STIŽE WEST HAM

Bivši vatreni dao savjete Petkoviću pred Europu: Evo što mu je poručio

Goran Stanzl/Pixsell
14.09.2021.
u 08:30

– Prošle, a i ove sezone West Ham igra jako dobro, znatno su se podigli. No puno ulažu, i Nikolu Vlašića doveli su za doista veliki novac. Žele napredovati, imaju velike ambicije – kaže nam Nikica Jelavić

Dio svoje bogate igračke karijere (igrao u 12 različitih klubova) bivši hrvatski reprezentativac Nikica Jelavić proveo je i u Engleskoj. Igrao je u Evertonu, Hull Cityju i West Ham Unitedu. Upravo je West Ham prvi ispit Dinama u novoj sezoni Europske lige. No, igrajući u Evertonu, Nikica Jelavić imao je prilike raditi s Davidom Moyesom, današnjim trenerom West Hama. I puno je u toj sezoni Nikica igrao za Everton, a David Moyes ostao mu je u jako lijepom sjećanju. 

– Uz Waltera Smitha Moyes mi je jedan od najdražih i najboljih trenera u karijeri. Znate da u Engleskoj menadžeri kluba imaju svoje brojne pomoćnike koji pripremaju i odrađuju treninge, no Moyes je sve to radio sam, trener je koji je sve volio imati pod kontrolom. Jako puno je radio s igračima – kaže nam Jelavić koji je iznio i čime ga je to osvojio Moyes.

Znaju Englezi podcijeniti 

– Svaki igrač uđe u nekakav krizni period, kad ti ne ide najbolje, bilo je tako i sa mnom. I onda bismo imali vrlo ugodan, normalan razgovor. Nisi kod njega nakon pokoje lošije utakmice odmah letio na klupu ili selio na tribine. Imao je jako dobru komunikaciju s igračima, imao je ljudski pristup i kad je bila riječ o igranju, ali i osobnim temama. Jelavić je dobro upoznao Moyesa i zna kakav nogomet voli stručnjak koji će svoje igrače dovesti u Maksimir u prvom kolu skupine Europske lige. 

– Voli agresivan nogomet, naravno da je vodio brigu o tome da ne primimo gol, ali je volio napadački nogomet, puno toga išlo je preko krila. No mi smo tada u Evertonu stvarno imali sjajne igrače, jako kvalitetne individualce i nije nam bio problem ni braniti se ni napadati, u oba smo smjera igrali jako dobro. Mogu istaknuti da je jedino i uvijek inzistirao na agresivnosti, uvijek si morao davati svoj maksimum, ići sto posto i na utakmici, ali i na svakom treningu.

Ove sezone West Hm igra jako dobro, u četiri utakmice engleske lige zabio je deset pogodaka, s tim da je posljednji susret kod Southamptona odigrao 0:0, više su zabili samo klubovi iz Manchestera, United i City (po 11), ali je i primio pet pogodaka. Od trenutačno prvih deset klubova lige samo je Leicester primio više (šest). 

– Prošle, a i ove sezone West Ham igra jako dobro, znatno su se podigli. No puno ulažu, i Nikolu Vlašića doveli su za doista veliki novac. Žele napredovati, imaju velike ambicije – kaže nam Nikica Jelavić.

Može li Dinamo protiv takvog Moyesova West Hama do dobrog rezultata na početku Europske lige? 

– Svi u glavi imamo onu pobjedu nad Tottenhamom. No ovo je nova utakmica u kojoj, držim, Dinamo može u Maksimiru pobijediti s 3:0, ali može i izgubiti s 0:2. Engleski klubovi vole podcijeniti europske utakmice ako nije riječ o Ligi prvaka. No, bez obzira na sve, Dinamo mora biti na sto posto ako misli nešto napraviti u toj utakmici. 

Kako bi se plavi trebali postaviti u toj utakmici? 

– Lako je sad nama ovako sa strane pametovati i pričati kako bi trebalo igrati. Siguran sam da će trener Krznar sa svojim stručnim stožerom dobro analizirati West Ham, sigurno će naći neki model koji bi mogao donijeti uspjeh, u Dinamu najbolje znaju i što im mogu pojedini igrači, tako da ne bih sa strane bespotrebno dijelio nekakve savjete i nudio ideje.

Petković mora bliže golu 

Jelavić je bio klasični centarfor, dosad je u Dinamu na tom mjestu igrao Bruno Petković. No plavi su s njim protiv Šibenika pokušali na novoj poziciji. Kako se i inače s mjesta centarfora puno vraćao, izvlačio po loptu, sad su ga protiv Šibenika i povukli na “desetku”, zajedno s Tolićem bio je iza napadača Jurića, kasnije Andrića. 

Što o tome misli Jelavić? 

– Petković ima kvalitetu s kojom može postati vrhunski centarfor, igrač za najveće europske klubove, ima strašan kapacitet. No ono što radi na centru igrališta treba raditi u šesnaestercu ili blizu njega. Kad bih mu nešto savjetovao, onda bih mu rekao da se ne vraća toliko po loptu, da bude što bliže golu, a on ima takve sposobnosti da sve ovo što radi u sredini igrališta radi i blizu suparničkim vatima – zaključio je Nikica Jelavić. 

No, vidjet ćemo već u četvrtak kako razmišljaju Krznar i Petković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije