Spektakl u Petrinji

Boban nahvalio Dalića uoči Eura, ali i upozorio...

zvone boban
14.03.2021.
u 08:59

Spektakularna revija nogometnih velikana zbila se u subotu u Petrinji. Okupila ih je humanitarna akcija Uefe te Slovenskoga i Hrvatskoga nogometnog saveza: pomoć potresom pogođenim područjima.

Tako je Uefa namijenila 50.000 eura Hrvatskome Crvenom križu, dok će HNS uplatiti 200.000 kuna Nogometnom savezu Sisačko-moslavačke županije za obnovu nogometne infrastrukture.

Slovenci iznenađujuće slavili

U povodu toka, kao svojevrsna predigra idućem srazu u kvalifikacijama za SP, na petrinjskom su se stadionu sučelile veteranske reprezentacije Hrvatske i Slovenije, obje u dresovima Uefe specijalno pripremljenima za ovu zgodu. Svi igrači imali su imena na dresovima.

Stručni stožer Hrvatske činili su Zorislav Srebrić, Miroslav Blažević, Zlatko Dalić i Marijan Vlak, a nastupili su: Marijan Mrmić, Stipe Pletikosa, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Aljoša Asanović, Ivica Olić, Petar Krpan, Dario Šimić, Darijo Srna, Daniel Šarić, Niko Kranjčar, Igor Bišćan, Boris Živković, Silvio Marić, Mihael Mikić, Nenad Pralija, Tomislav Dujmović, Robert Špehar, Marko Babić, Željko Pavlović.

Za Sloveniju su nastupili: Robert Volk, Aleksander Čeferin, Primož Gliha, Miran Pavlin, Milivoje Novaković, Milenko Aćimović, Boštjan Cesar, Mišo Brecko, Radenko Mijatović, Aleksandar Radosavljević, Goran Barišić, Tomaž Vesel, Silvo Vrhovec, Andrej Vrhovec, Robert Beguš, Tomislav Čizmić, Mladen Džanan, Branko Ilić, Mitja Sojer, Jože Prelogar, Robert Beguš.

Nažalost, izostao je njihov najveći nogometaš svih vremena, Mariborčanin Zlatko Zahovič, koji je na početku svoje karijere nastupao za petrinjsku Mladost.

Sudile su četiri sutkinje: Ivana Martinčić, Sanja Rođak-Karšić, Maja Petravić te Jelena Kumer (četvrta sutkinja).

U petrinjskoj revijalki, odigranoj po sunčanom vremenu i bez podrhtavanja tla, dogodilo se iznenađenje: Slovenci su, predvođeni Aleksandrom Čeferinom, slavili s 2:1. Hrvatska je povela u 50. minuti kada je Davor Šuker realizirao kazneni udarac, a Slovenci ekspresno preokrenuli: Milivoje Novaković zabio je za 1:1 u 65., a bivši zvezdaš Milenko Aćimović spektakularnim pogotkom donio pobjedu gostima u 68. minuti. Treba biti objektivan i priznati da su Slovenci pokazali više ite da su naši vratari Mrmić i Pletikosa spriječili teži poraz starih vatrenih.

Bilo je zanimljivo ponovno vidjeti stare majstore na djelu: Darijo Srna je s 38 godina još žustar, Niko Kranjčar s repićem i viškom kilograma i dalje besprijekorno prodaje tunele, Stipe Pletikosa još je uvijek gibak, Mihael Mikić nema ni grama viška i mogao bi još igrati profesionalni nogomet...

Starija garda je pak posijedjela i znatno reducirala radijus kretanja; Šuker se samo pritaji i čeka kad će mu nešto “sjesti” na ljevicu, Aljoša Asanović na sredini igrališta usporeno, letargično ordinira uz imidž Papa Štrumpfa...

Pa i legendarni kapetan Zvonimir Boban, koji priznaje da osam mjeseci nije igrao nogomet, zbog “postnogometnih ozljeda leđa i koljena...” No, nogomet je jučer u Petrinji doslovno bio najvažnija sporedna stvar na svijetu. Čeferin, Šuker, Boban, Aljoša, Niko, Darijo... bili su u Petrinji jer im je stalo, jer su željeli pomoći i jer su ljudi. I Petrinjci im ovo nikada neće zaboraviti.

Doista je šteta što je zbog epidemioloških mjera ova utakmica bila odigrana bez nazočnosti publike. Igralo se prema strogim Uefinim pravilima, kao utakmice europskih kupova, stadion je bio tzv. crvena zona...

– Istina, svima nam je žao što nismo mogli izbliza vidjeti tolike nogometne zvijezde, što se naša djeca nisu mogla s njima fotografirati. Međutim, počašćeni smo što su svi oni došli u Petrinju. Pa kada ćemo opet dočekati da jedan predsjednik Uefe dođe u naš grad – kazao nam je tajnik NK Mladost Petrinja Nikola Bartulić, jedan od sedmorice djelatnika kluba koji su bili akreditirani za ovaj skup.

Ispričao nam je kako je serija podrhtavanja tla proteklih mjeseci bila izazvala “uzbunu” i paniku ispod petrinjskog travnjaka na kojemu je izbilo dvjestotinjak krtičnjaka. Pa ipak, travnjak je za jučerašnju revijalku bio besprijekorno pripremljen.

U Petrinji, naravno, nogomet zbog prirodne katastrofe nije stao. Momčad Mladosti natječe se u Trećoj ligi središte, a s klupe je vodi Zoran Buinac.

– Nogomet u Petrinji nije zaustavio ni rat, pa neće ni potres. Prije potresa u našoj je nogometnoj školi bilo službeno registrirano 160 dječaka. Oko pet posto u međuvremenu je prestalo dolaziti na treninge, no neki od njih su se počeli i vraćati. Uglavnom, u klubu se radi punom parom, a naša je sreća što svlačionice i klupske prostorije nisu pretrpjele znatnija oštećenja – istaknuo je Bartulić.

Utakmicu prenosio i Šahtar

Humanitarna utakmica veterana Hrvatske i Slovenije izravno se prenosila na službenoj stranici Šahtara iz Donjecka. Naravno, zbog njihova sportskog direktora i legendarnog kapetana Darija Srne, ali i njihova nekadašnjega člana Stipe Pletikose.

Bila je ovo prigoda da se sudionici dotaknu i utakmice Hrvatska – Slovenija koja se igra 24. ožujka u Ljubljani.

– Oni imaju iznimno dobre igrače, imaju klasnoga genijalca Iličića koji u svakom trenutku može odlučiti utakmicu. Slovenci će biti strašno motivirani. Jer jasno je da smo mi Sloveniji, koja je također mala država, nogometni uzor. Tako da moramo biti jako pažljivi, od početka na pravi način ući u utakmicu, kao što je to naša momčad uvijek znala. I vjerujem da ćemo pobijediti – kazao je Zvonimir Boban u kamere za HNTV.

Očekivanja od vatrenih na Europskom prvenstvu?

– Zlatko Dalić jako dobro radi taj lagani prijelaz, na kraju krajeva, kostur momčadi, srce momčadi još uvijek je tu. Iznimna je naša kvaliteta, pogotovo u veznome redu. Neke stvari još treba uskladiti u obrani, ali i tamo imamo odlične igrače, tako da vjerujem da ćemo biti jako kompaktni i jako dobri – dodao je Boban.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije