BOJANOV JAZZ

Bogdanović ide Draženovim stazama, a sada je vrijeme da spasi i hrvatsku košarku

Reuters/Pixsell
28.11.2019.
u 16:42

Sada mu osim pohoda na trofej Larryja O’Briena s američkim prijateljima preostaje i pohod s reprezentacijom na Olimpijske igre u Tokiju. Za spas hrvatske košarke. Vrijeme je

Bojan Bogdanović (30) nastavlja sa sjajnim igrama u NBA-u. Nakon što je uzastopno zabio 28,  pa 24, a noćas i 30 koševa, stigao je na 21.5 poena u prosjeku.

Ljetos je Bogdanović naplatio odlične igre u Indiana Pacersima i potpisao četverogodišnji ugovor s Utah Jazzom u kojem će ove godine zaraditi 17 milijuna dolara, a u sezoni 2022./23. ta će svota skočiti na nepunih 20 milijuna (19.550,000) u američkim novčanicama. Iznos je to koji pokazuje koliko je cijenjen naš košarkaš u NBA ligi, najjačoj košarkaškoj ligi svijeta. Povišica od čak 62 posto u odnosu na prošlu godinu dokazuje da se Bojan, uz ogroman trud i rad, našao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Šuter njegova kalibra u današnjoj košarci potreban je svakoj momčadi koja želi stići do naslova, a Jazzeri to svakako jesu.

Zato su i odlučili popularnog Babu učiniti 71. najbolje plaćenim igračem lige. Nisu pogriješili jer im se Bogdanović odužio i više nego što su očekivali.



Dražen dvaput preko 20

Babo je nakon 18 utakmica na prosjeku od čak 21,5 poena, a šutira sjajnih 46,6% iza linije za tri poena. Popravio je i prosjeke slobodnih bacanja, tamo šutira sjajnih 88,2%, a s ovakvim brojkama krenuo je stopama najvećih hrvatskih igrača koji su zakoračili na američko tlo – Dina Rađe, Tonija Kukoča i Dražena Petrovića.

Bogdanović upravo ove sezone ubacuje više poena nego su Rađa i Kukoč imali kada su zabijali najviše, a s obzirom na način na koji igraju današnje momčadi, za očekivati je da bi Bojan i do kraja sezone mogao imati prosjek od 20 koševa po utakmici. Dražen Petrović imao je dvije takve sezone kada je briljirao u Netsima.

Utah je okupila odličnu momčad kojom su okružili svoju zvijezdu u naletu Donovana Mitchella. Bojan nije primarni strijelac, ali ono za što je doveden radi odlično. Igru organizira Conley, pomaže mu Mitchell koji talentom lako dolazi do pozicija u reketu, a kada se obrana skupi kako bi pripomogla, na trici ostaju sami Bogdanović i Joe Ingles. Utah nije pratila novi trend u ligi, stvaranja ‘velikih dvojki’, nego se odlučila na širinu kadra u kojoj svaki igrač zna svoju ulogu. Naravno, pomoglo im je i to što im je najvažniji igrač, Mitchell, na rookie ugovoru te su imali prostora za manevar kad je riječ o salary capu, a to je i jedan od razloga zašto su mogli dovesti Bogdanovića za takvu plaću.



S Hrvatskom ide po OI

Recimo i to da već spomenuti postotak trica veći od 40 i slobodnih bacanja blizu 90 posto dovode Bogdanovića blizu ekskluzivnog društva u NBA povijesti. Naime, ako digne slobodna bacanja na 90%,  takve brojke u ove dvije kategorije i ako podigne trenutačnih 47,9% ukupnog šuta iz igre na barem 50%, postat će tek deveti igrač u povijesti koji je imao 50/40/90 sezonu, a tamo se nalaze uistinu velika imena – Malcolm Brogdon, Steve Nash, Larry Bird, Mark Price, Reggie Miller, Dirk Nowitzki, Kevin Durant i Stephen Curry.

Bilo bi to veliko dostignuće za Hrvata iz Mostara koji je sa 16 godina već igrao u Realu iz Madrida, a kojeg je napustio kako bi minutažu dobio u tada euroligaškoj i snažnoj Ciboni. Nakon tri godine u Fenerbahçeu Bogdanović je putem Netsa, Wizardsa i Pacersa stigao do današnjeg statusa u NBA ligi, a sada mu osim pohoda na trofej Larryja O’Briena s američkim prijateljima preostaje i pohod s reprezentacijom na Olimpijske igre u Tokiju. Za spas hrvatske košarke. Vrijeme je. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije