Robert Prosinečki

'Češće me pozdravljaju u Beogradu nego u Zagrebu. Puno sam pušio i molio obitelj da dođu u Madrid'

Robert Prosinečki
Neva Zganec/PIXSELL
01.05.2023.
u 18:23

Bivši izbornik BiH  te jedan od najboljih hrvatskih nogometaša svih vremena Robert Prosinečki dao je intervju za poznati njemački portal specijaliziran za igrače i njihove vrijednosti, Transfemarkt.

U razgovoru se prisjetio svojih početaka, zatim bogate karijere te Domovinskog rata u Hrvatskoj. Prosinečki je bio jedan od najzaslužnijih za osvajanje svjetske bronce 1998. godine u Francuskoj, a kao mladi reprezentativac Jugoslavije osvojio je SP u dalekom Čileu 1987. godine. 

Rođen je u Njemačkoj, gdje je prve nogometne korake napravio u Stuttgarter Kickersima, klub koji je danas dio regionalne lige. U davnoj prošlosti igrali su profesionalnu ligu i bili poznati po dobroj školi nogometa.  Prosinečki se kao 11-godišnjak s roditeljima vratio u Jugoslaviju, ali nije mu bilo lagano.

- Učio sam hrvatski jezik kod kuće, ali bilo je teško doći u zemlju koju sam poznavao samo s godišnjih odmora. Kao dijete se brzo prilagodite. Odrastao sam u vremenu kada su postojale samo dvije opcije: sjediti kod kuće i dosađivati se ili se igrati vani. Nije bilo mobitela, Play Stationa i kompjutera. Imali smo samo loptu - otkrio je Prosinečki.

- Imao sam sreću što sam gotovo cijelu mladost proveo u Dinamu. Danas s puno kritike gledam kako se djeca od 13-14 godina mijenjaju. Bilo bi puno bolje kada bi dulje bila u poznatom okruženju kako bi razvila osobnost. Nažalost, novac igra veliku ulogu. Novac je lijep, ali nikada ne smije biti motiv. Moj je motiv bio postati najbolji nogometaš na svijetu.

U ljeto 1991. godine s Crvenom zvezdom porazio je Marseille i osvojio Ligu prvaka.

- Danima smo slavili naslov. Radovala se cijela zemlje. Zapravo, češće me pozdravljaju na ulici u Beogradu nego u Zagrebu. 

Novinar ga je upitao i kako se osjećao za vrijeme Domovinskog rata.

- Nije mi bilo lako. Bilo je strašno kada sam saznao da je naša domovina u ratu, uglavnom zato što je dio obitelji još živio ondje. Molio sam ih da dođu u Madrid, ali ničega se nisu željeli odreći. Zvao sam svako jutro kako bih znao kako su. Nije bilo lako fokusirati se na nogomet. K tome, bio sam ozlijeđen.

Nije ga naravno zaobišlo niti pitanje o pušenju, svojedobno je Peter Crouch izjavio da je Žuti u Portsmouthu konzumirao cigarete čak i za vrijeme tuširanja.

- Istina je da sam puno pušio, ali nisam za vrijeme tuširanja. Cigarete su mi bile za smirenje. Nisam se želio skrivati poput ostalih nogometaša. Ostao sam vjeran sebi - zaključio je Robert Prosinečki.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije