Zvonko Bego

“Andrija bi u današnjem nogometu bio još bolji igrač”

07.02.2018.
u 08:45

Ljubitelje nogometa u dolini Neretve koji dulje pamte svojim je dolaskom iznenadio Zvonko Bego, nekadašnji suigrač Andrije Ankovića iz Hajduka i reprezentacije Jugoslavije koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju u Rimu 1960. godine.

Izveo početni udarac

U planu je bilo da 78-godišnji Zvonko Bego izvede početni udarac na finalnoj utakmici, međutim, kako je prvoga dana turnira Hajduk izgubio, nije bilo ništa od finala. Tako je Zvonko Bego izveo početni udarac na utakmici za treće mjesto Hajduk - Zrinjski (2:1). Dolazak nekadašnje nogometne zvijezde u Gabelu iskoristili smo za kraći razgovor o Rimu, Andriji Ankoviću i nogometu. Pročitali smo u sastavu, u Rimu su igrala četvorica igrača Hajduka.

Tko je sve iz vaše generacije Hajduka bio u reprezentaciji koja je osvojila zlatnu medalju?

- Da, bila smo nas četvorica iz Hajduka - Anković, Žanetić, Kozlina i ja. Život je htio tako, jedino sam ja još živ. Žao mi je Andrije, bio je dobar igrač i dobar prijatelj, a mlad je umro.

Dobra suradnja na terenu

Kakav je u to vrijeme bio nogomet?

- Nogomet je u moje vrijeme, čini mi se, bio bolji i kvalitetniji nego sad... Barem tako smatram, pametnije se igralo. Andrija bi sad, u ovo vrijeme, možda još bolje igrao nego onda, bio robusan, jak nogometaš i dobar centarfor. Bili smo dobri prijatelji i izvan terena, često se družili.

Onda ste dobro surađivali na terenu?

- Jesmo, ja sam igrao lijevo krilo, a on centarfora. Ja bih mu obično rekao da ide na prvu vratnicu, a ja ću ga pogoditi u glavu. Događalo se to, često. Ima i jedna zgoda kada je udario glavom u vratnicu i rekao: “Pardon”, mislio je da je udario protivničkoga nogometaša, ha, ha, ha…

Sjećamo se sličica Zvonko i Ivo Bego?

- Da, to je moj brat, Ivo je igrao beka, a ja krilo.

Što je u to vrijeme bio “posao” lijevog krila, koje je zadaće takav nogometaš morao obavljati?

- Isto kao i sada, ja sam morao trčati natrag i naprijed, cilj krila bio je doći do linije i zavrnuti loptu, pronaći dodavanjem napadača.

Uvijek ste spremni na šalu i još uvijek ste zaljubljeni u nogomet. Kako onda komentirate ovaj turnir u Gabeli?

- Žao mi je što Hajduk nije bio u finalu. Drago mi je što GOŠK igra dobro, želim da tako i nastavi, a mi se vidimo iduće godine - dodao je u šali spominjući kako mu je jedan prijatelj rekao da će živjeti 100 godina ako prije ne umre!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije