Josip Šutalo

Čapljincu je iskočilo rame tijekom utakmice, sam ga vratio i igrao do kraja

josip šutalo
06.11.2021.
u 09:23

Dinamo je napravio veliki posao, pobjeda nad Rapidom u četvrtom kolu Europske lige širom otvara vrata proljeću u Europskoj ligi, a plavima preostaje tek jedna ‘sitnica’, moraju u sljedećem kolu u Maksimiru pobijediti Genk. No bude li Dinamo tako odlučan i pametan kao protiv Austrije i bude li momčad onakva kakva je bila u četvrtak, onda nema previše razloga za brigu.

Dinamo nije imao slabog mjesta u toj utakmici, svi su igrali odlično. U redu, kod tog primljenog pogotka ‘zaboravio’ je izaći Franjić, ali to je sve nadoknadio asistencijom i odličnom igrom u nastavku.

– Mogao bih sad govoriti o pojedincima, o Petkoviću, Andriću, Šutalu, ali ovu utakmicu dobila je momčad, momčadska igra u kojoj su svi ginuli jedan za drugoga, a kad smo takvi, onda smo dobri – rekao je nakon utakmice trener Dinama Damir Krznar.

Spomenuta trojica bila su vrh plave piramide, Petković je i s bolovima igrao sjajno gotovo do kraja, Andrić je pokazao da se s pravom nadao prilici, a Josip Šutalo, najmanje poznat od tog trojca, bio je briljantan. I to ne samo zbog sjajnog pogotka kojim je Dinamo zapečatio pobjedu, dečko je odigrao cijelu utakmicu odlično, kao da iza sebe ima barem stotinu utakmica za Dinamo, kao da svaki tjedan igra europske utakmice. A tek mu je 21 godina!

Riječ je o igraču koji je rođen u Čapljini 2000. godine. Nogomet je kao klinac počeo igrati u Neretvi iz Metkovića, a onda se s 14 godina preselio u Dinamo, u plavu nogometnu školu, piše Vecernji.ba.

Živio je s ostalim mladim igračima u kući koju im je namijenio klub iz Maksimira, blizu stadionu.

Dečko se ozbiljno primio posla i stalno napredovao. Taj 192 centimetra visoki stoper sjajne je trenutke doživio igrajući u Ligi prvaka mladih. U siječnju 2019. tadašnji trener prve momčadi plavih Nenad Bjelica odlučio je na pripreme u Tursku povesti pet mladih igrača: Marka Gjiru (19), Marija Ćužu (19), Renata Josipovića (17), Bartola Franjića (19) te Josipa Šutala (18). Nažalost, te pripreme Šutalo nije upamtio po dobrom.

– Imam problema sa “skakačkim koljenom”. Mislio sam da će mi proći za vrijeme praznika prije priprema, osjećao sam se dobro, ali onda me na tom prvom treningu zaboljelo – pričao nam je tada u Turskoj Šutalo, koji se jedini tamo nije uspio pokazati od tih klinaca, ozljeda ga je mučila gotovo cijelo vrijeme.

Nastavio se kaliti u drugoj momčadi Dinama, za koji je debitirao 1. rujna 2018. protiv BSK Bijelog Brda. Tu i tamo dobio bi minutažu i u prvoj momčadi, piše Večernjak. Prvi put je za prvu momčad zaigrao u Kupu protiv Opatije 30. listopada 2019. godine. U siječnju ove godine odlučio je otići na posudbu u Istru 1961.

– Nije mi bilo teško odlučiti se na taj potez jer sam u godinama kada je najvažnije igrati i stjecati iskustvo, odnosno rutinu. To mi je najvažnije u ovom trenutku. Nije mi bilo teško ni otići iz Zagreba jer već nekoliko godina živim sam, prije u Dinamovoj kući, a sada sam u stanu u Puli. Navikao sam se već i na kućanske poslove – kazao je tada za Večernji list Josip Šutalo.

I ta posudba dobro mu je došla, za momčad iz Pule odigrao je 22 utakmice. Bio je jedan od junaka Istre, postigao je pogodak u pobjedi u polufinalu Kupa nad Rijekom. Igrao je i u finalu protiv Dinama, na kišom natopljenom terenu u Velikoj Gorici, no u tom finalu baš i nije bio uspješan, za jedan je pogodak bio kriv, zabio je i autogol u toj 6:3 pobjedi plavih. No kako je igrao i za Dinamo u prvom dijelu sezone, imao je pravo i na medalju za osvojeni Kup iako je bio u momčadi koja je finale izgubila.

Veliki broj utakmica u Istri očito mu je koristio, vratio se u Dinamo i borio se za svoje mjesto.

To u Dinamu nikako nije lako, ispred njega su bili standardni Theophile-Catherine i Lauritsen, sad se oporavio i Dino Perić, stopera je znao igrati i Franjić, pa se pokušavalo i s Ristoskim i Moubandjeom, a danas Šutalo ulazi u najizglednije kandidate za udarnu postavu.

Dečko je iz momčadi uspio istisnuti inače jako dobrog, iskusnog Lauritsena. Ono što je pokazao protiv Rapida doista je bilo odlično. K tome, Šutalo je u toj utakmici imao zdravstvenih problema.

– Šutalo je u jednom startu zadobio dislokaciju ramena, sam si ga je vratio, svaka mu čast. Ova bitka je dobivena s puno ranjenih, a ti su bili i najbolji – rekao je za Večernji list nakon pobjede nad Rapidom trener Krznar pa objasnio zašto je odlučio u susret krenuti sa Šutalom:

– Šutalo je već u Gorici igrao dobro, bila je neka logika staviti ga i sad u sastav, a vratio nam je to na najljepši mogući način.

Šutalo je imao baš pravilan razvojni put, i kroz mlađe kategorije pokazivao je veliki talent. Igrao je za sve mlađe reprezentacije, pa je tako sada i standardan u U21 reprezentaciji koju vodi Igor Bišćan. U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Josip Šutalo odigrao je sve četiri utakmice, i to s punom minutažom, uz svog prezimenjaka Boška.

Da podsjetimo, talijanski mediji bili su zbunjeni, nisu znali kupuje li Atalanta Boška iz Osijeka ili Josipa iz Dinama, obojica su 2000. godište, stoperi, obojica su počela u Neretvi... Na kraju je Boško otišao u Atalantu, pa sad na posudbu u Veronu, a Josip postaje sve važnija karika u Dinamu te bi pred njim trebala biti sjajna karijera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije