U nedjelju derbi Borca i Zrinjskog

BiH - država apsurda: važnije tko sudi nogometnu utakmicu nego tko igra

21.10.2023.
u 20:00

U nedjelju (22. listopada) igra se derbi 11. kola Premijer lige BiH u kojem se sastaju trenutačno dvije vodeće momčadi domaćeg prvenstva - banjolučki Borac i mostarski Zrinjski.

U domaćem je nogometu trenutačno ozračje takvo da se, nažalost, puno više priča o sucima i suđenju nego o tome kako bi dva trenera mogla postaviti igru svojih momčadi pred utakmicu koja puno toga donosi kada je u pitanju borba za naslov u ovoj sezoni.

Sudi Peljto

Ipak, kao što Bosna i Hercegovina, prema brojnim parametrima, nije normalna država, takvo se nešto oslikava i na domaći nogomet. Nažalost, to je u praksi jednostavno tako. U nedjeljnoj utakmici Borac - Zrinjski na Gradskome stadionu u Banjoj Luci (19.45) glavni sudac bit će Irfan Peljto.

U nogometnim krugovima nakon te informacije uslijedila je uglavnom povratna reakcija u stilu "sudit će se pošteno", brojni ljubitelji nogometa čak su i odahnuli.

Da se odmah razumijemo, to jednostavno nije normalno. Peljto slovi za "najboljeg bh. suca", suca koji dobro radi svoj posao i na međunarodnoj razini, koji sebi navodno neće dopustiti protekciju Borca, protekciju koju banjolučka momčad ima u ovoj sezoni.

Glavnom arbitru Peljti u Banjoj Luci pomoćnici će biti Emir Zahiragić i Moamer Čaušević, četvrti je sudac Ermin Sivac, a promatrač suđenja Muamer Bureković.

Inače, navodno je prvi prijedlog prilikom pokušaja delegiranja glavnog suca za ovu utakmicu bio omraženi Miloš Gigović, sudac koji je više puta izravno pomogao Borcu nekim čudnim odlukama. Gigović je u nogometnim krugovima označen kao Borčev sudac, puno je argumenata za takvo nešto. Gigović će pak biti glavni sudac na Mokrom docu, gdje se sastaju Posušje i GOŠK - subota, 21. listopada, 18.30.

Sve ovo zorno navodimo kako se točno predstavlja u praksi i kako bi čitatelji, najviše oni koji ne prate toliko domaći nogomet, osjetili kako ništa nije normalno kada je u pitanju suđenje i suci u bh. nogometu. Ako suđenje u nedjelju bude vrhunsko, bez obzira na to tko bolje prođe na toj utakmici, bit će to veće iznenađenje nego da to tako ne bude.

Nažalost, to je trenutačna zbilja bh. nogometa. Javnost je bila bijesna nakon što je na utakmici Borac - Sarajevo svjedočila velikoj krađi gostiju. Nažalost, bh. nogomet na stranicama regionalnih medija završi najčešće kada se događa takvo nešto, a to nimalo ne pomaže ionako lošem rejtingu Premijer lige BiH.

Za one koje zanima samo nogomet možemo kazati kako bi utakmica u Banjoj Luci trebala biti jako zanimljiva. Prema našem mišljenju, trebao bi to biti zanimljiv derbi s taktičke strane. Vinko Marinović, koji vodi Borac, i Krunoslav Rendulić, Plemiće, kao treneri osvajali su trofeje u bh. nogometu, cijenjeni su stručnjaci, pa ostaje za vidjeti tko bi tu koga mogao nadmudriti.

Branitelj naslova prvaka Bosne i Hercegovine Zrinjski morat će juriti pobjedu, u slučaju drugih ishoda Borac će imati ugodnu ili ugodniju prednost na vrhu (trenutačno Borac ima 25, a Zrinjski 21 bod). Zrinjski je u srijedu slavio pobjedu u gradskom derbiju protiv Veleža (3:0). Strijelac dvaju pogodaka na ovom susretu bio je Slobodan Jakovljević.

- Nije mi primarno, da tako kažem, postizati golove, ali, eto, lopta dođe, nađem se tu u tom trenutku i postignem pogodak. Nisam ni svjestan da sam postigao dva gola - rekao je Jakovljević nakon derbija, a nakon toga se dotaknuo i nedjeljne utakmice u Banjoj Luci.

(Ne)dorasli zadatku

- Igramo derbi za derbijem. Idemo u Banju Luku, Borac igra dobro ove sezone, slijedi nam nadigravanje s tom ekipom. Utakmica će pokazati jesmo li pravi - zaključio je Jakovljević.

Bilo kako bilo, kao prvo, nadamo se kako će suđenje biti korektno. Sucu Peljti i pomoćnicima nakon cijele pompe u medijima i domaćoj javnosti neće biti nimalo lako voditi nadolazeću utakmicu. Nadamo se da su dorasli zadatku... •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?