jednom Primeru, triput Ligu prvaka, dvaput naslov klupskog prvaka svijeta, tri europska Superkupa, dva španjolska Superkupa, jedan Kup kralja.

Koliki je trag Luka ostavio u Realu, potvrđuje podatak da je u 115 godina povijesti kraljevskog kluba Modrić 14. na listi s najviše nastupa među stranim igračima. Već je 225 puta istrčao na utakmicama u dresu Reala, a ispred njega su samo legende poput Roberta Carlosa (527), Marcela (408), Cristiana Ronalda (404), Di Stefana (396), Benzeme (365), Huga Sancheza (282), Puškaša (262)...

No Modrić bi na toj listi najdugovječnijih stranaca u Realu već ove sezone trebao dostići svog sadašnjeg trenera Zinedinea Zidanea (ima svega dva nastupa više – 227), Fernanda Redonda (228) te Luisa Figa (245).

Ako pak želite Modrićevu usporedbu s drugim Hrvatima, Šuker je za Real Madrid nastupio 109 puta, Kovačić 78, Prosinečki 74, Jarni 36 puta.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije