Reprezentacija BiH

‘Balkan boysi’ su protiv Švicaraca bez prilike za kalkulacije

07.01.2018.
u 12:00

Očito je uvelike splasnulo zanimanje bosanskohercegovačke javnosti za akcije rukometne reprezentacije koja uskoro protiv Švicarske, 10. i 13. siječnja, ima odlučujuće kvalifikacijske ispite. Krivci su sami rukometaši koji su porazom od Estonije, u Tallinnu, 25:29, uz blijedo izdanje, izgubili povjerenje javnosti da će jednom nešto konkretno napraviti. O pripremama rukometaša čak se i u “prijestolničkim” glasilima piše uzgred, debelo su iza izbora novog izbornika nogometne reprezentacije BiH. Ozračje podsjeća na kasno proljeće 2014. kada se reprezentacija pripremala za utakmice doigravanja protiv Islanda, u sjeni priprema nogometne reprezentacije za Svjetsko prvenstvo. Tom prilikom jedva da se netko sjetio napisati koji redak o rukometašima, dok se svaka riječ nogometnih zvjezdica usisavala poput vode u pustinjskom pijesku. Ispalo je odlično, BiH je, uz fenomenalna izdanja Nikole Prce, “rastopila” hladne Islanđane i napravila jedini reprezentativni rezultat vrijedan anala, plasirala se na SP u Kataru. Dakle, splašnjavanje zanimanja sportske javnosti za rukometaše nije nužno loš znak, čak naprotiv.

Balkanska logika

Uoči utakmica protiv Estonaca se pretjerivalo, a na kraju je ispao ćorak, pobjeda koja ne znači puno i poraz koji znači puno. Drugi, na oko nepovoljan pokazatelj uoči sudara s momcima iz zemlje čokolade, satova, sireva, neutralnosti i čuvenog vojnog nožića, tj. “čakije”, je pobjeda Švicaraca protiv Estonije, u gostima, 22:26. Upravo ta pobjeda je bez “materijala” ostavila čuvenu balkansku kalkulantsku logiku, oni su dobili njih s onoliko, nas s ovoliko, e sad bi ih mi trebali “oderati” s jedan razlike više i gotov posao. Nakon pobjede Švicaraca u Tallinnu, nema prostora za kalkulacije, ide sedam na sedam, igraju samo dvije pobjede, pa “kome opanci, kome obojci”. Nema ni izmotavanja na prekratke pripreme, ni na umor, tek je odrađeno pola sezone, a većina igrača ne igra baš u toliko jakim klubovima da su stalno u pogonu. Uz dva navedena, dakle, ne nužno i loša znaka, navest ćemo još jedan - kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj, vjerojatno su zadnji reprezentativni pokušaji godinama glavnih bh. rukometnih aduta - Nikole Prce i Mirsada Terzića. Ovo im je prilika napraviti nešto po čemu će ih se unuci sjećati. Dakle, u predstojećim ogledima u St. Gallenu 10. i Tuzli 13. siječnja, za neke bh. rukometaše je mnogo toga u igri. Ako, opet, budu nedorečeni, praktično za pola reprezentacije bit će to “goodbye”.

Nema popravnoga

U svakom slučaju, momci koji sa strane djeluju kao “balkan boysi”, malo igre, malo vica, malo profesionalizma, bit će još prilike…, ovoga puta nemaju popravnoga, protiv Švicaraca je “ili, ili”. Prije sudara bh. vrste i Švicaraca u St. Gallenu, domaćima predstoji još uzvrat protiv Estonije 7. siječnja. Za očekivati je da ga odrade kao i prvu utakmicu, sve drugo bilo bi ravno senzaciji koju sebi može dopustiti samo balkanska nonšalancija bh. vrste. S druge strane, BiH ima dvije kontrolne utakmice protiv Saudijske Arabije u Beogradu. Prvu je dobila 29:26. Podsjećamo, i lani je bh. vrsta igrala protiv Saudijaca, i oba puta pobijedila, ali neće vidjeti predstojeće Europsko prvenstvo u Hrvatskoj. Što se samog sastava tiče, protiv Švicaraca izbornik Bilal Šuman ne može računati na kružnog Senjamina Burića, naknadno pozvani Elvir Građen za nastup u dresu BiH nije dobio “blagoslov” EHF-a.

To je ozbiljan problem jer Šuman je ostao samo s jednim spremnim igračem na toj poziciji - Vladimirom Vranješom, dok je Muhamed Toromanović daleko od nekadašnje forme. Reprezentaciji su se u drugoj fazi priprema pridružili ozlijeđeni Benjamin Burić, Marko Tarabochia i Tomislav Nuić, što znači da, izuzev S. Burića, drugih izostanaka neće biti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije